Jarmuż, bogate w składniki odżywcze warzywo liściaste, zdobywa coraz większą popularność w kuchni ze względu na liczne korzyści zdrowotne, jakich dostarcza. Bogaty w minerały i antyoksydanty jarmuż staje się nie tylko ulubionym składnikiem zdrowej diety, ale także doskonałym elementem kreatywnych dań kulinarnych. Wypróbuj dania z jarmużem. Jarmuż stanie się na pewno ulubionym zdrowym składnikiem Twoich sałatek, koktajli i zapiekanek.
Czy jarmuż jest zdrowy?
Jarmuż jest bardzo zdrowy i bogaty w składniki odżywcze. To warzywo liściaste z rodziny kapustowatych jest niskokaloryczne – zawiera mniej kalorii niż sałata lodowa i tylko niewiele więcej niż szpinak. Znane jest z dużej ilości zawartych w nim witamin, minerałów i błonnika – dlatego znajduje się na liście najzdrowszych warzyw [1].
Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera mniej niż 1g węglowodanów, z czego większość to błonnik. Ładunek glikemiczny jarmużu szacuje się na 3, co czyni go produktem o niskim IG. Poza tym w jarmużu prawie nie ma tłuszczu.
Jarmuż jest doskonałym źródłem witamin A, C, K i witamin z grupy B. Ze względu na zawartość wapnia jest świetnym dodatkiem do wegetariańskich i wegańskich posiłków. Dostarcza również dużej ilości mikroelementów.
Sprawdź: Niedobory na diecie wegańskiej – jak się przed nimi uchronić?
Właściwości odżywcze jarmużu
Według USDA jedna szklanka surowego jarmużu (20,6 g) dostarcza niewiele kalorii i tłuszczu, za to sporo witamin i mikroelementów. Jarmuż to prawdziwa bomba witaminowa – jest doskonałym źródłem witamin A, K i C, a także składników mineralnych, w tym potasu i wapnia. Porcja jarmużu to:
- kalorie: 7,2
- tłuszcz: 0,3g
- sód: 10,9 mg
- węglowodany: 0,9g
- błonnik: 0,8g
- cukry: 0,2g
- białko: 0,6g
- witamina A: 49,6mcg
- witamina K: 80,3mcg
- witamina C: 19,2mg
- potas: 71,7mg
- wapń: 52,3mg
To niepozorne warzywo jest źródłem antyutleniaczy, które wspomagają zmniejszenie ryzyka choroby nowotworowej oraz wykazują właściwości przeciwzapalne [2]. Składniki odżywcze jarmużu mogą pomagać regulować ciśnienie krwi oraz wspomagać wzrok.
Charakterystyka jarmużu
Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) to warzywo o kilku charakterystycznych cechach:
- liście: duże, ciemnozielone, pomarszczone o falistych krawędziach
- smak: lekko gorzkawy, charakterystyczny dla wielu warzyw z rodziny kapustowatych
- zastosowanie zdrowotne: wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, wspiera dietę osób chorujących na osteoporozę (duża zawartość wapnia), pomaga regulować pracę układu pokarmowego
- zawartość goitrogenów: mogą one wpłynąć na przyswajanie jodu i obniżać jego ilość w organizmie, dlatego nie jest polecany osobom z chorobami tarczycy
- zawartość szczawianów: te trudno rozpuszczalne w wodzie sole mogą stwarzać problemy zdrowotne osobom z kamicą nerkową
- wykorzystanie w kuchni: liście jarmużu można jeść na surowo np. w sałatkach, koktajlach, jako warzywo na sok; jarmuż można również gotować, zapiekać i podsmażać
Poznaj: Fit obiad – jak przygotować fit dania obiadowe?
Przepisy z jarmużem – jak przyrządzić jarmuż?
Przygotowanie potrawy z jarmużem jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Wystarczy ugotować lub podsmażyć jarmuż, dodać wybrane warzywa i kaszę, aby stworzyć szybkie i zdrowe danie obiadowe. Oto kilka propozycji. Ich przygotowanie nie zabierze Ci dużo czasu.
Curry z kaszy gryczanej, orzechów nerkowca i jarmużu
Kremowe curry z kaszy gryczanej, orzechów nerkowca i jarmużu to szybkie danie jednogarnkowe!
Składniki na curry:
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżka świeżego imbiru
- ¼ szklanki orzechów nerkowca
- ¾ szklanki kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 i ½ szklanki wody
- 1 i ½ szklanki jarmużu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na czosnkowy jarmuż:
- 3 szklanki liści pokrojonego jarmużu
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir. Podsmaż, następnie dodaj kaszę gryczaną (kasza gryczana powinna być surowa) i posiekane orzechy nerkowca i smaż przez 2-3min regularnie mieszając.
- Dodaj kolendrę, kminek, kurkumę, wędzoną paprykę i cukier kokosowy i mieszaj do połączenia.
- Wlej mleko kokosowe, sos sojowy, dodaj liście jarmużu, wymieszaj. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj ok.20min, aż kasza gryczana będzie miękka. Zdejmij z ognia, wlej sok z cytryny.
- Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu, dodaj czosnek i smaż przez 30s. Dodaj jarmuż (wcześniej oderwij twarde łodygi) i syrop klonowy, smaż ok. 5min do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.
- Możesz podawać z ulubionymi warzywami lub dzikim ryżem.
Proteinowy shake z dodatkiem jarmużu
Ten proteinowy shake to idealne zdrowe śniadanie lub przekąska po treningu!
Składniki:
- 3 szklanki posiekanego jarmużu
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
- ½ szklanki mrożonych truskawek
- 1 miarka odżywki białkowej o smaku truskawkowym
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 średni banan
- ¼ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Wyjmij truskawki z zamrażalnika na pół godziny przed zrobieniem koktajlu.
- Połącz wszystkie płynne składniki.
- Dodaj do blendera pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Natychmiast podawaj, aby shake nie stracił swoich składników odżywczych.
Łatwe chipsy z jarmużu
Te zdrowe chrupiące jarmużowe chipsy uratują Twoją dietę, gdy masz ochotę na przekąskę.
Składniki:
- 1 pęczek jarmużu
- 3 łyżki sprayu kuchennego czosnkowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
- Opłucz, osusz jarmuż, usuń łodygi. Liście pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Rozłóż jarmuż na blasze i spryskaj liście sprayem, aż będą całkowicie pokryte.
- Piecz 10-12min lub do momentu, aż liście staną się chrupiące. Przypraw do smaku.
Sałatka jarmużowa z żurawiną, migdałami i kozim serem
Ta pożywna sałatka ze świeżym kozim serem świetnie nadaje się na lekki posiłek o każdej porze roku.
Składniki:
- ⅓ szklanki posiekanych migdałów
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka posiekanej szalotki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 pęczki jarmużu
- ⅓ szklanki suszonej żurawiny
- 110g koziego sera
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Podpiecz migdały na blasze, aż lekko się zrumienią (ok. 5min).
- Wymieszaj ocet, sok pomarańczowy, musztardę, szalotkę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
- Opłucz, osusz jarmuż. Usuń twarde łodygi, liście pokrój.
- W misce wymieszaj jarmuż, prażone migdały, sos i żurawinę. Odstaw na 10 minut, następnie posyp pokrojonym w kostkę kozim serem i podawaj.
Pieczony seler z marchewką, jarmużem i orzechami laskowymi
Ta ciekawa kombinacja smaków zapewni Ci pożywny obiad, który na pewno przypadnie do gustu.
Składniki:
- 50g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 seler
- 4 duże marchewki
- 50g orzechów laskowych, uprażonych
- 150g jarmużu
- 1 łyżka octu winnego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Masło i połowę oleju przełóż do dużego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Podgrzewaj, aż tłuszcz się spieni.
- Wrzuć pokrojone w plastry seler i marchewkę do naczynia i dopraw. Piecz przez 40-50min, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą złociste i miękkie.
- Dodaj resztę oleju, posiekane orzechy laskowe i posiekany jarmuż i piecz przez 15min, aż jarmuż zwiędnie i będzie chrupiący na brzegach. Wymieszaj z octem.
Jak jeść i przyrządzić jarmuż, żeby zachować jak najwięcej wartości?
Jeśli zależy Ci, aby jarmuż zachował swoje wartości odżywcze, nie poddawaj go zbyt długiej obróbce termicznej (3min) [3]. Chcąc pozbyć się gorzkiego smaku, sparz liście wrzątkiem, a następnie krótko zahartuj je w zimnej wodzie.
Właściwości jarmużu powodują, że mimo mało ciekawego smaku warto włączyć go do swojej diety. Potraktuj więc to warzywo jak szpinak lub sałatę – wymieszaj je z bardziej zdecydowanymi smakami takimi jak ser, warzywa czy przyprawy. Kapuściany smak jarmużu możesz przełamać owocami (np. w koktajlach, dodając ananas lub banan).
Bibliografia:
- Dunja Šamec et al: Kale ( Brassica oleracea var. acephala) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(15):2411-2422.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29557674/ - Tengda Lin et al: Trends in Cruciferous Vegetable Consumption and Associations with Breast Cancer Risk: A Case-Control Study. Current Developments in Nutrition, Volume 1, Issue 8, August 2017.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2475299122144732?via%3Dihub - Adriana D.T. Fabbri, Guy A. Crosby: A review of the impact of preparation and cooking on the nutritional quality of vegetables and legumes. International Journal of Gastronomy and Food Science, Volume 3, April 2016, Pages 2-11.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X15000207?via%3Dihub
Podobne artykuły:
- 12 najlepszych szejków potrenigowych
- Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą
- Słodkie śniadanie – 10 pomysłów na wykorzystanie syropu zero kalorii
- Dynia hokkaido – 4 przepisy na dania z dyni
- Keto dieta – przepisy na śniadanie, obiad i kolację