Cholesterol we krwi ma dwa źródła pochodzenia — część syntetyzuje organizm, a część dostarczamy mu poprzez dietę. O ile niewiele możesz zrobić z pierwszym źródłem, drugie jest zdecydowanie pod Twoją kontrolą. Wszystko, co musisz zrobić, to uważnie wybierać to, co jesz. Pomóc mogą nie tylko zdrowa dieta i regularne ćwiczenia. Pracę nad obniżeniem cholesterolu warto wspomóc naturalnymi preparatami. Sprawdź, jak mogą Ci pomóc łatwodostępne zioła na obniżenie cholesterolu.
Jakie są najlepsze zioła na obniżenie cholesterolu?
Badania pokazują, że nieprawidłowy profil lipidowy, czy inaczej nadmiar „złego cholesterolu” LDL to problem aż 60% społeczeństwa. Problem polega na tym, że tak zwany zły cholesterol jest na tyle podstępnym wrogiem, że potrafi przez lata nie dawać żadnych niepokojących objawów. Niestety z czasem staje się on na tyle poważny, że ryzyko chorób układu krążenia jest wręcz nieuniknione.
Jeśli więc prowadzisz siedzący tryb życia, a Twoja dieta nie zawsze należy do idealnych, cyklicznie badaj poziom cholesterolu całkowitego. Jeśli w Twojej rodzinie problem wysokiego poziomu cholesterolu jest powszechny, oprócz wprowadzenia dobrych nawyków, próbuj naturalnie obniżyć cholesterol przy pomocy ziół. Na szczycie listy polecanych ziół na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi są:
- ostropest plamisty
- kozieradka
- karczoch zwyczajny
- lucerna siewna.
Te zioła na obniżenie cholesterolu zawierają głównie saponiny, substancje, które mają zdolność łączenia się z cząsteczkami cholesterolu. Dzięki tej zdolności saponiny utrudniają wchłanianie cholesterolu w jelitach, wskutek czego jest wydalany naturalną drogą.
Sprawdź: Fitosterole a cholesterol
Ostropest plamisty na obniżenie cholesterolu
Wykazano, że to kwitnące zioło, znane również jako Silybum marianum, pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Jedno badanie kontrolowane wykazało, że uczestnicy przyjmujący ostropest plamisty obniżyli poziom cholesterolu w porównaniu z osobami, które przyjmowały placebo [1]. Ostropest plamisty obniża frakcję LDL (złego cholesterolu), jednocześnie zwiększając stężenie dobrego HDL. Wpływa też hamująco na rozwój blaszek miażdżycowych.
Wpływ nasion kozieradki na cholesterol
Nasiona kozieradki są bogatym źródłem saponin steroidowych, które pomagają zmniejszyć wchłanianie cholesterolu przez organizm z pokarmów bogatych w tłuszcze. Przedmiotem badań wciąż jest to, czy saponiny mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu produkcji cholesterolu przez organizm. Błonnik obecny w płaszczu nasion kozieradki wspiera walkę z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów.
Aby wykorzystać jej działanie obniżające stężenie cholesterolu, możesz używać kozieradki podczas gotowania posiłków.
Sprawdź: Różnorodne zastosowanie kozieradki
Ziele karczocha zwyczajnego a podwyższony poziom cholesterolu
Karczochy zawierają cynarynę, kwas, który zwiększa produkcję żółci w wątrobie, a tym samym obniża poziom cholesterolu w organizmie.
W jednym z badań suplementacja karczochami obniżyła całkowity cholesterol (średnia różnica: -17,01mg/dl) i LDL-C (średnia różnica: -17,48mg/dl) [2].
Lucerna siewna na obniżenie cholesterolu?
Skuteczność lucerny (Medicago sativa) jako naturalnego środka na podwyższony cholesterol została odkryta niedawno i jak dotąd działanie to potwierdziło kilka niezależnych badań. W jednym z nich określono, że przeciętnie spożywanie 40g nasion lucerny 3 razy dziennie w ciągu 8tyg obniża cholesterol LDL o 18%, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL [3].
W jednym z badań zwiększono spożycie lucerny do 160g dziennie przez 3tyg. Wyniki wykazały, że zioło to bardzo dobrze reguluje poziom cholesterolu we krwi bez żadnych skutków ubocznych [4].
