Chleb należy do tych produktów spożywczych, bez których trudno sobie wyobrazić życie. Wiele diet odchudzających wymaga, by usunąć go z jadłospisu. Czy rzeczywiście chleb to samo zło, które rujnuje wszelkie plany dietetyczne? Co zrobić, aby móc jeść chleb na diecie? Na te i inne pytania związane z chlebem odpowiem w tym artykule.
Ile waży kromka chleba?
Ile waży chleb pełnoziarnisty? Kromka chleba, w zależności od jego rodzaju, waży 30-40 g. Różnica w wadze wynika z gęstości, zawartości wody i innych czynników (np. grubości krojenia).
Kromka chleba kcal
Pojedyncza kromka chleba pełnoziarnistego dostarcza od 60 do nieco ponad 90 kalorii. To, ile kalorii ma kromka chleba zależy od jego rodzaju (chleb zwykły czy chleb graham), składu (chleb żytni czy z mąki pszennej) a nawet producenta. Na kaloryczność wpływają też obecne w chlebie węglowodany. Jest i dobra wiadomość: można jeść chleb i nie tyć. Niektóre rodzaje chleba mogą być nawet częścią zdrowego planu żywieniowego.
Zobacz: Najlepsze źródła węglowodanów w diecie kulturysty
Chleb tostowy kcal
Zastanawiasz się ile kcal ma kromka chleba tostowego? Może się wydawać, że ten rodzaj chleba ma niewątpliwy atut, którym jest długotrwała świeżość. Jest wysoce odporny na wysychanie i twardnienie, a przypieczone tosty zawsze tak przyjemnie chrupią. Niestety to, co uznajemy za zalety, jest rzeczą dyskredytującą chleb tostowy.
- W kromce chleba pszennego jest ukrytych 92 kalorii i aż 17 g węglowodanów.
- Nieco lepiej wygląda chleb tostowy pełnoziarnisty (71 kcal i 11 g węglowodanów).
Jednak każdy chleb tostowy naładowany jest konserwantami i barwnikami, zawiera niewiele wartościowych składników mineralnych i nie jest polecanym produktem żywnościowym.
Chleb pszenny – kalorie w 100g
Kromka chleba pszennego to 65 kcal i prawie 13 g węglowodanów, a jedna kromka pity pszennej to aż 80 kcal.
Do produkcji pieczywa pszennego wykorzystuje się mocno rafinowaną mąkę pszenną, pozbawioną większości błonnika i składników odżywczych. Taki skład powoduje duży wzrost poziomu cukru we krwi i prowadzi do zwiększonego spożycia kalorii. Poza smakiem nie ma w chlebie pszennym zbyt wielu dietetycznych korzyści dla zdrowia.
Chleb razowy kcal
Z razowej mąki żytniej (która jest grubsza i ciemniejsza) powstaje chleb razowy, o którym mówi się często – ciemny chleb. Jest bogatszy w błonnik i posiada cenne wartości odżywcze.
Chleb pełnoziarnisty ma również znacznie niższy wskaźnik GI (59-58) niż biały chleb (75), co oznacza, że jedzenie pełnoziarnistego chleba sprawi, że poczujesz się pełniejszy na dłużej. Kromka chleba razowego to 75 kcal.
Chleb pełnoziarnisty kcal
Chleb pełnoziarnisty z reguły jest jeszcze mniej rafinowany niż razowy. Spożywanie chleba pełnoziarnistego jest częstszym wyborem, ponieważ pieczywo pełnoziarniste dostarcza więcej kalorii pochodzących z białek i tłuszczów niż chleb biały (sprawdź etykietę, aby uzyskać informacje o wartościach odżywczych).
Pełnoziarniste pieczywo to zdrowy wybór nie tylko dla tych, którzy starają się schudnąć. W kromce chleba pełnoziarnistego zawarte jest ok. 75 kcal.
Chleb biały kcal
Chleb biały z mąki pszennej to najpopularniejszy rodzaj pieczywa w supermarketach i piekarniach. Chociaż jest powszechnie dostępny, nie jest najlepszym wyborem dla kogoś, kto próbuje schudnąć.
Biały chleb jest wytwarzany z mąki, która jest wysoko rafinowana i przetworzona. Kromka chleba białego ma 80 kcal.
Pumpernikiel kcal
W porównaniu z kromką białego chleba, która dostarcza 83 kalorie, kromka pumpernikla dostarcza mniej kalorii – około 65 kcal, czyli mniej niż jabłko. Zawiera też kwasy tłuszczowe (0,8 grama zdrowych dla serca jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczów).
Dlatego chleb pumpernikiel jest dobrą opcją dla tych, którzy starają się schudnąć. Bogata zawartość błonnika pomaga zapobiegać podnoszeniu się poziomu cukru we krwi po posiłku, sprawiając, że czujesz się syty przez dłuższy czas.
Sprawdź także: Co jeść na redukcji?
Czy można jeść pieczywo na diecie?
Ilekroć próbujemy schudnąć, zakładamy, że oznacza to, że musimy zrezygnować z chleba. A tymczasem chleb to produkt, z którego najtrudniej nam zrezygnować i za którym tęsknimy na diecie najbardziej.
Jeśli chcesz schudnąć jedynie kilka kilogramów, nie musisz całkowicie wyrzucać ze swojego jadłospisu chleba. Ważne jednak, aby wiedzieć, że niektóre chleby są mniej odpowiednie jeśli chcemy stracić na wadze niż inne.
Aby wybrać dobry chleb, szukaj odmian zrobionych w 100% z mąki pełnoziarnistej i/lub z kiełków. Upewnij się, że chleb nie zawiera słodzików ani olejów roślinnych. Dobrą opcją jest pieczywo na zakwasie, żytnie, lniane i owsiane.
Niezależnie od tego, co wybierzesz, pamiętaj, aby jeść chleb z umiarem w ramach zbilansowanej diety, wraz z różnorodnymi pełnowartościowymi produktami spożywczymi. Podstawowa zasada każdej diety brzmi: schudniesz, jeśli będziesz dostarczać w pożywieniu mniej energii, niż zużywasz na wszelką aktywność.
Postaw na pomoc doświadczonego dietetyka, który zbilansuje Twoją dietę pozwalając na jedzenie kromek chleba. Plan dietetyczny Budujmase.pl dopasowany do Ciebie pomoże Ci schudnąć bez rezygnacji ze wszystkich ulubionych składników.
Podobne artykuły:
- Pasta z makreli wędzonej z warzywami + pieczywo / B56g W83g T37g
- Ile kalorii ma alkohol? Czy można pić alkohol na diecie?
- Dieta na redukcję 85 kg – przykładowy jadłospis
- Które owoce mają najmniej kalorii?
- Najlepsze źródła węglowodanów w diecie kulturysty