Chcesz włączyć do swojej diety odchudzającej więcej chudego białka? Próbujesz ograniczyć apetyt, schudnąć i zabezpieczyć się przed utratą masy mięśniowej? Płynne białko jaja jest dobrym rozwiązaniem. Białko jaj jest bogate w proteiny i ma niską zawartość cholesterolu, co czyni je idealnym zdrowym produktem na pożywne, ale nietuczące śniadania, obiady i kolacje. Ale to jeszcze nie wszystko! Ta bardzo wygodna w użyciu forma białka daje mnóstwo możliwości, aby wykorzystać w diecie płynne białko jaj. Przepisy zaprezentowane poniżej pozwolą Ci utrzymać dietę i równocześnie zadbać o właściwą ilość białka i kalorii.
Płynne białko jaj w posiłkach na redukcję
Trudno się dziwić, że białka jaj są tak popularne w różnego rodzaju dietach. To czyste, wysokiej jakości białko zawiera tylko 17kcal w porcji z jednego jajka, co czyni je idealnym składnikiem niskokalorycznych i pożywnych posiłków o wysokiej wartości odżywczej.
Chcesz uzyskać odchudzający i jednocześnie sycący poranny posiłek? Wystarczy, że wymieszasz 4-5 białek z dowolnymi warzywami (popularne połączenie to szpinak, pomidory i cebula) i dodasz porcję ulubionego niskokalorycznego sosu lub chudego twarogu.
Możesz też zdać się na sprawdzone przepisy z płynnym białkiem jaj podane poniżej.
Być może znajdziesz tutaj swoją nową ulubioną potrawę na diecie lub zainspirujesz się do poeksperymentowania w kuchni, aby Twoja dieta odchudzająca cieszyła nie tylko Twoje oko, ale również podniebienie.
Burrito z białkiem jaj
To zdrowe, śniadaniowe burrito zawiera białka jaj, paprykę i indyka. Ten obfity, wysokobiałkowy posiłek możesz zjeść przed pracą lub zabrać ze sobą na lunch.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej papryki
- 1 łyżka drobno posiekanej żółtej papryki
- 1 łyżka drobno posiekanej zielonej papryki
- 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 6 łyżek stołowych płynnych białek jaj
- tortilla pełnoziarnista
- 1 plasterek ugotowanej, posiekanej piersi z indyka
- mielony czarny pieprz
- 2 łyżki stołowe sosu BBQ
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej na średniej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu.
- Dodaj paprykę i cebulę, podsmażaj, często mieszając, przez 3-4min lub do miękkości.
- Dodaj białka jaj, podsmażaj całość na średnim ogniu, często mieszając, przez 2-3min, aż białka się zetną.
- Przełóż zawartość patelni na tortille, dodaj pokrojonego indyka, dopraw pieprzem, po czym zroluj.
- Podawaj z sosem BBQ.
1 porcja: 272kcal, tłuszcz: 11g, węglowodany: 26g, białko: 17g
Dobrze zbilansowana dieta to podstawa odchudzania. Skorzystaj z porady dietetyka i uzyskaj dopasowany do Ciebie plan posiłków.
Omlet z białek ze szpinakiem
Białkowy omlet to świetny sposób na przemycenie białka w diecie odchudzającej. Po prostu dodaj swoje ulubione warzywa i przyprawy. Białka mają dosyć neutralny smak, więc tylko od Ciebie zależy, czy będzie to omlet w wersji na słodko, czy na słono, jak ten poniżej.
Składniki:
- 6 łyżek stołowych płynnych białek jaj kurzych
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka szpinaku baby
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 30g chudego twarogu
- w razie potrzeby posyp świeżo startym parmezanem
- pokrojony w kostkę średni pomidor do podania
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj białka i wodę. Dopraw szczyptą soli i pieprzem.
- Na patelni nieprzywierającej rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj szpinak i dopraw solą i pieprzem. Mieszaj przez minutę, aż liście zmiękną.
- Dodaj płynne białka jaj i podsmaż do ścięcia. Za pomocą łopatki lekko unieś boki wokół zewnętrznej strony omletu i pozwól, aby nieścięte białka jaj spłynęły pod spód.
- Na środku omletu wyłóż twaróg i posyp parmezanem. Złóż obie strony omleta na siebie, przykrywając twarożek.
- Podawaj z pokrojonymi w kostkę pomidorami.
