Pewnie nie raz słyszałeś, że śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków dnia. I rzeczywiście nie ma w tym ani grama przesady. Śniadanie przygotuje Cię na resztę dnia i dostarczy Twojemu organizmowi energii, potrzebnej mu do jak najlepszego funkcjonowania. Wiele zależy od rodzaju posiłku, który wybierzesz rano. Jeśli Twoje śniadanie będzie pełne cukru i pustych kalorii, nie dostarczy Ci żadnych składników odżywczych, a energia szybko się skończy i dopadnie Cię znużenie. Co zrobić, by Twoje śniadanie dawało Ci porannego energetycznego kopa, ale nie wpędzało w poczucie winy, odkładając się w boczkach? Wypróbuj przepisy na placuszki bananowe. Sprawdź, jakie są pyszne i sycące.
Placki bananowe fit — przepisy na pyszne bananowe placuszki
To, co zdecydujesz zjeść z samego rana, może mieć duży wpływ na utrzymanie energii i sytości przez resztę dnia. Dlatego zamiast słodkich płatków zbożowych lub napakowanych węglowodanami tostów wypróbuj nowe, zdrowe pomysły na śniadanie. Wielu z nas kojarzy zdrowe odżywianie z jedzeniem nudnych lub mdłych posiłków, a tak nie musi być. Placuszki bananowe są równie smaczne, co pożywne. Wypróbuj poniższe przepisy na pyszne placuszki z bananem, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale jednocześnie są pełne składników odżywczych. Zajrzyj poniżej i wybierz swoje ulubione przepisy z bananami fit – cukier puder nie jest Ci potrzebny!
Sprawdź: Ile kalorii ma banan? Jakie ma właściwości, co daje przed treningiem?
1.Białkowe placuszki bananowe fit z kokosem
Te białkowe placki bananowe to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Wypełnione po brzegi białkiem, proste placki zawierają tylko kilka składników. A do tego są pyszne, choć bezglutenowe!
Składniki:
- 2 miarki (37g) białka Milky Shake Whey
- 1 duży banan
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- krem na bazie musu kokosowego
- spray do smażenia
- wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka i żółtka do dwóch różnych misek, następnie ubij białka mikserem na wysokich obrotach (ok. 2 minuty), aż do uzyskania konsystencji piany.
- Dodaj pokrojone plasterki banana, proszek do pieczenia i białko do miski z żółtkami i wymieszaj, aż masa będzie gładka.
- Partiami powoli dodawaj mieszankę z białek jaj do masy bananowej, aż wszystko dobrze się połączy.
- Spryskaj patelnię sprayem do smażenia (ewentualnie użyj oleju kokosowego). Wlej niewielką porcję mieszanki na patelnię (2 łyżki ciasta na jeden placek) na małym ogniu i smaż przez ok. 1min z każdej strony na złoty kolor. Odwróć.
- Na wierzch placków bananowych wyłóż krem kokosowy i posyp wiórkami.
Może zainteresuje Cię także: Fit babeczki z masłem orzechowym – 4 przepisy na muffinki
2.Bananowe placuszki z serkiem wiejskim i borówkami
Jak przemycić sporo składników odżywczych w jednym i na dodatek słodkim daniu? Oto doskonały pomysł na odżywcze śniadanie. Placki bananowe z serkiem wiejskim nie pozwolą Ci odczuwać głodu jeszcze długo po ich łapczywym pochłonięciu.
Składniki:
- serek wiejski
- 1-2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 4 łyżki maki pełnoziarnistej (ewentualnie mąki pszennej)
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- garść borówek
- sos zero o smaku czekoladowo-orzechowym
Sposób przygotowania:
- Roztrzep jajka, kawałki banana rozgnieć za pomocą widelca i wymieszaj razem.
- Odsączony serek wiejski dodaj do masy bananowo-jajecznej. Wsyp mąkę i wymieszaj.
- Po dodaniu mąki placuszki smaż na oleju kokosowym z każdej strony na złoty kolor.
- Podawaj z syropem zero lub syropem klonowym – puszyste placuszki z bananem gotowe!
3.Fit placuszki z banana i płatków owsianych
Zdrowe, pożywne, a do tego pyszne. Czy to nie brzmi zachęcająco? Te placuszki z płatkami owsianymi to prosty przepis na syte śniadanie. A jeśli zostanie ich sporo, nie przejmuj się. Z powodzeniem mogą służyć jako przekąska w pracy na drugi dzień.
