Coraz więcej osób myśli o zbilansowanej diecie, która pozwoli zachować zdrowie i ograniczyć zgubny wpływ przetworzonej żywności. Jednym z trendów ostatnich lat związanych ze zdrową żywnością jest stosowanie tzw. superfoods. To produkty wyjątkowo bogate w składniki odżywcze i oferujące wiele korzyści dla zdrowia. Co obejmuje lista produktów superfoods? Czy rzeczywiście warto je włączać do diety?
Superfoods – co to jest?
Nie ma konkretnej definicji, która określałaby, jakie produkty skrywają się pod pojęciem superżywności. Przyjmuje się, że superfoods to nieprzetworzone produkty, które zawierają składniki wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Należą do nich: witaminy (w tym witaminy z grupy B), składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, cynk, fosfor, selen, kwasy tłuszczowe omega 3.
Produkty superfoods mogą zapewnić niezliczone korzyści, gdy wejdą w skład zrównoważonej, zdrowej diety. Mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi, zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca i spowolnić procesy starzenia komórek organizmu (dlatego czasem nazywa się je naturalnymi antybiotykami). Warto włączyć superfoods do swojej diety, ponieważ to produkty smaczne i często łatwodostępne.
🥗Potrzebujesz dietę bez laktozy, bez glutenu, czy wegetariańską? dietetyczne Poznaj plany dietetyczne Budujmase.pl, w których nie ma problemu, jesteśmy w stanie opracować także plany z wykluczeniami określonych składników, w tym alergenów dopasowane preferowanym stopniem trudności.
Jak działają superfoods?
Superfoods działają na organizm w różny sposób, w zależności od rodzaju produktu i zawartych w nich składników. Wszystkie superfoods charakteryzują się jednak tym, że są bardzo bogate w składniki odżywcze przy minimalnej ilości kalorii. Ułatwia to wzbogacanie diety o ważne elementy, takie jak przeciwutleniacze, błonnik, flawonoidy, zdrowe tłuszcze i witaminy.
Sprawdź także: Produkty light – czy są zdrowe?
Jak stosować produkty superfoods?
Stosowanie superfoods jest bardzo łatwe i można włączyć je do codziennej diety na wiele różnych sposobów. Należy przy tym tak wybierać rodzaj obróbki produktu, aby nie powodować utraty cennych składników.
Superfoods będące cennym elementem diety można stosować na surowo (w sałatkach, koktajlach, smoothies, owsiance), w daniach obiadowych (kasze, nasiona, pestki) oraz wypiekach (mąka kokosowa zamiast pszennej, kakao, jagody).
Superprodukty, czyli co zaliczamy do superfoods?
Istnieje wiele różnych superfoods, a każdy rodzaj dostarcza unikalnych składników. Na przykład orzechy i nasiona są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów. Zielone warzywa liściaste z kolei dostarczają niezbędnych przeciwutleniaczy (hamujących rozwój wolnych rodników), jednocześnie zachowując niską kaloryczność.
Lista najpopularniejszych superfoods
Niezależnie od tego, czy chcesz poprawić ogólny stan zdrowia, czy po prostu upewnić się, że w pełni wykorzystujesz swoje posiłki, miej na uwadze kilka produktów, które warto włączyć do swojej diety:
Superfoods – jagody acai
Te niewielkie, ciemnofioletowe owoce palmy rosnącej na terenie Ameryki Południowej rzadko są dostępne pod postacią świeżych owoców, a częściej w formie sproszkowanej lub suszonej.
Jagody acai to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy, takich jak resweratrol – zawierają ich aż 10 razy więcej niż borówki amerykańskie. Oprócz witamin A, C i E oraz witamin z grupy B, zawierają wiele cennych dla zdrowia minerałów (wapń, magnez, fosfor, cynk, potas). To dobre źródło kwasów omega 6 oraz omega 3.
Polifenole zawarte w jagodach acai powodują, że usprawnia się przepływ krwi, co pozwala zmniejszać ryzyko chorób wieńcowych. Poza tym regularne spożywanie jagód acai usprawnia trawienie, zapewnia uczucie sytości i redukuje zmęczenie.
Superfood – zioła, nasiona, oleje i algi
Zioła, takie jak pokrzywa, kurkuma, rozmaryn, czy popularny w naszej kuchni czosnek mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Są pełne składników mineralnych i witamin, a ich właściwości lecznicze są znane od wieków. Zdrowe nasiona: siemię lniane i konopie, są bogate w białko, błonnik i kwasy tłuszczowe omega 3.
Do superfoods zaliczamy też olej lniany i kokosowy, które mają właściwości przeciwzapalne i korzystnie wpływają na układ krążenia.
Jeśli chodzi o algi, do grupy superfoods zaliczana jest spirulina i chlorella. Algi zawierają ogromne ilości mikro i makroelementów, w tym pierwiastków śladowych, witamin i minerałów. Są bogate w bardzo dobrze przyswajalne białko. Ponadto wykazują działanie oczyszczające i przeciwzapalne.
Superfoods – nasiona chia
Chia, zwana też szałwią hiszpańską, to prawdziwe bogactwo białka, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nasiona chia zawierają całą gamę witamin (A, B, C, E), wapń (mają go więcej niż mleko!), magnez, żelazo, potas, cynk. Są też bardzo dobrym źródłem błonnika, a ich jedzenie jest wskazane ze względu na zbawienne działanie na układ trawienny. Chia poprawia perystaltykę jelit i wzmacnia pracę układu odpornościowego i nerwowego.
Superliście – Jarmuż, szpinak, kapusta, boćwina
Szpinak, jarmuż, boćwina i inne ciemnozielone warzywa liściaste są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i witaminy A, C i E. Dzięki temu mogą wzmocnić układ odpornościowy, przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób nowotworowych i pozytywnie wpływać na stan skóry. Dużym atutem ciemnozielonych warzyw liściastych jest ich niewielka kaloryczność i dobre komponowanie się z różnego rodzaju potrawami, dzięki czemu mogą stanowić ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków.
Polskie superfoods – gdzie kupić?
Wśród polskich superfoods można wymienić wiele produktów, takich jak:
- jarmuż
- siemię lniane
- aronia i żurawina (suszone owoce)
- jagody goji
- orzechy włoskie
- natka pietruszki
- kasza jaglana
- komosa ryżowa
- miód
Tego typu produkty możesz znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych supermarketach i sklepach internetowych. Warto poszukać produktów pochodzących z polskich upraw oraz upraw ekologicznych. Możesz dzięki temu mieć pewność, że są zdrowszą alternatywą dla tanich warzyw, owoców czy ziaren o niewiadomym pochodzeniu.
🥗Szukasz planu dietetycznego, który będzie dopasowany do Twoich możliwości? Poznaj plany dietetyczne Budujmase.pl, w których sam określasz ile chcesz mieć posiłków: 4, 5 a może 6?📒
Superfoods (superżywność) a właściwości zdrowotne
Warto włączyć superżywność do codziennego menu. Właściwości zdrowotne superproduktów wynikają z ich bogactwa w witaminy, minerały, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega 3 i wiele innych składników odżywczych. Produkty te pozytywnie wpływają na:
- funkcjonowanie układu odpornościowego,
- przeciwdziałanie procesom starzenia się organizmu,
- wspomaganie pracy serca i układu krwionośnego,
- poprawę trawienia i przyswajania składników odżywczych,
- utrzymanie prawidłowej masy ciała,
- stan skóry, włosów i paznokci.
Sprawdź także: Czy na diecie trzeba wybierać produkty light?
Podobne artykuły:
- Najlepsza dieta na ładną cerę jadłospis – co jeść dla pięknej skóry?
- Dieta na odporność – poznaj Protect Foods
- Dieta na stres — co jeść, aby ukoić nerwy?
- Kwasy omega 3 – niezbędny budulec komórek
- Zdrowe tłuszcze – 7 najlepszych źródeł