Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest wzrost mięśni, kontrola masy ciała, czy poprawa ogólnego stanu zdrowia, spożywanie wysokiej jakości białka zwierzęcego może Ci w tym pomóc. Różne rodzaje mięsa różnią się między sobą kalorycznością oraz zawartością składników odżywczych. Które mięso króluje pod względem zawartości białka? Dowiedz się, które popularne rodzaje mięsa zawierają najwięcej białka, a które są najbardziej kaloryczne.
Pierś z kurczaka — wartości odżywcze
Mięso z kurczaka, zwłaszcza piersi kurczaka, stanowi doskonałe źródło białka. To znaczy, że przy niedużej zawartości tłuszczu zapewnia uczucie sytości i dostarcza istotne składniki odżywcze, stanowiąc świetną alternatywę dla czerwonego mięsa. Gotowana pierś kurczaka jest cenionym wyborem zarówno dla osób dążących do utraty wagi, jak i tych, które są w trakcie rekonwalescencji. Bogactwo białka i niska kaloryczność czynią z tego mięsa wszechstronną opcję w wielu planach żywieniowych.
Ile białka ma pierś z kurczaka?
Pierś kurczaka to dobre źródło wysokiej jakości białka. To, ile białka ma kurczak i jaka jest wartość odżywcza jego mięsa, zależy od sposobu przygotowania. Średnio 100g surowej piersi z kurczaka zawiera ok. 21-25g białka. Jednak po ugotowaniu, w tej samej ilości mięsa znajdziemy ok. 33g białka (proces gotowania powoduje odparowanie wody, skoncentrowanie składników odżywczych i zwiększenie zawartości białka w jednostce wagi). Z kolei smażenie kurczaka może obniżyć zawartość białka – podczas smażenia część tłuszczu jest absorbowana, co prowadzi do zmniejszenia zawartości białka w tej samej jednostce wagi. Dlatego przy wyborze metody przygotowania zwracaj uwagę na to, w jaki sposób wpływa ona na końcową zawartość białka w daniu.
Ile kalorii ma pierś z kurczaka?
Pierś z kurczaka zawiera niewiele kalorii, dlatego jest popularnym wyborem w wielu dietach. Oczywiście wartość kaloryczna dania zależy od sposobu jego przygotowania. Przeciętnie, w 100g surowej piersi z kurczaka bez skóry znajduje się ok. 100kcal.
Po ugotowaniu ta sama ilość mięsa to ok. 165-170kcal. Smażenie piersi z kurczaka np. w głębokim tłuszczu może jeszcze bardziej zwiększyć jej kaloryczność, ponieważ mięso wchłania dużą część tłuszczu do smażenia.
Sprawdź: Pierś z kurczaka – kcal, ile białka i makro, przepisy
Indyk — wartości odżywcze
Mięso z indyka jest zbliżone w wielu aspektach do mięsa z kurczaka. Indyk, podobnie jak mięso kurczaka, jest znany z dużej zawartości białka, składników mineralnych i niskiej ilości tłuszczu, zwłaszcza jeśli wybierzesz jego chude części, takie jak piersi. To mięso dostarcza wielu niezbędnych witamin i minerałów, przy jednoczesnym zapewnieniu uczucia sytości.
Ile białka ma indyk?
Mięso indyka ma nieco więcej białka, a mniej kalorii niż mięso z kurczaka. Przeciętnie, 100g gotowanego mięsa z indyka zawiera ok. 29-30g białka. Jednak wartość ta może się nieco różnić w zależności od konkretnego rodzaju mięsa (np. piersi, udziec) oraz sposobu przygotowania. Indyk jest popularnym wyborem w diecie właśnie ze względu na niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka oraz składników odżywczych.
Ile kalorii ma indyk?
Przeciętnie, w 100g gotowanego mięsa z indyka znajduje się ok. 135-150 kalorii. To relatywnie niska ilość kalorii, co czyni indyka popularnym wyborem w zdrowej diecie, szczególnie dla osób dbających o utrzymanie lub redukcję masy ciała. Warto jednak zwracać uwagę na dodatki i przyprawy, które mogą zwiększyć zawartość kalorii w daniu, jeśli nie są używane z umiarem.
