WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Lekkostrawny obiad – 3 proste przepisy

dieta lekkostrawna przykładowy jadłospis

Czy masz stany zapalne żołądka, dwunastnicy, jelit albo zatrucia pokarmowe z biegunką? A może chcesz poczuć się lżej i wyeliminować ze swojej diety ciężkostrawne, tłuste potrawy? Wypróbuj nasze propozycje na lekkostrawne jedzenie. Przedstawiamy 3 proste przepisy i wyjaśniamy, dlaczego warto wybierać dania lekkostrawne.

Prosty lekkostrawny obiad – przepisy

Lekkostrawne posiłki są smaczne i proste w przygotowaniu. Zawierają chude mięso i wędliny, chude produkty mleczne, pszenne pieczywo, biały ryż, drobne makarony, różne rodzaje kasz. Dieta jest polecana każdemu, nie tylko osobom, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego.

Posiłki korzystnie wpływają na samopoczucie i pokrywają zapotrzebowanie kaloryczne każdego człowieka. Potrawy najczęściej przygotowywane są na parze, w wodzie, duszone lub pieczone. Specjaliści zalecają rezygnację z głębokiego tłuszczu – jeśli smażysz to w niewielkiej jego ilości.

Oto 3 propozycje na lekkie dania obiadowe.

1. Dieta lekkostrawna – Kasza jaglana z warzywami

Lekkostrawny obiad - 3 proste przepisy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 cebule, marchewka,
  • 2 papryki, 1 cukinia,
  • 1 pomidor, 1 pęk szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni.

Przygotowanie:

  1. Przepłucz kaszę jaglaną i przelej wrzątkiem.
  2. Gotuj w dwóch szklankach wody z 2 szczyptami soli, aż woda się wchłonie.
  3. Podsmaż na oliwie pokrojone drobno cebule.
  4. Dorzuć plasterki marchewki, paprykę i pomidora.
  5. Dodaj pół szklanki wody i pokrojoną cukinię.
  6. Duś przez 15 minut.
  7. Dodaj kaszę, szczypiorek, pieprz oraz sól.
Lekkostrawny obiad - 3 proste przepisy

Poznaj również: 5 przepisów na kaszę jaglaną po treningu

2. Dieta lekkostrawna – Zupa krem z marchewki

Składniki:

  • 6 dużych marchewek,
  • 1 ziemniak,
  • 1/3 pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • biała część pora,
  • 1 mały seler,
  • 1 litr gorącej wody,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki,
  • 100 g ryżu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa i pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej na patelni masło. Dodaj pokrojone warzywa.
  3. Wlej litr wody.
  4. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw.
  5. Dopraw natką pietruszki i solą.
  6. Zmiksuj ugotowane warzywa blenderem na gładką masę.
  7. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Ugotuj ryż. Nałóż go na talerz i zalej zupą krem.
plany dietetyczne budujmase

3. Dieta lekkostrawna – Gotowany schab z warzywami

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 4 małe marchewki,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • papryka słodka – 1 łyżka,
  • 1 pietruszka,
  • pieprz,sól.

Przygotowanie:

  1. Opłucz plastry schabu. Rozbij i dopraw za pomocą pieprzu oraz soli.
  2. Pokrój drobno cebulę.
  3. Posiekaj ząbki czosnku.
  4. Pokrój drobno marchew, seler i pietruszkę.
  5. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju, lekko podsmaż schab i przełóż go do garnka.
  6. Następnie podsmaż na patelni warzywa i również włóż je do garnka.
  7. Dodaj liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, sól i słodką paprykę.
  8. Wlej pół litra wody i gotuj przez 80 minut.
  9. W razie potrzeby dolej wody.
  10. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  11. Podaj z gotowanymi ziemniakami.

Lekkostrawny obiad – jakie składniki wybierać?

Dania lekkostrawne dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nie obciążają układu trawiennego, dlatego mogą być przyjmowane w zatruciach pokarmowych i stanach zapalnych żołądka czy jelit. Na diecie lekkostrawnej często są osoby w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych i ludzie w podeszłym wieku. Zmiana nawyków żywieniowych pomaga im złagodzić objawy choroby.

Podczas diety lekkostrawnej należy jeść w równych odstępach czasowych. Zaleca się spożywanie 4-5 posiłków dziennie. Jak komponować lekkostrawne dania i jakie składniki wybierać?

Posiłki powinny być przygotowane na parze, w piekarniku, gotowane lub duszone. Zaleca się wykluczenie produktów tłustych.

dieta lekkostrawna jadłospis

Sprawdź także: Dieta lekkostrawna – jadłospis na tydzień

Lekkostrawne śniadanie – składniki:

  • jogurt naturalny,
  • chude wędliny,
  • pieczywo pszenne,
  • jajka sadzone,
  • jajka na miękko.

Obiad lekkostrawny – co jeść:

  • różne rodzaje mięsa drobiowego,
  • gotowane mięso na parze,
  • duszona pierś kurczaka,
  • gotowana marchewka,
  • zupa jarzynowa,
  • zupa mleczna.

Prosty lekkostrawny obiad – czego unikać?

Aby unikać problemów trawiennych, należy wykluczyć z diety produkty ciężkostrawne, które utrudniają funkcjonowanie układu pokarmowego. Dobre nawyki żywieniowe to nie tylko spożywanie zdrowych owoców i warzyw, ale też unikanie tego, co mogłoby Ci zaszkodzić. Jakie produkty nie powinny znaleźć się w lekkostrawnej diecie?

Lekkostrawny obiad – produkty zakazane

  • ostre przyprawy,
  • galarety,
  • tłuste mięso,
  • napoje alkoholowe,
  • groch,
  • fasola,
  • kapusta,
  • kalafior,
  • czosnek,
  • suche nasiona roślin strączkowych,
  • duże ilości majonezu,
  • grzyby.

W diecie lekkostrawnej wyklucza się wiele produktów zawierających błonnik pokarmowy. Oczywiście pewne jego ilości są niezbędne, dlatego należy zachować pod tym względem umiar. Warto sięgać po młode, delikatne warzywa oraz drobne kasze, które także są jego dobrym źródłem.

dieta lekkostrawna

Sprawdź także: Lekkostrawne warzywa i owoce w diecie redukcyjnej

Dieta lekkostrawna – dla kogo będzie odpowiednia?

Lekkostrawna dieta to bardzo dobry sposób odżywiania dla każdego, kto chce odciążyć swój układ pokarmowy i poprawić trawienie. Często stosują ją osoby w podeszłym wieku, powracający do zdrowia po operacji, a także cierpiący na różnego rodzaju dolegliwości trawienne.

Bardzo łatwo można zmodyfikować tradycyjne dania, by stały się lżejsze. Duże ilości owoców i warzyw sprawią, że łatwiej będzie Ci wyeliminować ciężkostrawne produkty i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i innych wartości odżywczych.

Dieta lekkostrawna – wskazania:

  • biegunki,
  • owrzodzenia żołądka czy jelit,
  • podeszły wiek,
  • zespół jelita drażliwego,
  • nowotwory układu pokarmowego,
  • kamica nerkowa,
  • zapalenie trzustki lub wątroby.

Nieodpowiedni sposób żywienia prowadzi do mnóstwa chorób i dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Z czasem pojawiają się bóle brzucha, wzdęcia, nudności, odbijania i inne nieprzyjemne skutki źle dobranej diety. Aby zapobiegać powyższym dolegliwościom, musisz zwracać uwagę na to, co jesz.

Jednak zdrowy styl życia obejmuje zarówno dietę, jak i inne aspekty życia konkretnej osoby. Połącz lekkostrawne jedzenie z regularną aktywnością fizyczną, a zobaczysz poprawę swojego samopoczucia.


Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *