Czy znasz kogoś, kto od czasu do czasu odmówiłby sobie czegoś słodkiego? Wszyscy kochamy desery, chociaż wiemy, że jedzenie ich nie zawsze jest zdrowe. Dlatego poszukujemy innych rozwiązań, które pozwolą nam cieszyć się pysznym smakiem bez wyrzutów sumienia. Opisane poniżej fit ciasta i fit desery to doskonały wybór dla osób, które chcą zrezygnować z tradycyjnych ciast i słodyczy na rzecz zdrowszych wersji smakołyków, a przy tym cenią sobie czas. Sprawdź, jakie fit ciasto bez pieczenia możesz sobie szybko przyrządzić.
Zdrowe ciasta i desery – czy istnieją naprawdę?
Desery to temat zakazany w większości diet. Kojarzą się z dużą ilością cukru i kalorii, a tych, jak wiemy, należy się wystrzegać, jeśli chcemy dbać o zdrowie i sylwetkę. Dlatego dużą popularnością zaczęły się cieszyć zdrowe ciasta i fit desery. Blogerzy kulinarni, a nawet dietetycy prześcigają się w tworzeniu przepisów na ciasta, ciasteczka czy desery, które zawierają zdrowsze składniki o niższej kaloryczności lub zamienniki mniej szkodliwe dla organizmu, niż cukier. Takie zdrowe wersje słodkości mogą stanowić dobry wybór dla osób, które chcą uniknąć tradycyjnych, wysokokalorycznych i bogatych w cukier wersji. Z kolei dla osób na diecie fit ciasta pozwalają ograniczyć frustrację i stres związany z dietą.
Warto jednak pamiętać, że fit ciasta i fit desery, nawet jeśli zdrowe, są wciąż dietetycznymi grzeszkami, które należy popełniać z umiarem. Powinny raczej stanowić rzadkie przysmaki, niż być stałym elementem diety.
Zobacz także: Niskokaloryczne słodycze – przepisy bez cukru
Jakie ciasto bez pieczenia zrobić?
Dzięki wykorzystaniu zdrowych składników, takich jak mąka pełnoziarnista, owoce, orzechy czy zdrowe tłuszcze, te ciasta bez pieczenia będą nie tylko pyszne, ale i pożywne. Zobacz, jakie fit desery możesz przygotować, aby zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, bez obawy o negatywny wpływ na zdrowie i sylwetkę. Oto kilka przepisów na zdrowe ciasta bez pieczenia, które zachwycą Cię smakiem i nie przyniosą wyrzutów sumienia.
1. Pyszny fit sernik jabłkowo-karmelowy
Składniki:
Na spód ciasta:
- 1 szklanka (140g) daktyli
- ½ szklanki (70g) migdałów
- ¼ łyżeczki soli
Na warstwę karmelowego sernika:
- 2 szklanki (300g) nerkowców, namoczonych przez co najmniej 8 godzin
- ¼ szklanki (4 łyżki) nektaru daktylowego
- 6 łyżek oleju kokosowego
- ¼ szklanki (4 łyżki) wybranego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki soli
Na warstwę karmelu jabłkowego:
- 2 jabłka
- ½ szklanki (70g) daktyli
- 2 łyżki masła z orzechów nerkowca lub migdałów
- 1 łyżka oleju kokosowego
- bezkaloryczny syrop Zero o smaku karmelowym
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Spód ciasta: zmiksuj wszystkie składniki na spód, aż uzyskasz lepkie ciasto (zamiast herbatników). Przełóż masę do formy o boku 20cm i umieść w zamrażarce na czas przygotowywania nadzienia.
- Warstwa karmelowego sernika: zmiksuj wszystkie składniki sernika na gładką masę. Rozsmaruj masę na wyciągniętym z zamrażarki cieście, ponownie włóż do zamrażarki.
- Warstwa karmelu jabłkowego: zmiksuj wszystkie składniki karmelu jabłkowego na gładką masę. Przełóż masę na wierzch ciasta i posyp orzechami.
- Zamrażaj ponownie całość przez kilka godzin lub do całkowitego stężenia.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki 10-20min przed podaniem i polej karmelowym syropem zero.
2. Czekoladowe ciasto proteinowe w kubku
Składniki:
- 2 łyżki płynnego białka jaj
- 1 łyżeczka oleju kokosowego, 4 łyżki mleka migdałowego
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka odżywki białkowej o smaku podwójnej czekolady (Triple Chocolate)
- 1,5 łyżki kakao w proszku, ⅛ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅛ łyżeczki sody oczyszczonej, spray do smażenia
- 1 łyżka cukru kokosowego
Sposób przygotowania:
- Połącz suche składniki w średniej wielkości misce.
- Dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj.
- Spryskaj kubek olejem w sprayu i przełóż ciasto do kubka.
- Podgrzej przez 1 minutę w kuchence mikrofalowej.
3. Pyszne ciasto marchewkowe z polewą proteinową na zimno
Składniki:
- 2 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżka cynamonu
- ¼ szklanki erytrytolu
- ¼ szklanki puree z dyni, 2 łyżki startej marchewki
- ¼ szklanki bezcukrowego syropu Zero
- ½ szklanki masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, ½ szklanki ulubionego mleka
na polewę:
- 2 miarki odżywki białkowej waniliowej
- 1-2 łyżki masła z orzechów nerkowca
- 1-2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20cm x 20cm.