Zdolność obniżania poziomu cholesterolu przez lucernę przypisuje się obecności saponin [5]. Powodują one zmniejszone wchłanianie cholesterolu w jelitach oraz zwiększone wydalanie związków wykorzystywanych do tworzenia cholesterolowych złogów.
Błonnik pokarmowy a poziom cholesterolu
Błonnik to niestrawne węglowodany, które nie są wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Przyjmuje on w jelitach żelowatą formę, która spowalnia trawienie. Zatrzymuje też cholesterol, zapobiegając jego ponownemu wchłanianiu do krwiobiegu. Uwięziony w ten sposób cholesterol jest następnie wydalany z organizmu w kale [6].
Bakterie żyjące w jelicie grubym fermentują i żywią się rozpuszczalnym błonnikiem. Fermentacja nie tylko dba o zdrowe jelita i pobudza wydalanie cholesterolu, ale także wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA). Wchłanianie SCFA zmniejsza syntezę cholesterolu w wątrobie, co również obniża poziom cholesterolu we krwi [7].
Dlaczego nadmiar cholesterolu szkodzi?
Twoje ciało potrzebuje cholesterolu do wielu ważnych procesów takich jak: budowa zdrowych komórek, dbanie o przepuszczalność błon komórkowych, wytwarzanie witaminy D. Jednak wysoki poziom cholesterolu może zwiększać ryzyko chorób serca.
Przy wysokim poziomie cholesterolu tętnice ulegają stwardnieniu, a organizm tworzy złogi tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Gdy złogi rosną, utrudnia to przepływ wystarczającej ilości krwi przez tętnice. Czasami złogi mogą nagle odrywać się i tworzyć skrzep, który powoduje zawał serca lub udar.
Czytaj także: Cholesterol a dieta
Zioła na cholesterol i nie tylko — co skutecznie obniża poziom cholesterolu?
Aby obniżyć poziom cholesterolu w organizmie, unikaj tłustego, smażonego mięsa, oleju palmowego, czy fastfoodów, a włącz do diety odpowiednie produkty, głównie roślinne. Niech to będą bogate w błonnik produkty pełnoziarniste, takie jak otręby, płatki owsiane, brązowy ryż, ponadto owoce i warzywa jedzone w całości, ze skórką.
Miej w domu oleje bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak olej z wiesiołka, oliwa z oliwek extra virgin czy tran z ryb dorszowatych. O odpowiedni poziom dobrego cholesterolu pomogą Ci zadbać ryby morskie (tuńczyk, makrela, halibut, czy łosoś) i orzechy.
Wyciąg z liści miłorzębu japońskiego będzie również pomocny w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Oprócz regulacji LDL usprawnia krążenie krwi, co zwiększa przepustowość naczyń krwionośnych. Podobne działanie wykazuje również wyciąg z imbiru.
Bibliografia:
- H Fallah Huseini et al: The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Phytother Res. 2006 Dec;20(12):1036-9.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17072885/
- https://examine.com/summaries/study/d3oa6d/
- J Mölgaard, H von Schenck, A G Olsson: Alfalfa seeds lower low density lipoprotein cholesterol and apolipoprotein B concentrations in patients with type II hyperlipoproteinemia. Atherosclerosis. 1987 May;65(1-2):173-9https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3606731/
- M. R. Malinow, P. McLaughlin & C. Stafford: Alfalfa seeds: Effects on cholesterol metabolism. Experientia volume 36, pages 562–564 (1980).https://link.springer.com/article/10.1007/BF01965801
- Zichen Luo et al: A review of saponin intervention in metabolic syndrome suggests further study on intestinal microbiota. Pharmacol Res. 2020 Oct;160:105088.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32683035/
- Jose Brum et al: Meta-Analysis of Usefulness of Psyllium Fiber as Adjuvant Antilipid Therapy to Enhance Cholesterol Lowering Efficacy of Statins. Am J Cardiol. 2018 Oct 1;122(7):1169-1174.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30078477/
- Hannah D Holscher: Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28165863/
Podobne artykuły:
- Cholesterol a dieta
- Babka płesznik — właściwości, dawkowanie, jak stosować
- Fitosterole a cholesterol
- Chanca piedra – działanie, właściwości, skutki uboczne
- Co jeść, aby obniżyć poziom homocysteiny?