Prawidłowo zbilansowana dieta, to podstawa odporności organizmu, jak i jego bezproblemowego funkcjonowania. Należy jednak zadbać także o odpowiednią podaż mikroelementów, w tym witamin wzmacniających układ immunologiczny. Jest to ważne szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale problem może dotyczyć całego roku.
Jeżeli czujesz się zmęczony, znużony oraz dopada Cię apatia – są to objawy świadczące właśnie o osłabieniu organizmu. Zgodnie z filozofią Protect Food rozwiązaniem jest odpowiednio bogata w warzywa i owoce dieta. Sięgnij po naturalny sposób na wzmocnienie odporności!
Które witaminy wzmacniają odporność?
Wiele mikroelementów ma wzmacniający wpływ na układ immunologiczny, które w oczywisty sposób wzmacniają odporność organizmu. Warto podkreślić rolę witaminy C, A, E oraz witamin z grupy B. Bez większego problemu zaspokoisz potrzeby organizmu na te witaminy, bowiem występują one powszechnie w wielu łatwo dostępnych produktach żywnościowych. Wystarczy odpowiednio przemyśleć prowadzoną dietę.
Witaminy na odporność i ich podaż to podstawa, o którą musisz zadbać sam lub z pomocą profesjonalnego dietetyka. Czasem lepiej poprosić o wsparcie doświadczonego i odpowiednio wykształconego zawodowca, niż szarpać się we własnym zakresie, co może doprowadzić do jeszcze większych problemów.
Dobrze skomponowany plan dietetyczny dostarczy Ci wszystkie niezbędne dla Twojego organizmu składniki.
Protect Food – witaminy na wzmocnienie odporności
Słyszałeś może już o filozofii Protect Food? Jest to ruch, który zapoczątkowali pasjonaci zdrowego stylu życia przy współudziale uznanych dietetyków sportowych i klinicznych (absolwentów Uniwersytetu Medycznego) – możesz więc zaufać przekazywanej przez nich wiedzy.
Podstawą sukcesu jest zatem sięgnięcie w pierwszej kolejności po produkty naturalne, których stopień przetworzenia stoi na możliwie niskim poziomie. Najlepszym wyborem są oczywiście świeże warzywa oraz owoce, których walory organoleptyczne dodatkowo zaspokoją potrzeby smaku. Trudno nie docenić także niesamowitego zapachu świeżych warzyw, który może poprawić nastrój nawet cięższego dnia. Oczywiście jeżeli nie będzie lepszej opcji – możesz sięgnąć po profesjonalną suplementację.
Najważniejszą kwestią jest zaspokojenie potrzeb organizmu, tylko tak zagwarantujesz sobie maksymalną możliwą odporność na infekcje.
Dowiedz się więcej: Czym jest Protect Food na odporność?
Jakie są najlepsze źródła witamin na odporność organizmu?
Zastanawiasz się „gdzie szukać witamin na odporność”? Podpowiadam – w pożywieniu!
Witamina C (kwas L-askorbinowy)
Zdecydowanie jest to najlepiej znana i popularna witamina kojarzona z odpornością oraz jej wzmocnieniem. Jest także bardzo silnym antyoksydantem, który wprowadzony do organizmu wspiera go w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi, mogącymi siać spustoszenie i doprowadzić nawet do uszkodzenia i zniszczenia komórek.
Witamina C uczestniczy ponadto w procesie syntezy kolagenu niezbędnego podczas regeneracji stawów, jak i całego układu ruchu, naczyń krwionośnych oraz dziąseł. Sprzyja poprawie przyswajalności żelaza oraz regeneracji witaminy E. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C pojawia się wraz z wiekiem i w sezonie jesienno-zimowym, gdy znacząco zwiększa się ryzyko występowania przeziębień oraz grypy.
Dobre źródła witaminy C to m.in.:
- owoce dzikiej róży
- papryk
- pomidory
- natka pietruszki
- owoce cytrusowe
- kapusta biała
- kalafior
- czarna porzeczka
Dowiedz się więcej: Najlepsze naturalne źródła witaminy C
Witamina D
Witamina D najczęściej kojarzona jest z korzystnym wpływem na układ ruchu. Przyczynia się do wzmocnienia kości, uczestniczy w procesach mineralizacyjnych, wspomaga ochronę przed przyspieszonym rozwojem osteoporozy. Nie są to jednak jej jedyne zalety – także wspiera odporność organizmu. A mając na uwadze fakt, że w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasłonecznienie jest mniejsze niż latem potrzebujemy dostarczać znacznie większe jej ilości.
Dobre źródła witaminy D to m.in.:
- śledź
- łosoś
- pstrąg tęczowy
- halibut
- karp
- makrela
- tuńczyk
- pieczarki
- sery pleśniowe
Witamina A
Witamina A (np. w formie beta-karotenu) sprzyja zwiększeniu ilości syntetyzowanych naturalnie przeciwciał układu odpornościowego. Wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie oraz wzmacnia stan tkanki nabłonkowej. Ponadto ogranicza ryzyko infekcji organizmu, szczególnie w kontekście górnych dróg oddechowych.
Odpowiednia jej podaż w diecie ułatwia dochodzenie do siebie organizmu zmagającego się z chorobami. Polecana jest również w przypadku nadczynności tarczycy. Warto ją łączyć z witaminami z grupy B, D oraz wapniem i fosforem.
Dobre źródła witaminy A to m.in.:
- wątróbka drobiowa oraz wieprzowa,
- śmietana
- sery
- mleko
- jaja
- tran
- marchew
Witamina E
Podobnie jak witamina C jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy chroniący komórki organizmu przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego. Dzięki swojemu działaniu „anti-age” ogranicza proces nadmiernego starzenia się komórek skóry oraz włosów, poprawiając ich kondycję (procesy te nasilane są właśnie przez wolne rodniki tlenowe).
Dobre źródła witaminy E to m.in.:
- nasiona słonecznika
- kiełki pszenicy
- szpinak
- orzechy laskowe i włoskie,
- oleje roślinne, głównie słonecznikowy i rzepakowy
Witamina B6
Jest to wyjątkowa witamina, której wpływ na odporność jest nie do przecenienia. Sprzyja także prawidłowym przemianom metabolicznym, jak i poprawia przyswajalność substancji odżywczych z pokarmu. Witamina B6 sprzyja także wsparciu funkcjonowania układu nerwowego. Warto zatem zadbać o odpowiednią ilość tej bardzo ważnej witaminy w codziennym jadłospisie. Wpływa bowiem na wielopłaszczyznowe wsparcie funkcjonowania organizmu człowieka.
Dobre źródła witaminy B6 to m.in.:
- kiełki pszenicy
- rośliny strączkowe
- otręby pszenne
- drożdże piwne
- orzechy
- kapusta
- jaja
- mięso wieprzowe
Witamina PP (B3, niacyna)
Jest to bardzo ważna witamina na odporność, która wpływa także na układ nerwowy oraz uczestniczy w procesach metabolicznych.
Dobre źródła witaminy B6 to m.in.:
- nasiona strączkowe
- drożdże
- ryby
- chude mięso (drób)
- otręby pszenne
- figi
- śliwki
Zobacz także: Kwercetyna na odporność? Poznaj działanie, opinie, dawkowanie
Naturalne witaminy – fundament odporności
Trudno o skuteczniejszy sposób na wzmocnienie organizmu oraz jego odporności niż dopieszczona w każdym szczególe dieta. Jest to podstawa coraz popularniejszej filozofii odżywiania, jaką jest Protect Food, gdzie właśnie stawia się na produkty nieprzetworzone i naturalne (świeże warzywa, owoce). Możesz oczywiście wesprzeć się odpowiednią suplementacją, ale w pierwszej kolejności postaraj się zadbać o swój jadłospis, a organizm podziękuje Ci poprawą formy, jak i lepszym samopoczuciem.
Zobacz także: Witaminy na odporność – jak uchronić się przed infekcją?
Jeśli masz problem z odpowiednim zbilansowaniem diety zdecyduj się na pomoc wykwalifikowanego dietetyka. Dobrze skomponowany plan dietetyczny na odporność uwzględni nie tylko produkty stanowiące wartościowe źródło witamin, ale również innych składników pro-immunologicznych.
Podobne artykuły:
- Dieta na odporność – poznaj Protect Foods
- 7 wskazówek jak wzmocnić odporność organizmu
- Protect Food: 7 produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta na odporność
- Najlepsze naturalne źródła witaminy C
- Witaminy w okresie zimowym