- W dużej misce dobrze wymieszaj mąkę, białko w proszku, cynamon, sól morską, słodzik. Dodaj puree z dyni i marchewkę.
- Rozpuść masło migdałowe z syropem. Dodaj ekstrakt waniliowy i całość wlej do suchej mieszanki. Wymieszaj do całkowitego połączenia (gęstość masy możesz modyfikować, dodając mniej lub więcej mleka).
- Przenieś masę na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, rozprowadź i mocno dociśnij.
- Włóż do lodówki na co najmniej 10min lub do stężenia. Po stwardnieniu dodaj na wierzch polewę.
- Aby zrobić polewę, połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Rozprowadź na cieście i wstaw do lodówki na kolejne 30min, aby polewa stężała.
Sprawdź także: Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
Jeśli jesteś na redukcji, a mimo wszystko chcesz mieć słodycze w swoim planie dietetycznym zaufaj wsparciu dietetyka. Dobierze dla Ciebie odpowiednie założenia i dzięki temu będziesz mieć fit słodkości mimo diety odchudzającej!
4. Mini serniczki cytrynowe bez pieczenia
Składniki:
Spód ciasta:
- 6 daktyli Medjool bez pestek
- ½ szklanki migdałów
- 1 łyżka masła migdałowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Masa:
- ½ szklanki serka śmietankowego o smaku naturalnym
- 2 łyżki masła migdałowego
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Spód ciasta:
- Zmiksuj migdały na kawałki wielkości okruchów. Dodaj daktyle (wcześniej zalej je wrzącą wodą i odsącz), masło migdałowe, wiórki kokosowe i zmiksuj, aż powstanie wilgotna masa.
- Wyłóż łyżką masę do silikonowej foremki na muffiny (16 sztuk). Mocno wciśnij mieszankę w otwór, tak aby sięgała do połowy boków.
Masa sernikowa:
- Zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki na masę sernikową.
- Łyżką uzupełnij foremki na muffinki, wyrównując górę grzbietem noża.
- Przykryj folią spożywczą i wstaw serniczki do lodówki na 6 godzin.
- Wyjmij każdy serniczek, oddzielając masę od krawędzi formy i udekoruj je skórką z cytryny.
5. Pyszne domowe batoniki kokosowe
Składniki:
- ½ szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych
- ⅓ szklanki śmietanki kokosowej, 4 łyżki mleczka kokosowego
- ¼ szklanki plus 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 ½ łyżki stewii, szczypta soli
- ¾ szklanki pokrojonej czekolady bez cukru
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj w robocie kuchennym wiórki kokosowe, śmietankę, masło kokosowe, stewię i sól.
- Nakładaj łyżeczką masę do silikonowych foremek na kostki lodu. Wstaw do zamrażarki na 20min, a następnie przełóż do lodówki na 2 godziny.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Wyjmij batoniki kokosowe z lodówki i ostrożnie wyjmij je z silikonowych tacek.
- Pokrywaj batoniki kokosowe czekoladą, używając 2 widelców i kładź je na papierze do pieczenia.
- Odstaw batoniki w chłodne miejsce, aby czekolada stężała.
Zobacz również: 6 powodów, aby sięgnąć po baton białkowy
Czego potrzebujesz, aby przygotować fit ciasto bez pieczenia?
Przepisy na dietetyczne ciasta z reguły bazują na zdrowszych odpowiednikach składników uważanych za wysokokaloryczne i bogate w cukier. Na przykład zamiast cukru używa się słodzików takich jak ksylitol, erytrytol, zamiast mąki pszennej płatków owsianych. Częstym bazowym składnikiem fit ciasta jest marchewka, dynia, a nawet cukinia. Przepisy na fit ciasta najczęściej zawierają następujące składniki:
- Płatki owsiane – posłużą jako baza i zastępują mąkę lub herbatniki, są sycące i bogate w błonnik.
- Masło orzechowe – to ulubiony składnik ciast i deserów bez pieczenia ze względu na właściwości odżywcze i smakowe. Masło orzechowe zawiera dużo białka, zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów.
- Kokos – to zdrowa alternatywa dla tłuszczów. Stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i błonnika.
- Daktyle – nadają wilgotną konsystencję oraz stanowią zdrową alternatywę dla cukru.
- Migdały i orzechy – zastępują tradycyjne tłuszcze i dodają do ciasta chrupkości i orzechowego smaku (mogą zastępować herbatniki), poza tym są napakowane witaminami i mikroelementami.
- Owoce – dodają naturalnej słodyczy i witamin, ozdabiają też wierzch ciasta.
- Kakao – dzięki niemu fit ciasto uzyskuje głęboki smak czekolady bez zbędnego cukru.
- Substytuty cukru – na rynku dostępne są różne zamienniki cukru, takie jak erytrytol, stewia, ksylitol.
Podobne artykuły:
- Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
- Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji
- Niskokaloryczne słodycze — przepisy bez cukru
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym
- 12 najlepszych szejków potrenigowych