Dieta paleo i dieta wegańska nie mają ze sobą wiele wspólnego. Jedna skupia się na mięsie, druga je wyklucza. A gdyby tak połączyć obie diety w jedną? Tak właśnie powstała dieta pegańska – elastyczny sposób odżywiania. Tak powstały nowe zasady odżywiania, których należy przestrzegać, aby korzystać z wszystkich dobrodziejstw peganizmu. Co zatem można jeść na diecie pegańskiej?
Dieta pegańska — co to jest?
Mieszanka diety paleo i weganizmu, dieta pegańska, obiecuje to, co najlepsze z obu diet. Dieta paleo i weganizm to coraz popularniejsze podejścia do jedzenia, a hybryda tych dwóch ma w założeniu jej twórcy, dr. Hymana, pomóc w utrzymaniu dobrego zdrowia.
Na czym polega dieta pegan?
Mniej restrykcyjna niż dieta wegańska lub paleo, dieta pegańska dopuszcza część białkowych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso i jajka i nie odrzuca wszystkich zbóż, jak na diecie paleo.
Zamiast tego, twórca diety zachęca do skupienia się na ładunku glikemicznym, spożywania odpowiednich tłuszczów, włączenia do swojego menu głównie roślin, orzechów i nasion. Jeśli chodzi o białko, można zjadać niektóre mięsa hodowane, jeśli hodowane są w sposób zrównoważony. Należy unikać nabiału, glutenu, cukru, większości roślin strączkowych i produktów zbożowych.
Peganizm — podstawowe zasady diety pegańskiej
Dieta pegańska, czyli wegańska dieta paleo, to dieta, która łączy zasady paleo i żywienia roślinnego.
Plan diety paleo skupia się przede wszystkim na pełnowartościowej, nieprzetworzonej żywności, tymczasem zboża, rośliny strączkowe, nabiał i przetworzona żywność są odrzucane. Z drugiej strony dieta wegańska opiera się na produktach pochodzenia roślinnego, eliminuje wszelkie mięso, drób i owoce morza, jajka, nabiał i miód.
Czytaj więcej: Dieta paleo – zasady, przepisy i przykładowy jadłospis
Dieta pegańska koncentruje się na żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze i unika niezdrowych wyborów. Jest też nieco mniej restrykcyjna niż dieta paleo i wegańska, ponieważ niewielkie ilości niektórych produktów spożywczych, które są zakazane w każdej z obu diet, tutaj są dozwolone w ramach planu (jak np. część produktów odzwierzęcych).
Dieta pegańska — produkty dozwolone
Dieta pegańska promuje żywność o dużej zawartości składników odżywczych.
- Około 75% diety pegańskiej stanowią warzywa i owoce, produkty roślinne, w tym rośliny strączkowe.
- Pozostałe 25% to białko, mięso zwierząt karmionych trawą, jajka i zdrowe tłuszcze np. orzechy i nasiona.
Duża ilość owoców i warzyw dostarcza błonnik, który odżywia bakterie jelitowe. Ich stan ma wpływ na naszą energię, nastrój, skupienie, hormony i jakość snu.
Dozwolone na tej diecie są:
- owoce (szczególnie niskoglikemiczne): wiśnie, truskawki, gruszki i jabłka,
- warzywa, głównie o niskiej zawartości skrobi lub niskim indeksie glikemicznym: brokuły, marchew, pomidory
- alternatywy mleka i nabiału bez dodatku cukru: niesłodzone mleko orzechowe lub jogurt kokosowy,
- orzechy i nasiona: migdały, pistacje, orzechy włoskie, chia, len i dynia (z wyjątkiem orzeszków ziemnych),
- zdrowe tłuszcze: masło, oliwa z oliwek, łój, olej kokosowy, tłuszcz z kaczki,
- mięso i drób, najlepiej ekologiczne, karmione trawą, hodowane w sposób zrównoważony,
- tłuste ryby ubogie w rtęć, takie jak łosoś, śledź, sardynki,
- jajka.
W ograniczonych ilościach można jeść:
- czarny ryż,
- rośliny strączkowe (fasola lub soczewica),
- komosa ryżowa,
- nasiona roślin strączkowych,
- ziarna bezglutenowe: komosa ryżowa, brązowy ryż, owies, amarantus oraz niektóre bezglutenowe produkty pełnoziarniste.
Produkty zakazane w diecie pegańskiej
Dieta pegańska nie określa ile i kiedy masz jeść. Za to poważnie ogranicza lub eliminuje niektóre produkty, w tym:
- chleb i większość zbóż, makarony, wypieki z mąki pszennej,
- produkty mleczne, w tym mleko, ser, lody czy jogurt,
- rośliny strączkowe takie jak groch, soczewica, fasola,
- pokarmy z dodatkiem cukru lub o wysokim indeksie glikemicznym,
- przetworzona żywność, gotowe dania, przekąski i wypieki,
- produkty z konserwantami lub sztucznymi barwnikami, aromatami lub słodzikami.
Chcesz osiągać super efekty? Skorzystaj z pomocy dietetyka w planach dietetycznych BudujMase.pl
Kto może stosować dietę pegan?
Dieta pegańska bierze to, co najlepsze z diety paleo i wegańskiej, i łączy te elementy w sposób odżywiania dobry w zasadzie dla każdego. To długoterminowa dieta, która może przynieść korzyści każdemu, kto chce poprawić swoje zdrowie.
To połączenie diety paleo i diety wegańskiej może być dobrą opcja dla wielu osób. Chociaż nie przeprowadzono dokładnych badań dotyczących diety pegańskiej, wydaje się, że może ona skutkować utratą masy ciała, obniżeniem poziomu cholesterolu i zmniejszeniem ryzyka cukrzycy. Dlatego może być dobrą opcją żywienia dla osób zagrożonych tymi schorzeniami.
Zobacz także: Odmiany wegetarianizmu – poznaj rodzaje diety roślinnej
Peganizm — przeciwwskazania
Zasadniczo dieta tego typu jest uważana za korzystną dla zdrowia ze względu na wyeliminowanie produktów przetworzonych, rafinowanych oraz mających wysoki indeks glikemiczny. Pewne wątpliwości mogą wzbudzać ograniczenia dotyczące cennych składników odżywczych takich jak wapń, magnez, witaminy z grupy B zawarte np. w nabiale.
Pewną obawę powoduje też ograniczenie węglowodanów, co może powodować zaburzenia metabolizmu. Eliminacja niektórych grup żywności bez szczególnych powodów ze strony medycznej może prowadzić do niedoborów pokarmowych, które mogą pogłębić niektóre choroby przewlekłe.
Dieta pegan jest opisana w publikacji Julity Reguły „Charakterystyka wybranych diet alternatywnych” na Forum Zaburzeń Metabolicznych.
Podobne artykuły:
- Dieta paleo – przepisy i produkty w diecie paleo
- Czekoladowy omlet paleo
- Dieta peskatariańska – na czym polega peskatarianizm?
- Dieta zgodna z grupą krwi to mit?
- Dieta wegetariańska u sportowców