10 powodów, dla których warto wyeliminować cukier z diety
Cukier jest produktem powszechnie dostępnym i dodawanym do niemal wszystkich produktów spożywczych. Bardzo trafnie określany jest często mianem źródła pustych…
Cukier jest produktem powszechnie dostępnym i dodawanym do niemal wszystkich produktów spożywczych. Bardzo trafnie określany jest często mianem źródła pustych…
Diety proteinowe są powszechnie znane z tego, że dają szybkie rezultaty, jako diety odchudzające. Należą do nich: metoda Atkinsa Dukana,…
Wszędzie słyszymy zalecenie, że trzeba jeść węglowodany po treningu. Ale dlaczego? Co wybrać? Jakie znaczenie ma skład posiłku potreningowego dla…
W dzisiejszych czasach wiele osób oczekuje wygodnego i szybkiego sposobu na szybką utratę kilogramów. Jedną z nich są monodiety, które…
Elektrolity zwane są inaczej solami mineralnymi. Należą do nich: sód, potas, magnez, a także chlor. Są niezbędne dla zachowania równowagi…
Dieta redukcyjna dla kobiet różni się nieco od tej dla mężczyzn. Jednym z podstawowych błędów popełnianych przez płeć piękną jest…
Dieta redukcyjna ukierunkowana jest na spalenie zbędnej tkanki tłuszczowej i dzięki temu uwidocznienie mięśni. Często jednak mylnie postrzegana jest jako…
Dieta na masę to nie tylko zwiększenie ilości spożywanych kalorii, ale przede wszystkim przemyślana strategia. Niestety wielu wydaje się, że…
Ryż jest źródłem węglowodanów, pojawiającym się w niemal każdej diecie. Nie każdy z nas ma świadomość, że istnieje tak wiele…
Kwasy omega 3 są niezwykle ważne nie tylko dla sportowców i osób żyjących aktywnie, ale dla każdego, nawet zupełnie przeciętnego…
Krótko o odpowiedzi i indeksie glikemicznym wspomniano już w artykule na temat węglowodanów. Z tego tekstu dowiesz się czym różni…
Czym dokładnie jest cholesterol, jakie funkcje pełni w organizmie i jaką należy wprowadzić dietę, aby nie martwić się pogorszeniem zdrowia? Zapoznaj…
Błonnik pokarmowy to ważny element wszystkich diet redukcyjnych i większości diet prozdrowotnych. Dlaczego jest tak ważny, jak wpływa na organizm…
Tłuszcze wracają do łask jako składniki przynoszące mnóstwo korzyści m.in.: dla układu krwionośnego. Do niedawna były demonizowane, natomiast dziś z…
Ostatnimi czasy wzrosła popularność diet niskowęglowodanowych, które radykalnie obniżają udział produktów, które je zawierają. Należy jednak pamiętać, że poza jednostkami…
Ziołolecznictwo jest naturalną dziedziną, co ogranicza ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, a same zioła znajdują zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń. Są…
Kofeina jest to alkaloid nasion drzewa kawowego Coffea arabia. Pozyskuje się ją również z herbaty, a także z guarany i…
Węglowodany (inaczej cukrowce, sacharydy) stanowią główne źródło energii większości diet na świecie. Poznaj ich budowę i podział, a także wpływ…
W ostatnim czasie bardzo mocno jesteśmy uczulani na słowo węglowodany. Reklamy wpajają nam, że to one są odpowiedzialne za tycie.…
Każdy kto dopiero zaczyna przygodę ze zdrowym odżywianiem zastanawia się jak uniknąć błędów, które mogą zniszczyć efektywność diety. W tym…