Jeśli chcesz mieć plan dietetyczny dopasowany do Ciebie – Twoich potrzeb i nawyków skorzystaj z pomocy dietetyka.
Wołowina — wartości odżywcze
Wołowina jest mięsem czerwonym i dobrym źródłem białka oraz aminokwasów.
Zawiera witaminy i składniki mineralne, w tym potas, który odgrywa istotną rolę w zapewnianiu prawidłowego funkcjonowania organizmu (jego niedobór m.in. powoduje uczucie zmęczenia).
Ile białka ma wołowina?
Wołowina jest dobrym źródłem wysokiej jakości białka oraz różnego rodzaju tłuszczów. Przeciętnie 100g surowej polędwicy wołowiny zawiera ok. 21g białka. W zależności od części, z jakiej pozyskiwane jest mięso, zawartość białek waha się od 18g do 22g na 100g mięsa.
Ile kalorii ma wołowina?
Kaloryczność wołowiny jest mocno uzależniona od tego, z jakiej rodzaju półtuszy pochodzi mięso, ponieważ niektóre partie są bardziej tłuste od innych. Różnica ta waha się pomiędzy 122kcal a 230kcal. Najchudszym rodzajem mięsa wołowego jest wołowina pieczeniowa i stekowa (polędwica – 112kcal, rostbef – 106kcal).
Czytaj więcej: Czy czerwone mięso jest niezdrowe?
Wieprzowina — wartości odżywcze
Wieprzowina oferuje korzystną ilość białka, chociaż niektóre jej części są tłuste, a więc wysokokaloryczne. Mięso to jest bogate w witaminy z grupy B, A, E (wzmacniają układ immunologiczny) oraz składniki mineralne (żelazo, sód, potas, czy cynk, który wzmacnia układ odpornościowy).
Ile białka ma wieprzowina?
Mięso wieprzowe zawiera białko, jednak jego zawartość może być niższa w porównaniu do innych rodzajów mięsa. Przeciętnie, 100g gotowanego mięsa wieprzowego zawiera ok. 25-27g białka. Warto pamiętać, że pewne odmiany mięsa wieprzowego mogą mieć wyższą zawartość tłuszczu i kalorii.
Ile kalorii ma wieprzowina?
Przeciętnie, w 100g gotowanego mięsa wieprzowego znajduje się ok. 240-280 kalorii. Najchudszym mięsem wieprzowym jest polędwica (109kcal w 100g) i mielone mięso z szynki (128kcal). Jednak 100g golonki to już 220kcal, a taka sama ilość boczku wędzonego to aż 477kcal.
Jagnięcina — wartości odżywcze
Jagnięcina jest mięsem o charakterystycznym smaku i dużej ilości białka o hiperalergicznych właściwościach. Jest również dobrym źródłem witamin, szczególnie z grupy B. Te właściwości powodują, że jest uważana za jedno z najzdrowszych mięs.
Ile białka ma jagnięcina?
Zawartość białka w jagnięcinie może być nieco niższa w porównaniu do mięsa drobiowego, wieprzowego, czy wołowego. Przeciętnie, 100g gotowanego mięsa jagnięcego zawiera ok. 20-25g białka.
Zestaw Buduj Masę XL
Ile kalorii ma jagnięcina?
Przeciętnie, w 100g gotowanej jagnięciny znajduje się ok. 250-300 kalorii. To dlatego, że mięso jagnięce jest dość tłuste. Oczywiście zawartość tłuszczu może się różnić w zależności od części zwierzęcia, z którego zostało pozyskane. Łopatka czy boki, mogą mieć wyższą zawartość tłuszczu, podczas gdy chudsze steki są mniej kaloryczne.
Może zainteresuje Cię: Najbogatsze źródła białka, czyli co warto jeść
Mięso królika — wartości odżywcze
Mięso z królika jest źródłem dobrej jakości białka oraz witamin i minerałów (witamina B12, witamina B6, cynk i fosfor). Królik to mięso chude, więc może być dobrą opcją w diecie, szczególnie jeśli zależy Ci na dostarczeniu odpowiedniej ilości białka przy jednoczesnym ograniczeniu kalorii.
Ile białka ma królik?
Mięso z królika jest dobrym źródłem białka, choć zawiera go nieco mniej niż mięso drobiowe czy mięso czerwone. Przeciętnie, zjadając 100g gotowanego mięsa z królika, dostarczysz ok. 21-22g białka (mniej niż w mięsie drobiowym, ale podobnie jak w niektórych rodzajach mięsa czerwonego).
Ile kalorii ma królik?
Mięso z królika jest często uważane za niskokaloryczną i zdrową opcję w diecie. Przeciętnie, w 100g gotowanego mięsa z królika znajduje się ok. 173 kalorii. Jest to relatywnie niska ilość kalorii w porównaniu do niektórych innych rodzajów mięsa czerwonego. Oczywiście wartość kaloryczna królika może różnić się w zależności od części mięsa i sposobu przygotowania. Na przykład, mięso z piersi królika jest zazwyczaj chudsze niż mięso z okolic nóg.
Zestaw Bezpieczny Cykl na Masę
Jakie mięso wybierać?
Białka zwierzęce są proteinami wysokiej jakości, ponieważ w przeciwieństwie do źródeł roślinnych zawierają wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów potrzebnych do wzrostu i utrzymania funkcji organizmu. Jeśli zależy Ci na połączeniu wysokiej zawartości białka i niskiej kaloryczności, najlepszym wyborem będzie chude mięso, takie jak drób (np. pierś z kurczaka, indyka), chude mięso z królika lub chudsze partie mięsa z dużych zwierząt (np. wołowiny). Te rodzaje mięsa charakteryzują się dobrym balansem białka i kalorii. Jeśli liczysz kalorie, powstrzymaj się od jagnięciny i tłustych części wieprzowiny.
MIĘSO | kaloryczność w 100g (po ugotowaniu) | zawartość białka w 100g (po ugotowaniu) |
pierś z kurczaka | 165 – 170 kcal | ok. 33g |
indyk | 135 – 150 kcal | 29 – 30g |
wołowina | 122 – 230 kcal | 18 – 22g |
wieprzowina | 240 – 280 kcal | 25 – 27g |
jagnięcina | 250 – 300 kcal | 20 – 25g |
królik | ok. 175 kcal | 21 – 22g |
Mięso drobiowe a mięso czerwone
Mięso drobiowe i mięso czerwone różnią się nie tylko pod względem pochodzenia surowego mięsa, ale także zawartości białka i tłuszczu. Białe mięso jest chudsze (ilość tłuszczu nie wykracza poza 10%), mniej kaloryczne i bogatsze w białko. Mięso drobiowe jest źródłem witamin z grupy B, takich jak B6 i B12 (zapewniają dobrą przemianę materii), a także minerałów (np. magnez odpowiedzialny za właściwe funkcjonowanie mięśni).
Mięso czerwone zawiera również witaminy i minerały, ale może mieć większą zawartość żelaza i cynku niż mięso drobiowe. Czerwone mięso z zasady ma też lepszy profil aminokwasowy. Jeśli chodzi o aspekty czysto zdrowotne, mięso drobiowe zwykle uważane jest za zdrowszą opcję, ponieważ jest chudsze i ma niższą zawartość tłuszczu, zwłaszcza nasyconego. Mięso czerwone może być bardziej kaloryczne i zawierać więcej nasyconego tłuszczu, co wiąże się z pewnym ryzykiem dla zdrowia, takim jak zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wszystkie rodzaje mięsa są dobrym źródłem potasu, cynku i żelaza.
Sprawdź: Wartość biologiczna białka (BV)
Podobne artykuły:
- 20 najlepszych rodzajów mięsa
- Pierś z kurczaka – kcal, ile białka i makro, przepisy
- Pierś z kurczaka po myśliwsku + ryż / B61 W87 T19
- Pierś z kurczaka serem i ogórkiem + ryż / B66g W81g T28g
- Mięso czerwone w diecie
Tak.Pani.Beata,ma,rację,piszcie,prawdę.
Czas porzucić ten mit o zagrożeniu miażdżycą i innymi chorobami sercowo-naczyniowym poprzez spożywanie tłuszczów nasyconych i czerwonego mięsa. To taki sam mit jak ten o “złym”cholesterolu.