Kiszonki to ogólnodostępny i wciąż niedoceniany “super food”. Włączenie ich do swojej diety niesie ze sobą wiele pozytywnych skutków tym bardziej, jeżeli jesteśmy osobami aktywnymi fizycznie. Już nawet w niewielkiej ilości kiszonek znajdziemy dużą koncentrację witamin i minerałów. Czym tak naprawdę są kiszone produkty i dlaczego warto je jeść?
Co to są kiszonki?
Chyba każdy z nas miał do czynienia z kiszonkami, mimo to wiedza na temat ich produkcji i właściwości jest w dalszym ciągu niewielka. Kiszonki powstają w wyniku naturalnych procesów fermentacji w obecności bakterii i kwasu mlekowego. Kwasowe środowisko wpływa na konserwację i dłuższą przydatność do spożycia kiszonych produktów. To dlatego kiszenie warzyw znane jest w wielu kulturach od pokoleń.
W wyniku aktywności bakterii wytwarzany jest mleczan, który zmienia pH poniżej 4,2. Poprzez to zjawisko, nie dochodzi do rozwoju bakterii gnilnych, które mogłyby wpłynąć na popsucie żywności. Proces fermentacji wpływa na charakterystycznych smak kiszonek.
Każdy z nas zna kwaskowaty smak kiszonej kapusty pekińskiej czy ogórków. Charakterystyczny posmak jest zasługą fermentacji i obecności bakterii. Prawidłowa ukiszona kapusta kiszona, ogórki czy dowolny produkt spożywczy po zakiszeniu zawiera także etanol i kwasy lotne.
Kiszonki posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, od obecności witamin i minerałów po wspomaganie trawienia czy też znacząco wspierają odporność organizmu.
Poznaj: Najlepsze suplementy na odporność. Jakie wybrać?
Czy warto jeść kiszonki?
Osoby aktywne fizycznie powinny komponować dietę w oparciu o dwie zasady: wartość odżywczą produktów, oraz tempo i efektywność trawienia. Kiszonki łączą dwa powyższe aspekty. Są to naturalne probiotyki, które zawierają sporą ilość witamin i minerałów. Włączenie do diety takich produktów jak kiszona kapusta, ogórki, buraki czy nawet jabłka wspiera nasze trawienie i poprawia pracę mikroflory jelitowej.
Ogromną zaletą kiszonek jest ich pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Jest to ogromnie istotne dla osób aktywnych fizycznie. Chyba nie ma bardziej irytującej rzeczy niż przymusowa przerwa w treningach spowodowana chorobą. Wsparcie odporności organizmu jest możliwe dzięki obecności bakterii probiotycznych.
Wpływ kiszonek na nasze zdrowie
Spożywanie kiszonek dostarcza do naszego organizmu wiele cennych składników odżywczych. Są one cenione przede wszystkim ze względu na obecność dużej ilość witaminy C, która jak dobrze wiadomo pozytywnie wpływa na nasz układ immunologiczny.
Przygotowanie i późniejsze włączenie do diety kiszonek pozwala na stabilizowanie witamin i pozbycie się szkodliwych substancji. Witamina C pochodząca z produktów kiszonych jest dla nas łatwiej przyswajalna i charakteryzuje się lepszą biodostępnością.
W kiszonkach znajdziemy także przeciwutleniacze w postaci witaminy A i E. Przyczyniają się one to zmniejszenia ryzyka występowania nowotworów.
Witamina A pozytywnie wpływa nie tylko na odporność, ale także na wzrok czy stan cery. Z kolei witamina E, która jest uznawana za witaminę młodości, zwalcza wolne rodniki, które powstają na skutek aktywności fizycznej.
W kiszonkach znajdziemy znaczącą ilość witaminy B2 i B3. Za ich sprawą lepiej przyswajamy takie minerały jak wapń i żelazo. Przeciwdziałają one anemii i osteoporozie. Z kolei kwas mlekowy wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu.
Ponadto w wielu kiszonkach znajdziemy także m.in: magnez, fosfor czy potas. Warto wspomnieć, że za sprawą włączenia kiszonek do diety możemy także ustabilizować również poziom cukru we krwi, czy zmniejszyć poziom cholesterolu.
Sprawdź także: Ranking witamin i minerałów – najlepsze witaminy i minerały 2024🏆
Kiszonki w diecie sportowej
Kiszonki to produkt spożywczy, który warto włączyć na stałe do naszej diety, a już szczególnie w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. Zawierają one mało kalorii, a przy tym skutecznie nadają uczucie sytości.
Biorąc za przykład kiszone buraki – zawierają one sporą ilość azotanów, które mają pozytywny wpływ na efektywność treningową. Stałe włączenie kiszonek poprawia trawienie białek, a więc kluczowego makroskładnika dla sportowców.
Kiszonki to również naturalny probiotyk, który odbudowuje florę bakteryjną. Wysiłek fizyczny, szczególnie prowadzony z dużą częstotliwością na wysokiej intensywności niestety negatywnie wpływa na procesy trawienne. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w kiszonkach są w stanie pozytywnie wpłynąć na ten aspekt. Odpowiedzialny za to jest ponownie wcześniej wspomniany proces fermentacji.
Kiszonki w diecie sportowej to bardzo dobry pomysł. Ich dodatek w codziennym menu to sprytny sposób na dostarczenie sporej ilości witamin szczególnie, gdy nie przepadamy za smakiem świeżych odpowiedników. Produkty fermentowane cechują się wyrazistym i bardziej intensywnym smakiem.
Które kiszonki są najzdrowsze?
W naszej kuchni do najbardziej popularnych kiszonek należą ogórki oraz kapusta biała. Są one ogólnodostępne i zawierają sporą ilość mikroelementów, dlatego warto je włączyć na stałe do diety.
Jakie są najzdrowsze kiszonki?
- kiszone ogórki,
- kapusta kiszona,
- kiszone buraki,
- kiszone rzodkiewki,
- ogórki małosolne,
- kiszone cytryny,
- kiszona cukinia,
- kiszony kalafior.
Soki z kiszonek przed snem?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy uświadomić sobie wpływ soków z kiszonek na nasz organizm. W składzie soków z kiszonek znajdziemy witaminy, minerały, flawonoidy, kwercetynę czy błonnik.
Do zalet picia soków z kiszonek można zaliczyć:
- działanie przeciwzapalne,
- działanie przeciwalergiczne,
- wsparcie pracy układu odpornościowego,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- redukcja poziomu cholesterolu.
Powyższe właściwości sprawiają, że sok z kiszonek może być cennym dodatkiem, który wspomoże procesy regeneracyjne w trakcie snu.
Przeciwwskazania do spożywania kiszonek
Pomimo, że kiszonki utożsamiane są ze zdrową żywnością, to nie w każdym przypadku zaleca się ich spożycie. Na kiszonki powinny uważać osoby m.in.:
- stosujące leki przeciwzakrzepowe,
- cierpiące na nadciśnienie,
- cierpiące na schorzenia wątroby,
- borykające się ze zgagą, refluksem czy nadkwasotą żołądka,
- z osłabioną florą bakteryjną jelit.
Przepisy na zdrowe kiszone produkty
Domowe wersje kiszonek można robić w zasadzie z każdych warzyw i owoców. Ograniczają nas jedynie umiejętności kulinarne oraz preferencje smakowe. Proces kiszenia zmiękcza produkty, dzięki czemu zyskują inne walory smakowe.
Poza tradycyjnymi ogórkami i kapustą możemy kisić: marchew, pomidory, buraki cebulę czy nawet rabarbar i banany. Kiszone warzywa to cenny dodatek do potraw. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na kiszonki:
Kiszona marchew
- 3-4 duże marchewki,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- ząbek czosnku,
- chrzan
- po kilka ziaren kolendry, pieprzu, gorczycy, kozieradki.
Przygotowanie:
- Umyj marchew, obierz i pokrój w słupki.
- Zagotuj wodę z dodatkiem soli.
- Wyparz słoiki i umieść w nich słupki marchwi z przyprawami.
- Zalej słoiki gorącą wodą.
- Przechowuj słoiki w temperaturze pokojowej przez tydzień, a następnie w lodówce.
Kiszone pomidory
- 2 kg pomidorów
- koper
- główka czosnku
- kawałki chrzanu
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
Przygotowanie:
- Umyte pomidory nakłuj wykałaczką.
- W słoikach ułóż przyprawy i pomidory.
- Zagotuj wodę z solą i zalej pomidory.
- Po tygodniu przenieś słoiki do chłodni i kiś dalej przez ok. 2 miesiące.
Kiszone buraki
- 1 kg buraków,
- główka czosnku,
- liść laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- łyżka soli.
Przygotowanie:
- Ugotuj i obierz buraki.
- Ugotowane buraki umieść w dużym słoiku.
- Dodaj przyprawy.
- Słoik zalej letnią wodą z dodatkiem soli.
- Słoik pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej aż pojawi się piana następnie, a następnie przechowuj w niskiej temperaturze przez kolejne 3 tygodnie.
Domowe kiszonki mogą być wykorzystywane w codziennych posiłkach, z kolei zakwas buraczany może stanowić bazę pod barszcz czerwony.
Poznaj również: Nieznana witamina U
Podobne artykuły:
- Witaminy w okresie zimowym
- Naturalny dobry probiotyk – jak wzmocnić odporność dietą?
- Najlepsze witaminy i minerały dla kobiet
- Warzywa na keto – jakie warzywa na diecie ketogenicznej?
- Awitaminoza – czym jest, jakie są objawy i jak uzupełnić niedobór witamin?