Składniki:
- 100g płatków owsianych
- 100ml mleka roślinnego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko, 1 dojrzały banan, szczypta soli
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego bez cukru i soli
Sposób przygotowania:
- Umieść płatki owsiane i pozostałe składniki na placuszki bananowe w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
- Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym formuj ciasto w okrągłe placuszki. Smaż placki bananowe z obydwu stron na złoty kolor (1-2min).
- Upieczone placki bananowe przełóż na talerze, posmaruj kremem czekoladowo-orzechowym. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo posypać świeżymi borówkami lub innymi świeżymi owocami.
4.Placki bananowe z masłem orzechowym
Szukasz przepisu na sycące i smaczne placki z masłem orzechowym? To się świetnie składa, ponieważ ten super przepis pozwoli Ci w krótkim czasie przygotować zdrowe placki bananowe. Wybierz ulubione masło orzechowe — w wersji smooth, crunchy lub smakowe. Szybkie śniadanie wcale nie musi ograniczać kreatywności!
Składniki:
- 1 duży dojrzały banan, 2 duże jajka
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ szklanki naturalnego masła orzechowego
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej lub pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli, 2 łyżki erytrytolu, spray do smażenia
Sposób przygotowania:
- W misce połącz banan rozgnieciony widelcem, jajka, mleko migdałowe, wanilię i masło orzechowe.
- Do rozgniecionego banana i innych składników dodaj mąkę pszenną lub pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sól i erytrytol i wymieszaj.
- Na koniec dodaj roztopiony olej kokosowy i ponownie wymieszaj.
- Podgrzej dużą patelnię zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu i spryskaj sprayem do gotowania.
- Wykładaj ciasto na patelnię i smaż przez około 2-3 minuty lub do momentu, gdy w cieście zaczną tworzyć się małe bąbelki. Następnie odwróć i smaż przez kolejne 2-3min.
- Podawaj z dodatkiem świeżych owoców.
Sprawdź: 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym
Domowe placuszki bananowe — kilka praktycznych wskazówek
Placuszki bananowe fit to świetna propozycja dla całej rodziny. Możesz je zaproponować na śniadanie, czy na zimno jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Sprawdzą się również jako wysokobiałkowy podwieczorek, wystarczy, że przepis na placuszki bananowe wzbogacisz odżywką białkową. Placki z bananami są super proste w wykonaniu, a czas przygotowania to kilka, kilkanaście minut. Jednak, aby wyszły pyszne, pamiętaj o kilku prostych zasadach (dotyczy to także ciasta naleśnikowego).
- Przede wszystkim do przyrządzenia bananowych placków używaj zawsze dojrzałych bananów. W ten sposób wykorzystasz wszelkie walory smakowe i odżywcze tych owoców i uchronisz je przed wyrzuceniem.
- Zasada jest prosta: im bardziej dojrzałe banany, tym lepsze placki. Zdecyduj, jakie placki lubisz najbardziej i dopasuj moc palnika, aby uzyskać odpowiadającą Ci szybkość smażenia i stopień zarumienienia.
- Placuszki smażone na małym ogniu będą jasne, ale też będą się dłużej smażyć. Gdy moc palnika będzie wyższa, dość szybko się przypieką.
- Do smażenia placków najlepiej używaj patelni z nieprzywierającą powłoką lub, jeśli takiej nie masz, wysmaruj patelnię olejem kokosowym. Dzięki temu placuszki z bananami, czy też naleśniki bananowe smażone z obu stron będą miały przyjemną konsystencję, a nie będą ociekać tłuszczem.
Zobacz również: Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji
Zobacz również: Banan – czy warto jeść?
Placuszki bananowe i bananowe naleśniki są bardzo wdzięcznym tworzywem do wyczarowywania wyśmienitych śniadań i deserów. Świetnie komponują się z wieloma produktami takimi jak świeże owoce, masło orzechowe, czy produkty mleczne. Możesz zjeść je z dodatkiem masła orzechowego, ulubioną konfiturą lub odrobiną miodu. Pamiętaj tylko, że dodatki mogą znacznie podnieść kaloryczność dania. Smacznego!
Może zainteresuje Cię także: Cheat meal na redukcji – jak go robić?
Podobne artykuły:
- Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji
- 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym
- Przepis na pankejki – jak zrobić naleśniki amerykańskie?
- Czekoladowy omlet paleo
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym