Śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia. Zapewnia zastrzyk energii i motywuje do podejmowania codziennych zadań. Dzięki niemu możesz rozpocząć dzień nie rezygnując ze smaku i nie niszcząc efektów redukcji. Poniższe przepisy na idealne śniadanie pomogą Ci cieszyć się smakiem i kontrolować na bieżąco cele bez poświęcania mnóstwa czasu.
Fit śniadanie na słodko – poznaj 5 pysznych propozycji
Trudno się oprzeć klasycznym daniom śniadaniowym, na widok których cieknie ślinka. Zwykle jednak obawiamy się, że jedząc naleśniki, gofry i placki pochłoniemy mnóstwo kalorii i cukru, a do tego spędzimy mnóstwo czasu na przygotowaniu. Tymczasem zdrowe odżywianie nie oznacza, że musisz zrezygnować ze słodkiego, ale równocześnie wartościowego posiłku rano. Oto przepisy na pyszne i zdrowe śniadania, które zmienią sposób, w jaki postrzegasz poranny posiłek i pozwolą na urozmaicenie menu (mogą też stanowić drugie śniadanie, przygotowane w pracy).
Wegańskie płatki owsiane z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki na 4 porcje:
warstwa orzechowa:
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych,
- 1 i ¼ kubka niesłodzonego mleka migdałowego,
- 2 łyżeczki nasion chia,
- 1 łyżka cukru kokosowego,
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- szczypta soli.
warstwa czekoladowa:
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych,
- 1 i ¼ kubka niesłodzonego mleka migdałowego,
- 2 łyżeczki nasion chia,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
- 3 łyżki kakao w proszku,
- szczypta soli,
- proteinowy krem z wiórkami kokosowymi
Przygotowanie:
- Każdą warstwę przygotowuj oddzielnie.
- Wszystkie składniki warstwy włóż do szklanego naczynia i wymieszaj. Umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny.
- W słoiku 0,5 litra nałóż na przemian warstwy masła orzechowego i warstwy czekoladowe.
- Na wierzch połóż krem proteinowy lub masło orzechowe i zetrzyj nieco czekolady.
1 Porcja (¼): kalorie: 279 kcal, cukier: 8 g, tłuszcz: 11 g, węglowodany: 41 g, błonnik: 9 g, białko: 10 g
Muffinki marchewkowe
Składniki na 12-14 babeczek:
Mokre:
- 2 przetarte banany (lub 1/2 szklanki musu jabłkowego),
- 2 duże jajka,
- ¼ szklanki zwykłego greckiego jogurtu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego lub innego roślinnego,
- ½ szklanki syropu klonowego,
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego.
Suche:
- 1,5 szklanki białej mąki pełnoziarnistej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
- ⅛ łyżeczka soli,
- 1 szklanka pakowanej średnio startej marchewki, pozbawionej wilgoci,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- Połącz mokre składniki. W dużej misce zetrzyj średni banan, aż nie będzie żadnych grudek, a następnie dodaj resztę mokrych składników (z wyjątkiem oleju kokosowego). Dobrze wymieszaj i odłóż na bok.
- W osobnej misce wymieszać suche składniki.
- Dodaj suche składniki do mokrej mieszanki i wymieszaj aż masa będzie gładka. Dodaj roztopiony olej kokosowy i ponownie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy do babeczek, wypełniając każdą babeczkę w około 3/4.
- Piecz babeczki 16-18 minut.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez 5-10 minut w foremkach.
Przechowuj w zamkniętym pojemniku do 3 dni lub w lodówce do 5 dni.
Porcja (1 muffinka): kalorie: 187 kcal, tłuszcz: 7 g, węglowodany: 27 g, błonnik: 3 g, białko: 4 g
Prosty przepis na białkowe śniadanie bez gotowania
Składniki:
do warstwy czekoladowej:
- 1,5 mrożonego banana,
- 1/4 szklanki białka w proszku, czekoladowego (lub waniliowego),
- 1 łyżka kakao w proszku (1,5 łyżki, jeśli białko nie jest czekoladowe),
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego,
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego lub innego,
- szczypta soli morskiej
do warstwy bananowej:
- 1,5 mrożonego banana,
- 1/4 szklanki białka waniliowego w proszku,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/3 szklanki waniliowego jogurtu greckiego,
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego.
Przygotowanie:
- Każdą warstwę wykonuj osobno.
- Umieść wszystkie składniki warstwy w szybkoobrotowym blenderze.
- Miksuj przez 60 sekund lub do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Nakładaj do szklanki warstwami.
1 porcja (½): kalorie: 318 kcal, tłuszcz: 4 g, węglowodany: 52 g, białko: 25 g
Słodkie fit placuszki z mąki kokosowej (w wersji bezglutenowej)
Składniki:
- 3 jajka
- 40 gram mąki kokosowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 banan, 2 łyżki mleka,
- 3 łyżki ksylitolu, olej kokosowy do smażenia,
- proteinowy krem z orzachami laskowymi i ciasteczkami.
Przygotowanie:
- Do miski dodaj mąkę, jajka, proszek do pieczenia, olej kokosowy i banan i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego.
- Formuj małe placuszki i smaż na średnim ogniu aż się zrumienią po obu stronach.
- Na wierzch wyłóż krem proteinowy.
1 porcja (1/2): kalorie: 355 kcal, tłuszcz: 21,1 g, węglowodany: 17 g, białko: 10,6 g
Szybkie śniadanie – domowa granola
Składniki
- 4 łyżki odżywki na bazie płatków owsianych,
- 1 łyżeczka płatków migdałów lub drobno siekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżka otrębów owsianych,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- ½ banana, 100 g jogurtu naturalnego,
- 1 garść ulubionych owoców do wyboru: maliny, jagody, truskawki lub inne ulubione dodatki.
Przygotowanie:
- Zmiksuj banan z jogurtem naturalnym na gładką masę.
- Na patelni upraż płatki owsiane, otręby oraz orzechy.
- Pod koniec dodaj olej kokosowy, syrop. Praż około 1 minuty.
- Połącz wszystkie składniki. Domową granolę podawaj z mlekiem lub jogurtem.
1 porcja (1/2): 226 kcal, tłuszcze: 11 g, węglowodany: 34 g, białko: 11 g
Chcesz mieć dostęp do większej bazy fit posiłków? Skorzystaj z planów dietetycznych Budujmase.pl i uzyskaj plan potraw dostosowany do Ciebie.
Podobne artykuły:
- 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym
- 12 najlepszych szejków potrenigowych
- Słodkie śniadanie – 10 pomysłów na wykorzystanie syropu zero kalorii
- Dynia hokkaido – 4 przepisy na dania z dyni
- Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi