Czy jest jeszcze ktoś, kto nie zna tortilli? Te płaskie, okrągłe placki pochodzą co prawda z kuchni meksykańskiej, jednak cieszą się rosnącą popularnością na całym świecie. Tortille zdążyły stać się nieodłącznym elementem menu wielu Polaków. Oryginalność tych niepozornych placków polega na tym, że można w nich schować ulubione składniki, tworząc wyjątkowe połączenia smaków. To właśnie ta wszechstronność sprawia, że tortille znalazły swoje miejsce także wśród zdrowych propozycji na posiłek. Dlaczego miałbyś czekać? Odkryj dla siebie fit pomysły na dania z tortilli.
Tortilla – przepisy na dania z tortilli
Tortilla to świetna propozycja zarówno dla osób, które lubią szybkie i proste dania, jak i dla tych, które czasami mają ochotę wprowadzić nieco zmian w swoim jadłospisie. Tortille można przygotować na wiele sposobów, wystarczy kupić lub samodzielnie przygotować placki i wypełnić je ulubionymi składnikami.
W tej roli świetnie sprawdzą się świeże warzywa, kawałki kurczaka, ryby, trochę sałaty lodowej i sos. Jeśli gustujesz w kuchni meksykańskiej, możesz wypełnić swoje wrapy czerwoną fasolą, kukurydzą, serem mozzarella i mięsem wołowym. Lubisz dania bezmięsne? To się świetnie składa, ponieważ wrapy to również idealna baza do dań wegetariańskich i wegańskich. Nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko zaopatrzyć się w pszenne placki i zacząć eksperymentowanie w kuchni. Na początek odkryj kilka ciekawych propozycji z tortillą w roli głównej.
Tortilla z twarogiem i suszonymi pomidorami
To danie to sprawdzony przepis na drugie śniadanie. Jeśli znudził Ci się omlet, ale nadal masz ochotę na coś pożywnego, sycącego i zdrowego, wypróbuj tortillę z twarogiem i suszonymi pomidorami.
Składniki
- 1 placek (60g) tortilli wieloziarnistej
- 150g chudego twarogu, 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 suszone pomidory (odsączone z oleju)
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- ½ cebuli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
Sposób przygotowania
- Cebulę posiekaj i podsmaż do zeszklenia, doprawiając solą i pieprzem.
- Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jogurt, wymieszaj.
- Dodaj posiekane pomidory, ketchup, cebulę i bazylię, dopraw.
- Przełóż farsz na placek tortilli i złóż. Możesz podgrzać tortillę na patelni bez tłuszczu.
Wartość odżywcza
Kalorie: 568kcal, białko: 49g, tłuszcz: 19g, węglowodany: 51,5g.
Przepisy na tortillę i nie tylko znajdziesz w planie dietetycznym BudujMase.pl
Tortilla z tuńczykiem
Tortilla z tuńczykiem i sosem czosnkowym to kolejny szybki i smaczny posiłek, który dostarcza wysokowartościowego białka i innych cennych składników odżywczych. Kombinacja aromatycznego i niskokalorycznego tuńczyka i kremowego sosu czosnkowego przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za mięsnymi daniami.
Składniki
- placek tortilli wieloziarnistej
- 1 liść kapusty pekińskiej
- 30g tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- ¼ papryki czerwonej
- ¼ cebuli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- ½ ząbka czosnku
Sposób przygotowania
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu.
- Pokrój paprykę w drobną kostkę, a cebulę w piórka.
- Posmaruj placek tortilli sosem czosnkowym. Dodaj tuńczyka, kukurydzę oraz warzywa.
- Zawiń tortillę w rulon.
Wartość odżywcza
Kalorie: 113kcal, białko: 6g, węglowodany: 18g, tłuszcz: 2,6g.
Sprawdź: Lekkostrawny obiad – 3 proste przepisy
Tortilla z jajkiem
Jajko i tortilla? Dlaczego nie? Zamiast zjadać na śniadanie klasyczne kanapki, przygotuj wrapy z jajkami gotowanymi w koszulce. Takie wydanie śniadaniowej fit tortilli zapewni Ci porządną dawkę energii na cały poranek.
Składniki
- 1 placek tortilli
- 1 świeże jajko (im świeższe, tym łatwiej ugotuje się w koszulce)
- 1 liść sałaty
- 2 grube plastry pomidora
- ½ awokado
Sposób przygotowania
- Przygotuj jajko w koszulce – delikatnie wlej rozbite jajko do bardzo wolno gotującej się wody z solą. Ostrożnie wyłów jajko, gdy białko się zetnie.
- Awokado i pomidor pokrój w kostkę.
- Na placek tortilli wyłóż sałatę, gotowe jajko oraz pomidor i awokado.
- Zawiń tortillę.
Wartość odżywcza
Kalorie: 383kcal, białko: 57g, tłuszcz: 35g, węglowodany: 55g.
Tortilla z wędzonym pstrągiem
Wędzony pstrąg, warzywa i lekki sos czosnkowy to pyszne połączenie, które zadowoli każde podniebienie i to bez względu na porę dnia. Ta domowa tortilla świetnie sprawdzi się w roli obiadowego dania, gdy nie masz czasu na gotowanie, ale chcesz zjeść zdrowe fit danie.
Składniki
- 1 placek tortilli
- 80g pstrąga łososiowego wędzonego
- 2 łyżki serka śmietankowego typu Philadelphia
- 1 garść świeżej rukoli
- 7 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Pomidorki pokrój na ćwiartki, a pstrąga w paski.
- Tortillę posmaruj serkiem, wyłóż rukolę, pstrąga, pomidorki i zawiń.
- Zmieszaj jogurt grecki z rozgniecionym czosnkiem, dodaj soli i pieprzu do smaku. Wyłóż sos na warzywa.
Wartość odżywcza
Kalorie: 462kcal, białko: 31g, tłuszcz: 19,5g, węglowodany: 33,5g.
Może zainteresuje Cię: Dieta antyinflacyjna – tania dieta na tydzień
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym
Tortilla z kurczakiem to prawdziwy klasyk. Pożywny kurczak w towarzystwie soczystej sałaty, ogórka i chrupiącej czerwonej papryki to bardzo ciekawa propozycja na fit obiad. A najlepsze jest to, że możesz bezkarnie doprawić swoją tortillę dużą ilością bezkalorycznego sosu Zero!
Składniki
- 1 placek tortilli
- 50g filetu z piersi z kurczaka
- ½ papryki czerwonej
- 1 świeży ogórek
- garść miksu sałat
- sos czosnkowy ZERO
- przyprawa do gyrosa
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Filet z piersi kurczaka pokrój na paski, dopraw i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Na placku ułóż sałatę, kawałki ogórka, papryki oraz kawałki kurczaka, zawiń.
- Podgrzej tortillę na złoty kolor na suchej patelni.
- Polej wnętrze tortilli sosem.
Wartość odżywcza
Kalorie: 287kcal, białko: 21g, tłuszcz: 6,8g, węglowodany: 35g.
Jak zrobić tortillę samemu?
Jeśli domowa tortilla stała się jednym z Twoich ulubionych dań, w których możesz puścić nieco wodze kulinarnej fantazji, próbuj przygotować ją od podstaw. Wystarczą zaledwie dwa składniki, aby otrzymać pyszne, domowe placki tortilli.
Przepis na tortillę (4 sztuki)
- 1 szklanka mąki pszennej (możesz również użyć mąki kukurydzianej)
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- ¼ łyżeczki soli
Jak samemu zrobić tortille?
Wymieszaj mąkę i jogurt w dużej misce, aż powstanie ciasto. Pozostaw w lodówce na ok. 10 minut, a następnie zawiń w folię spożywczą. Podziel ciasto na 4 części i z każdej uformuj kulę. Rozwałkuj każdą kulę na placek. Rozgrzej posmarowana olejem patelnię na średnim ogniu. Wyłóż ciasto na jedną tortillę na patelnię i smaż jak naleśnik (odwróć, gdy na wierzchu zaczną tworzyć się bąbelki lub pod spodem tortilli pojawią się brązowe plamki). Gotowe domowe wrapy przykryj czystą ściereczką, aby zapobiec ich wyschnięciu.
Możesz zrobić domowe wrapy z wyprzedzeniem i przechowywać je zawinięte w folię spożywczą w lodówce. Będą jak znalazł, gdy postanowisz zastąpić chleb na klasyczne kanapki czymś zdrowszym i lżejszym lub zabraknie Ci pomysłu na obiad. Domowa tortilla jest mniej kaloryczna od kupnej, zawiera zaledwie 129kcal.
Tortilla — co z niej zrobić, żeby było fit i zdrowo?
Placki tortilli to wszechstronny składnik, który można wykorzystać jako bazę do przygotowania wielu zdrowych i fit posiłków.
- Chcąc jeść zdrowo, przede wszystkim wybieraj tortille pełnoziarniste, które dostarczą więcej błonnika i składników odżywczych niż tradycyjne tortille białe.
- Kontroluj ilość dodawanych tłustych i wysokokalorycznych dodatków, takich jak majonezowe sosy i pełnotłuste sery. Tłusty sos zastąp samodzielnie przygotowanym sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub bezkalorycznym sosem ZERO o ulubionym smaku.
- Wypełnij tortillę świeżymi warzywami (świetnie nadadzą się: sałata, pomidory, papryka, ogórek) oraz źródłem białka (np. grillowany kurczak, indyk, tofu, wędzona ryba, jajko).
Tortilla to świetny sposób na przemycenie wielu wartościowych składników. Nie dość, że zastępuje tradycyjne pieczywo, którego powinniśmy unikać na diecie, to w dodatku z jej pomocą zjadamy znacznie więcej warzyw i innych zdrowych dodatków niż przy tradycyjnym posiłku.
Gotowe tortille możesz serwować na każdy posiłek dnia, zabrać na wyjazd, do pracy lub szkoły.
Podobne artykuły:
- Kulki mięsne w ostrym sosie meksykańskim na czarnej soczewicy
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym
- Pizza z patelni – fit przepis na pizzę bez drożdży
- Sałatka z zielonej soczewicy i dyni
- Ciasto proteinowe z płatków owsianych / B58g W79g T14g