Nasiona konopi uważane są za superfood, czyli naturalną żywność bogatą w różnorodne składniki, która działa korzystnie na organizm człowieka. Białko konopne (proteiny konopne) oprócz bogatego profilu odżywczego, zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. W tym artykule poznasz różne zalety nasion konopi i uzyskasz wskazówki, jak dodać je do diety.
Jakie wyjątkowe właściwości posiada białko konopne?
Konopna proteina białkowa pozyskiwana jest w procesie tłoczenia na zimno ziaren konopi siewnej. Ziarna konopi siewnej są bogate w białko, błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6. Mają szereg korzystnych właściwości:
- są wysoce odżywcze: w białku konopnym zawarte są nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy cla (omega-6) i kwas alfa-linolenowy (omega-3), gamma-linolenowy,
- zawierają witaminę E i minerały, takie jak fosfor, potas, sód, magnez, siarka, wapń, żelazo i cynk,
- mają działanie przeciwutleniające,
- mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca: arginina w dużych ilościach wytwarza tlenek azotu, który powoduje rozszerzenie i rozluźnienie naczyń krwionośnych (prowadzi to do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób serca),
- mogą korzystnie wpływać na schorzenia skóry: kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą wpływać na odpowiedź immunologiczną organizmu,
- są doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego: około 25% kalorii w nich pochodzi z białka,
- mogą zmniejszać nieprzyjemne objawy menopauzy,
- regulują trawienie (dodatkowo błonnik zapewnia uczucie sytości),
- mogą zmniejszać zapalenia.
Czytaj więcej: Szukasz pomysłu na prezent? Poznaj 8 korzyści stosowania CBD przez sportowców
Czy białko konopne jest zdrowe?
Nasiona konopi to ogromne bogactwo składników odżywczych [1]. Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin. Łuski wprowadzają do diety w odpowiedniej ilości wartościowy błonnik pokarmowy. Mieląc nasiona, pomożesz organizmowi przyswoić więcej innych składników odżywczych.
Wiele badań wykazuje uzyskiwanie korzyści zdrowotnych dzięki wprowadzeniu suplementacji nasionami konopi. Do najczęściej wymienianych należą: wpływ na zmniejszenie problemów układu sercowo-naczyniowego, redukcja schorzeń skóry oraz problemów z trawieniem.
Jak stosować białko konopne?
Na rynku dostępne są nasiona łuskane i mielone. Całe nasiona działają jako błonnik, który może wspomagać trawienie.
Istnieje wiele sposobów na włączenie produktów konopnych do swojej diety. Standardowa porcja nasion konopi lub proszku białka konopnego to około 3 łyżki stołowe lub 30 gramów. Nasiona konopi możesz włączyć do diety poprzez dodawanie ich do potraw przygotowywanych na surowo (koktajli, płatków zbożowych, jogurtu, sałatek) lub wypieków (chleba lub ciast).
Sklepy internetowe oferują nie tylko nasiona. W ofercie coraz więcej jest produktów typu mleko konopne (nie zawiera laktozy), które może być wzbogacone o dodatkowe składniki odżywcze, czy białko konopne w proszku, które jest roślinną alternatywą dla sproszkowanego białka serwatkowego.
Zobacz również: Olej konopny CBD – zastosowanie w sporcie
Białko z konopi – opinie
Białko w proszku to popularny suplement diety stosowany przez sportowców, kulturystów oraz osoby starające się przytyć lub zwiększyć masę mięśniową. Proteiny konopne w proszku to jedna z bardziej popularnych odmian białka niepochodzącego od zwierząt. Otrzymuje się je przez zmielenie na drobny proszek sprasowanych nasion konopi. Jest w pełni naturalnym produktem.
Większość ekspertów ds. żywienia uważa białko konopne za białko wysokiej jakości. Opinię tę konopie zawdzięczają temu, że zawierają komplet wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów (tzw. aminokwasy egzogenne lub aminokwasy esencjonalne), które musimy pozyskiwać z jedzenia [2]. Profil aminokwasowy białka konopnego jest podobny do białka jaja i soi, które są również uznawane za źródła białka wysokiej jakości.
Sprawdź także: Marihuana a siłownia – jak CBD wpływa na mięśnie?
Wśród tradycjonalistów utarła się opinia, że białko roślinne, w tym konopne, nie jest w stanie dorównać jakością białku pochodzącemu od zwierząt. Poparciem tej tezy może być badanie, które wykazało, że konopie mają stosunkowo niski poziom lizyny – aminokwasu niezbędnego [3]. Ten fakt skłania do uznawania go za mniej wartościowe białko niż na przykład serwatkę.
W każdej porcji 30 gramów białka konopnego, 15 gramów to białko. To mniej niż w proszkach białka sojowego lub grochowego, które są bardziej rafinowane i zawierają do 90% białka. Jednak dla osób, które wolą mniej przetworzone źródła białka, konopie będą lepszym wyborem.
Lekkostrawne przepisy z dodatkiem białka konopnego
Pomijając korzyści zdrowotne, białko konopne jest bardzo użyteczne w kuchni. To najlepszy bezzbożowy i bezglutenowy proszek białkowy np. do koktajli. Zawarty w nasionach konopi błonnik wspomaga zdrowe odchudzanie. Sprawdź, na jakie sposoby możesz wykorzystać ten pyszny i zdrowy proszek białkowy w Twojej kuchni roślinnej. Wypróbuj poniższe przepisy, aby zobaczyć, które z nich najbardziej przypadną Ci do gustu.
Zielone smoothie
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 mandarynka (ewentualnie ½ – ¾ szklanki świeżych jagód)
- garść szpinaku
- 2 łyżki serc konopnych (łuskane nasiona konopi) lub 3 łyżki sproszkowanego białka konopnego
- ½ szklanki czystej wody
- 4 kostki lodu
Sposób przygotowania:
- W misce umieść obrany banan, mandarynki, szpinak, białko konopne, wodę i kostki lodu. Zmiksuj na gładką masę (około 1 minuty).
- Jeśli używasz mrożonych bananów, nie dodawaj kostek lodu, za to w razie potrzeby dodaj ¼ – ½ szklanki więcej wody.
- Jeśli nie przepadasz za szpinakiem, zamiast niego możesz dodać jarmuż.
1 porcja: 283 kcal, tłuszcz: 10,4g, węglowodany: 45,3g, białko: 9,6g.
Naleśniki z białka konopnego
Składniki:
- 1 banan
- 2 jajka
- ½ szklanki (50 g) mąki migdałowej
- 2 łyżki (20 g) białka konopnego w proszku
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cynamonu
- szczypta naturalnej różowej soli himalajskiej
opcjonalnie do podania:
- masło orzechowe
- jagody
- syrop bananowy zero
- frużelina
Sposób przygotowania:
- Dodaj wszystkie składniki na naleśniki do robota kuchennego lub blendera i zmiksuj na gładką masę (w razie potrzeby rozcieńcz ciasto odrobiną ulubionego mleka).
- Nalewaj ciasto naleśnikowe na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię, około ¼ szklanki na jeden naleśnik, smaż, aż zaczną się tworzyć bąbelki.
- Odwróć naleśnik i smaż przez kolejne 1-3 minuty do uzyskania złocistego koloru.
- Podawaj z wybranymi dodatkami.
1 Porcja (⅕): 80 kcal, tłuszcz: 5,1g, węglowodany: 7,5g, białko: 5,2g.
Batoniki proteinowe z białkiem konopi
Składniki:
- 1 szklanka (150 g) surowych migdałów
- 350 g daktyli bez pestek (namoczonych)
- 1 łyżka cynamonu
- ½ szklanki (70 g) białka konopnego
- ½ szklanki (120 g) dowolnego masła orzechowego
- 2 łyżki (30 ml) syropu klonowego, opcjonalnie
- ⅛ łyżeczki soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
- Zmiel orzechy w malakserze (mogą pozostać grudki).
- Dodaj resztę składników i zmiksuj na gęste, lepkie ciasto. Jeśli ciasto wydaje się zbyt kruche, dodaj 1-2 łyżki ciepłej wody i ponownie zmiksuj.
- Wyłóż małą prostokątną formę do pieczenia pergaminem.
- Przełóż masę do formy i mocno dociśnij (np. rozwałkuj), aby uzyskać równą około 1-centymetrową warstwę (dociśnij ciasto mocno, szczególnie w rogach).
- Umieść blachę z ciastem na 30 minut w zamrażarce, następnie pokrój je na 16 batoników.
1 porcja: 189 kcal, tłuszcz: 10g, węglowodany: 22g, białko: 8g.
Nasiona konopi siewnej
Nasiona konopi mają przyjemny orzechowy smak, kojarzący się z połączeniem smaku nasion słonecznika i orzeszków pinii. Smak potraw z ich udziałem nie ulega znaczącej zmianie.
Białko z nasion konopi siewnej możesz wykorzystać w dowolnym przepisie. Co ważne, białko konopne pozyskiwane jest wyłącznie z surowych, całkowicie zmielonych nasion konopi, a w procesie produkcji konopi zachowywane są wszystkie niezbędne kwasy tłuszczowe.
Chociaż nasiona konopi siewnej (Cannabis sativa) i marihuany (Cannabis indica) należą do tego samego gatunku, są to dwie zupełnie różne rośliny. Konopie siewne możesz jeść bez obawy o stan umysłu, czy problemy z prawem, gdyż nie zawierają THC i nie mają działania psychoaktywnego.
Łuskane nasiona konopi
Intenson łuskane nasiona konopi to:
- białko roślinne, błonnik pokarmowy, witamina E oraz wiele minerałów naturalnego pochodzenia o znakomitej przyswajalności,
- wysoka wartość biologiczna,
- alternatywa białka zwierzęcego dla wegan i wegetarian,
- zdrowy dodatek do różnego rodzaju potraw.
Bibliografia:
[1] William Leonard et al: Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications. COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY. 19 December 2019https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12517
[2] James D House, Jason Neufeld, Gero Leson: Evaluating the quality of protein from hemp seed (Cannabis sativa L.) products through the use of the protein digestibility-corrected amino acid score method. J Agric Food Chem. 2010 Nov 24;58(22):11801-7.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20977230/
[3] Chuan-He Tang, Zi Ten, Xian-Sheng Wang, Xiao-Quan Yang: Physicochemical and functional properties of hemp (Cannabis sativa L.) protein isolate. J Agric Food Chem. 2006 Nov 15;54(23):8945-50.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17090145/
Podobne artykuły:
- Białko konopne – właściwości, stosowanie, przepisy
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym
- Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
- Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji
- Olejek CBD — jaki wybrać i jak stosować?