1 porcja: 122kcal, białko: 31g, tłuszcz: 0,8g, węglowodany: 6,4g
Białkowe bezy
Czy dieta odchudzająca zabrania słodkości? Nie! Jednak muszą to być słodkości o niskiej zawartości cukru i tłuszczu — tak jak te 3-składnikowe białkowe bezy. Są świetne jako przekąska i nie powodują wyrzutów sumienia. Poniższy przepis to zmodyfikowana wersja ciasta na tort Pavlova. Bezy nie są przybrane bitą śmietaną, a i tak smakują naprawdę wyśmienicie.
Składniki:
- 6 łyżek stołowych płynnych białek jaj
- 25g odżywki białkowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Płynne białka jaj ubij mikserem przez kilka minut na niskich obrotach (na sztywną pianę).
- Powoli dosypuj odżywkę białkową i mieszaj za pomocą łyżki.
- Ciasto bezowe wykładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując małe beziki.
- Piecz 15-20min w temperaturze ok. 180°C.
1 porcja: 144kcal, białko: 34,1g, tłuszcz: 0,2g, węglowodany: 1,7g
Białkowe kokosanki
Ta propozycja przypadnie do gustu wszystkim fanom kokosa będącym na redukcji. Nie zawierają cukru, ale z powodzeniem zaspokoją nie tylko ochotę na coś słodkiego, ale również dostarczą więcej białka niż zwykłe ciastka kupione w sklepie.
Składniki:
- 6 łyżek stołowych płynnych białek jaj
- 150g wiórków kokosowych
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Schłodzone białka ubij na sztywną pianę.
- Powoli dodawaj cukier, ubijaj całość jeszcze przez 3-4min.
- Dodaj wiórki kokosowe i bułkę tartą, delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Kokosanki formuj łyżką. Piecz przez 10-12min, aż kokosanki zaczną się rumienić.
1 porcja (10g): 54kcal, białko: 1,1g, tłuszcz: 5g, węglowodany: 2g
Przepisów na odchudzanie z użyciem płynnych białek jaj jest naprawdę sporo. Białka możesz wykorzystać na różne sposoby, do tradycyjnych potraw, w których potrzebujesz całych jaj lub jeśli potrzebne są same białka. Świetnie nadają się też do pieczenia, smażenia, czy gotowania. Ponadto są zdrowym składnikiem powszechnie lubianych dodatków jak np. majonezu. Jeśli nie jesteś w stanie zrezygnować z tego puszystego dodatku do sałatek, po prostu ubij mikserem na niskich obrotach 6 łyżek stołowych płynnych białek z łyżeczką soku z cytryny i łyżeczką łagodnej musztardy. Dopraw i ubijając, powoli wlej 250ml oleju roślinnego.
Zobacz także: Egg fast – czy dieta jajeczna jest bezpieczna?
Płynne białko jaj na odchudzanie — jak wykorzystać je w kuchni?
Białko jaj to wysokiej jakości proteiny, które nie dostarczą zbyt dużo kalorii, za to mogą być bazą do wielu sycących dań, które możesz wykorzystać na redukcji. Białka jaj pozwolą Ci przygotować łatwy posiłek w ok. 15min.
Przepisy z ich użyciem obejmują nie tylko dania obiadowe, czy sycące śniadania, po których będziesz czuć się najedzony dłuższy czas.
Z ich pomocą wyczarujesz wiele pysznych białkowych deserów, które nie tylko dodadzą nieco słodyczy Twojej diecie, ale również zapewnią zjedzenie właściwej ilości protein.
Pomysłów na wykorzystanie białek jaj jest wiele — możesz wykorzystać je do omletów z ulubionymi dodatkami, pożywnych zapiekanek, niskokalorycznych wypieków. Nie rezygnuj z jajecznicy białkowej. Płynne białko jaj przyda się wszędzie tam, gdzie poszukujesz zdrowszych i mniej kalorycznych wersji ulubionych potraw czy dodatków.
Płynne białko jaj jest produktem uniwersalnych i łatwym do przechowywania. Możesz je przechowywać w lodówce (wygodna butelka znacznie to ułatwia) lub w plastikowych pojemnikach w zamrażarce, aby wykorzystać w późniejszym czasie. Wystarczy, że przed użyciem wyciągniesz białka z zamrażarki i doprowadzisz je do temperatury pokojowej.
Tekst został oryginalnie opublikowany dn. 29.07.2022 r. i zaktualizowany dn. 27.03.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą.
Podobne artykuły:
- 5 pomysłów na płynne białko jaj – przepisy na masę
- Dieta na redukcję 100 kg – jadłospis i przepisy
- 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym
- Pierś z kurczaka – kcal, ile białka i makro, przepisy
- Omlet z pieczarkami – 4 przepisy na śniadanie