WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Tatar – czy tatar dla sportowca jest zdrowy?

tatar wołowy

Tatar to danie, które mocno zakorzeniło się w naszej kulturze. Kojarzy się ono z różnego rodzaju świętami i uroczystościami jako jedno z dań na bogato zastawionym stole. Rzadziej spożywamy go jako codzienne danie główne. Czy spożywanie tatara jest zdrowe i przynosi szczególne korzyści dla sportowca?

Co to jest tatar?

Tatar to danie, które przygotowuje się na bazie surowego mięsa wołowego. Część wołowiny oraz jej jakość jest szczególnie istotna, ponieważ tatar nie powinien zawierać dużej ilości tłuszczu. Do przygotowania tatara używa się zazwyczaj polędwicy wołowej lub ligawy. Jeżeli przygotowujesz tatar wołowy w domu, możesz użyć innej części mięsa, natomiast pamiętaj o usunięciu charakterystycznych białych błon.

Delikatne mięso na tatar to tzw. baza. Kluczową rolę odgrywają dodatki, które nadają smaku i aromatu całej przekąsce. Często do tatara dodaje się:

Tatar – czy tatar dla sportowca jest zdrowy?
  • ogórki kiszone,
  • marynowane grzybki,
  • surowe żółtko,
  • sos sojowy,
  • musztardę,
  • majonez,
  • tarty chrzan.

Podstawowym dodatkiem do tatara jest dobrej jakości pieczywo. Możemy spotkać różne wariacje tego dania szczególnie, gdy decydujemy się na degustację w restauracji.

Poznaj: Wołowina w diecie sportowca

Co daje jedzenie tatara?

Tatar – czy tatar dla sportowca jest zdrowy?

Befsztyk tatarski, bo tak inaczej określa się tatar wołowy to w założeniu najlepszej jakości mięso. Wartości odżywcze to:

  • ok. 20g białka,
  • 0g węglowodanów,
  • ok. 5 gramów tłuszczu.

Oczywiście powyższe wartości mogą się różnić w zależności od użytych dodatków. Nie zmienia to faktu, że tatar wołowy to dobrej jakości posiłek w diecie osób aktywnych. Wpływa on m.in. na rozbudowę tkanki mięśniowej, regenerację czy uzupełnienie niektórych witamin i minerałów.

Kup BioTech USA Beef Protein w sklepie Budujmase.pl

Czy można jeść tatar na diecie?

Befsztyk tatarski, czyli porcja surowego mięsa dobrej jakości to danie, które może wpisać się niemal w każdy rodzaj diety redukcyjnej. W 100 gramach jesteśmy w stanie dostarczyć 120 kcal. Pochodzą one w dużej mierze z białka, które dostarczamy w ilości 20 gramów oraz niewielkiej ilości tłuszczu. Oczywiście mięso na tatar wołowy stanowi główną część całego dania, natomiast nie należy zapominać o dodatkach. Czasami mogą one dostarczać sporej ilości dodatkowych kalorii, na które niekoniecznie znajdzie się miejsce w naszej diecie.

O ile dodatek kiszonego ogórka, cebuli czy nawet żółtka w większości przypadków nie będzie stanowił problemu, to duża porcja majonezu lub pieczywa może stanowić bombę kaloryczną. Tatar wołowy to jedno z najbardziej wartościowych i dietetycznych dań, pod warunkiem wyboru odpowiednich dodatków. Cechuje się wysoką jakością składników oraz niskim stopniem przetworzenia.

Sprawdź: Mięso czerwone w diecie

Czy tatar jest dobry po treningu?

Odpowiedni posiłek po treningu powinien uzupełniać utraconą energię, rozpoczynać procesy regeneracyjne i nie obciążać układu trawiennego w nadmierny sposób. Z całą pewnością tatar wołowy może stanowić jedną z opcji jako posiłek potreningowy. Zapewnia on solidną porcję pełnowartościowego białka, co jest szczególnie istotne w przypadku osób aktywnych fizycznie.

gold beef pro amino mega tabs

W zależności od rodzaju i intensywności wysiłku, warto zadbać o porcję łatwo przyswajalnych węglowodanów. W przypadku befsztyku tatarskiego może to być odpowiednia ilość pieczywa. Warto, aby posiłek po treningu nie zawierał dużej ilości tłuszczy. Ma to związek z tempem trawienia. Rolą posiłku potreningowego jest jak najszybsze dostarczenie wartości odżywczych do organizmu.

Dodatek żółtka, który niejednokrotnie jest podstawowym elementem dania nie powinien stanowić problemu, tym bardziej, że w żółtko to również źródło cennego białka. Należy jednak unikać dużej ilości oleju lub oliwy, która dostarcza sporej ilości tłuszczu.

Kup Olimp Gold Beef-Pro Amino w sklepie Budujmase.pl

Czy w tatarze jest dużo białka?

Jak zostało wcześniej wspomniane, w 100 gramach mięsa typu rozbef, udziec, polędwica lub ligawa dostarcza około 20 gramów białka. Jest to standardowa ilość w przypadku produktów stricte białkowych. Ciężko spotkać większą koncentrację protein występującą w żywności pochodzenia naturalnego.

Co istotne, w mięsie wołowym wykorzystywanym do przygotowania tatara, nie znajdziemy dużej ilości tłuszczu. Ma to duże znaczenie dla osób dbających o linię lub unikających tłuszczów zwierzęcych z powodów zdrowotnych.

Przeczytaj także: Ile białka ma kurczak, indyk, wieprzowina? Zawartość białka w mięsie

Kiedy nie jeść tatara?

Raczej ciężko spotkać się z przeciwwskazaniami do spożywania tatara wołowego pod warunkiem, że przygotowywany jest od z dobrych i świeżych składników. Jest to danie pełnowartościowe, które może dostarczyć sporej ilości cennych witamin i minerałów.

Jedynym warunkiem jest jakość i świeżość składników. Z uwagi na fakt, że befsztyk tatarski jest daniem przygotowywanym z surowego mięsa wołowego, wszystkie składniki powinny cechować się szczególną świeżością. Podanie starego mięsa może grozić problemami jelitowymi lub nawet pojawieniem się poważnych chorób. Z uwagi na podawanie surowego mięsa, powinno być ono odpowiednio przebadane pod kątem bakterii i pasożytów. W ten sposób jesteśmy w stanie zminimalizować ryzyko pojawienia się zakażeń i niechcianych dolegliwości.

Do pojawienia się dolegliwości z powodu nieświeżego lub niskiej jakości mięsa dochodzi najczęściej w restauracjach i pubach, gdzie nie zawsze dbałość o jakość i higienę stoi na pierwszym miejscu.

tatar wołowy befsztyk

Jak przygotować tatar wołowy?

Jak zostało wspomniane wcześniej, podstawowym i najważniejszym aspektem dobrego tatara jest świeżość i odpowiedni rodzaj mięsa. Musi to być delikatne mięso, które musimy następnie drobno posiekać. Warto zadbać też o ulubione dodatki. W klasycznej wersji będzie to np. żółtko, cebula i ogórek konserwowy.

Tatar – czy tatar dla sportowca jest zdrowy?

Podsumowując, do przygotowania klasycznej wersji tatara będziemy potrzebować:

  • mięso na tatar – polędwica wołowa, rostbef lub udziec,
  • ogórki kiszone lub konserwowe,
  • cebula, najlepiej szalotka,
  • żółtko,
  • olej, rzepakowy
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Oczyść mięso z niepotrzebnych błon i ścięgien, a następnie umyj je pod zimną wodą. Pokrój mięso w poprzek włókien, a następnie rozpocznij siekanie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Pokrój cebulę oraz ogórki w drobną kostkę i dodaj posiekane mięso z odrobiną oleju. Dodaj sól i pieprz według uznania.
  3. Przełóż porcję tatara do okrągłej foremki i ułóż na talerzu. Z wierzchu możesz przyozdobić danie solą, pieprzem lub kiełkami.
  4. Na górę tatara połóż żółtko jajka.
  5. Danie podawaj ze świeżym chlebem, przykładowo żytnim lub bagietką z odrobiną masła.
  6. Tatar podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, a dodatkowych porcji nie przechowuj zbyt długo w lodówce.

Czytaj także: Wołowina w sosie musztardowym


Podobne artykuły:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *