Czy istnieje taki słodzik, który łączy słodycz białego cukru z zerową kalorycznością? Erytrytol – jeden z obecnie najpopularniejszych słodzików może zająć to zaszczytne miejsce. Zerowy indeks glikemiczny, pozytywne działanie na zęby, brak wpływu na poziom insuliny – czy to nie brzmi dobrze? Czy zatem erytrytol jest słodzikiem idealnym? Sprawdź zalety i wady stosowania go zamiast cukru i innych słodzików.
Ile kalorii ma erytrytol?
Erytrytol jest najmniej kaloryczną substancją słodzącą – 1 gram erytrytolu ma około 0,25 kalorii (ten poziom określany jest jako zerowa kaloryczność). Dla porównania cukier stołowy zawiera około 4 kalorii na 1 gram (16 razy więcej).
Indeks glikemiczny erytrytolu
Większość alkoholi cukrowych ma znikomy wpływ na poziom cukru we krwi. W przypadku erytrytolu indeks glikemiczny wynosi zero. Oznacza to, że nie wpływa na poziom glukozy we krwi i nie wywołuje jej skoków. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla osób z zespołem metabolicznym, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą – erytrytol może być uważany za doskonałą alternatywę dla cukru.
Czy erytrytol jest zdrowy?
Oto kilka powodów, dla których erytrytol jest wybierany jako substytut cukru:
1. pozwala kontrolować poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływać na spadek masy ciała – sprawdzi się więc u cukrzyków oraz osób na dietach niskowęglowodanowych np. ketogenicznej,
2. pomaga w uzyskaniu satysfakcji ze zdrowego posiłku,
3. jest korzystniejszy dla zębów niż inne słodziki – badania wskazują, że może zmniejszać płytkę nazębną w jamie ustnej i hamować rozwój próchnicy zębów,
4. może mieć działanie antyoksydacyjne, czyli chronić organizm przed działaniem wolnych rodników,
5. podejrzewa się, że wspiera zdrowie sercowo-naczyniowe, choć badania w tym kierunku jeszcze trwają.
Czy erytrytol nie powoduje wzrostu poziomu glukozy?
Erytrytol nie podnosi poziomu cukru we krwi, ale nie wynika to z faktu że jest mniej słodki. Powodem, dla którego nie dostarcza kalorii ani nie jest rozpoznawany jako cukier, jest to, że organizm nie jest w stanie go rozłożyć. Chociaż erytrytol przemieszcza się przez organizm, nie jest metabolizowany.
Czytaj więcej: 10 powodów, dla których warto wyeliminować cukier z diety
Zdrowy słodzik – czy jest bezpieczny?
Badania wskazują, że erytrytol jest zdrowszy niż inne słodziki. Występuje naturalnie w przyrodzie:
- w niektórych owocach,
- w pyłkach kwiatów,
- grzybach,
- owocach morza,
- fermentowanych napojach.
Na dużą skalę syntetyzowany jest z gliceryny odpadowej przez drożdże występujące w glebie i niektórych produktach spożywczych. Jest uznany za produkt bezpieczny i może być stosowany w przemyśle spożywczym. Często używa się go jako wzmacniacz aromatu w produkcji suplementów diety.
Chociaż jest bezpieczny, spożywanie erytrytolu w nadmiarze może wywołać skutki uboczne:
- reakcje żołądkowo-jelitowe,
- nudności,
- bóle brzucha,
- rozstrój żołądka.
Aby ich uniknąć, zaleca się, aby dorośli spożywali nie więcej niż 1 gram erytrytolu na 1 kilogram masy ciała dziennie. Taka dawka jest bardzo dobrze tolerowana przez organizm i nie będzie miała negatywnego wpływu na zdrowie.
Alkohole cukrowe, jakim jest erytrytol, nie są trawione w przewodzie pokarmowym, podobnie jak błonnik pokarmowy. Nie są całkowicie wchłaniane przez organizm i są fermentowane przez bakterie w jelicie grubym. Dlatego u niektórych osób mogą wywoływać gazy, wzdęcia, a nawet biegunkę. Jednak w porównaniu z innymi alkoholami cukrowymi erytrytol wydaje się rzadko powodować problemy trawienne.
Przy zakupie sprawdź, czy nie zawiera dodatku aspartamu – to częsta praktyka producentów.
Słodzik czy zwykły cukier? Co wybierać?
To częsty temat dyskusji miłośników zdrowego odżywiania i odchudzania. Wydaje się, że zwykły cukier powinien być zdrowszy skoro nie został wyprodukowany w laboratorium, a przecież powoduje tak wiele problemów zdrowotnych. Z drugiej strony sztuczny słodzik oszukuje mózg dając nam słodycz, nie ma co prawda kalorii, ale nie jest naturalny.
Zwykły cukier (również melasa, miód, cukier kokosowy, syrop z agawy) wpływa na wzrost poziomu glukozy we krwi i/lub przekształca się w tłuszcz.
Który więc jest lepszy? Biały cukier może być mniej bezpieczny, jeśli weźmie się pod uwagę, że zwiększa poziom glukozy we krwi i spożycie kalorii. Dla kogoś, kto próbuje kontrolować poziom insuliny we krwi i/lub schudnąć, słodziki mogą pełnić rolę zamiennika cukru. Wszystko zależy od tego czy słodzisz dużo i jaki jest Twój aktualny stan zdrowia. Dla kogoś, kto chce schudnąć, sztuczne słodziki są prawdopodobnie lepszym rozwiązaniem.
Uniwersalna mądrość mówi, że we wszystkim ważny jest umiar. To podstawowa zasada zarówno w przypadku sztucznych słodzików, jak i naturalnych cukrów. Zdecydowanie najlepszym wyborem byłoby wyeliminowanie wszystkich substancji słodzących z diety. Twoje zdrowie najbardziej skorzystałoby z takiej zmiany.
Zobacz także: Ksylitol czy stewia – który słodzik wybrać?
Podobne artykuły:
- Aspartam, sukraloza, sacharoza – cukier czy słodzik?
- 10 powodów, dla których warto wyeliminować cukier z diety
- Czy można pić napoje zero na diecie odchudzającej?
- Odpowiedź glikemiczna
- Sacharoza – właściwości, zastosowanie, czy jest szkodliwa dla organizmu?