Może nadać kolor Twojemu talerzowi, a Twoją dietę wzbogacić o niepowtarzalny smak i wiele składników mineralnych. Należy do warzyw o znikomej zawartości tłuszczu, cholesterolu czy sodu. Możesz bez oglądania się na kalorie jeść zarówno bogaty w składniki odżywcze miąższ dyni, jak i jej pełne magnezu pestki. Jakie właściwości ma dynia?
Ile kalorii ma dynia?
Dynie różnią się znacznie kształtem, rozmiarem i kolorem — wyróżnia się kilkadziesiąt gatunków tych warzyw. Mimo tego kaloryczność poszczególnych gatunków dyni jest bardzo zbliżona i zwykle wynosi około 40 kalorii na 100 g.
Dla przykładu wartość kaloryczna dyni w 100g:
- dynia piżmowa: 45 kcal,
- zwykła: 33 kcal,
- dynia makaronowa: 31 kcal.
Oczywiście zawartość kalorii będzie różna przy różnym sposobie przygotowania — inna będzie wartość kaloryczna puree z dyni (38 kcal), inna po upieczeniu w piekarniku (50 kcal) i jeszcze inna, gdy w grę wchodzi jej gotowanie (46 kcal). Jednak bez względu na sposób przygotowania, nadal jest to warzywo niezwykle bogate w wartości odżywcze i nie powinniśmy z niej rezygnować w kuchni.
Sprawdź także: Dynia hokkaido – czy warto wprowadzić ją do diety?
Dynia piżmowa kcal
Dynia piżmowa jest niskokaloryczna — 100 gramów surowej dyni piżmowej to jedynie 33 kalorie. Gotowanie nieznacznie zwiększa ten wynik — 40 kcal na 100 gramów. Poza tym zawiera mnóstwo witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy — jest skarbnicą wielu ważnych składników odżywczych.
Kaloryczność a dynie hokkaido
Ważącą 1-2 kg, pochodzącą z Japonii dynię hokkaido uważa się za najmniejszą z wszystkich dyń. W porównaniu do miąższu innych dyń, miąższ dyni hokkaido jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, ale też nieco bardziej kaloryczny (63 kalorie na 100 g dyni). Jest to spowodowane tym, że zawiera mniej wody niż inne dynie.
Dynie hokkaido są idealną bazą do pożywnych niskokalorycznych dań również z powodu szybkiego czasu przygotowania — można zjadać ją bez obierania skórki.
Dynia hokkaido jest lekkostrawna, a przy tym lekko słodka w smaku. Dlatego może się świetnie sprawdzić jako bogate w wartości odżywcze jedzenie dla niemowląt i dzieci, dając niezliczone możliwości dań i deserów składające się np. z puree z dyni.
Ile waży dynia?
Jest około 45 odmian dyni, które występują w różnych rozmiarach – od mini do gigantycznych. Najmniejszą odmianą jest dynia hokkaido – zazwyczaj ważąca około 1 kg. Największy okaz można wyhodować z odmiany Atlantic Gigant (nawet do 100 kg). Jednak do celów kulinarnych najczęściej używanych jest kilka lub kilkanaście odmian, których waga mieści się w przedziale 1-2 kilogramów.
Indeks glikemiczny dyni
Mimo że dynia jest niskokaloryczna (30-40 kcal na 100g), ma dosyć wysoki indeks glikemiczny (75). Może to sygnalizować, że osoby mające problemy z poziomem cukru we krwi (np. diabetycy), powinni zachować ostrożność.
Czy to oznacza, że jest produktem zabronionym dla osób z problemami z cukrem? Podobnie jak w przypadku każdego pokarmu bogatego w węglowodany, wielkość porcji jest kluczem do kontrolowania poziomu cukru we krwi. Dopóki nie zjadasz zbyt dużych ilości dyni, nie powinno to znacząco wpływać na wahania cukru. Jednak zbyt duże jej ilości mogą drastycznie zwiększyć ten poziom.
Wartość odżywcza dyni
Dynia to tzw. superfood, czyli produkt bogaty w składniki odżywcze, uważany za szczególnie korzystny dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Jest to żywność o dość niskiej zawartości węglowodanów. Oto, co dostajesz w jednej filiżance surowej dyni, zgodnie z USDA:
- kalorie: 30
- tłuszcz: 0,12 g
- węglowodany: 8 g
- sód: 1 mg
- cukier: 3 g
- błonnik: 1g
- białko: 1 g
Inne zalety dyni: Zawiera 197% zalecanego dziennego spożycia (RDA) witaminy A i 17% zalecanego dziennego spożycia witaminy C.
Oprócz witamin A i C dynia dostarcza również szereg innych niezbędnych witamin i minerałów, takich jak: witamina E, ryboflawina, potas, miedź, mangan, tiamina, witamina B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy, niacyna, żelazo, magnez, fosfor.
Co daje spożywanie dyni?
Dynia wspiera Twoje zdrowie na wiele sposobów:
- Wzmacnia układ odpornościowy – ze względu na wysoki poziom witamin A i C (oba przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki powodujące choroby w organizmie) oraz cynku.
- Wspiera zdrowe trawienie – dzięki błonnikowi nierozpuszczalnemu oraz cynkowi, który wspomaga sprawne działanie enzymów biorących udział w procesach trawiennych.
- Wspiera dobry cholesterol – zawiera dwa rodzaje błonnika: błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny działa jak gąbka, usuwając szkodliwy cholesterol LDL.
- Może pomóc chronić wątrobę – dzięki obecności przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i beta-karoten (który organizm przekształca w zwalczającą choroby witaminę A).
- Może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi – daje uczucie sytości, co może pomóc zminimalizować łaknienie i prowadzić do przyjmowania mniejszej ilości kalorii. Duża zawartość wody pomaga również czuć się pełnym.
- Może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi – dzięki błonnikowi. Tym samym pomaga zmniejszać ryzyko chorób takich jak otyłość i uszkodzenie wątroby oraz ryzyko zachorowania na cukrzycę.
- Wzmacnia wzrok– dzięki obecności witaminy A.
- Wspiera prawidłowe ciśnienie krwi – zawiera błonnik, potas i witaminę C, a także ma naturalnie niską zawartość sodu – wszystko to wspiera zdrowe ciśnienie krwi.
- Pestki dyni wspomagają regenerację potreningową – dostarczają cynk i białko, dwa składniki odżywcze ważne dla regeneracji. Dlatego warto spożywać je w ciągu 45 minut od treningu jako część dobrze zbilansowanej przekąski.
Zobacz również: 4 przepisy na dania z dynią – idealne nie tylko na Halloween
Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 25.10.2021 r. i zaktualizowany dn. 24.10.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą.
Podobne artykuły:
- Dynia hokkaido – czy warto wprowadzić ją do diety?
- Sałatka z zielonej soczewicy i dyni
- Które owoce mają najmniej kalorii?
- 4 przepisy na dania z dynią – idealne nie tylko na Halloween
- Dynia hokkaido – 4 przepisy na dania z dyni