Kurkuma to popularna przyprawa o intensywnym, żółtym zabarwieniu, którą można znaleźć w każdej kuchni. Zawiera mnóstwo witamin i ma szerokie zastosowanie. Dobrze sprawdzi się między innymi na odporność, ale nie tylko. Poznaj bliżej jej niezwykłe właściwości.
Kurkuma – czym jest i jak ją stosować?
Kurkuma jako przyprawa to popularny składnik potraw, którego właściwości od dawnych lat wykorzystuje się w kuchni i medycynie. Charakteryzuje się lekkim, korzennym smakiem z nutą ostrości. Wystarczy niewielka ilość przyprawy, by odmienić tradycyjne danie i nadać mu nowoczesności. Dawniej kurkuma przyprawa była stosowana jedynie w Indiach. Dziś jest znana na całym świecie. Jej nazwa pochodzi od związku kurkumina, który ma szerokie zastosowanie lecznicze.
Kurkuma – z czym jeść i pić?
Kurkuma świetnie komponuje się jako dodatek do azjatyckich dań. Możemy dodawać ją do zup, dań tajskich. Kurkuma tworzy dobre połączenie z dynią, brokułem i jajkiem. Może stanowić naturalny barwnik dla makaronu i ryżu w sałatce, czy gorącej potrawie. Wiele osób przez cały rok pije wodę z kurkumą, ponieważ taka mikstura wspomaga pracę serca i reguluje poziom insuliny. Już niewielka jej ilość zmieni smak i kolor potrawy.
Protect Food a kurkuma
Protect Food określa produkty wspierające odporność organizmu. Jest to żywność prozdrowotna zawierająca w swoim składzie związki silnie stymulujące układ immunologiczny do intensywniejszej walki z patogenami takimi jak wirusy, czy bakterie.
Można uznać, że są to naturalne produkty, które zwiększają ochronę przed rozwojem infekcji, a także pomagają w walce z istniejącym zakażeniem.
Warto zadbać o właściwy plan dietetyczny na odporność dostarczając żywność zaliczaną do Protect Foods. Powinna znaleźć się w nim m.in. kurkuma, która stanowi źródło kurkuminy o właściwościach immunostymulujących.
Niezwykłe właściwości kurkumy
Kurkuma powinna być stosowana w codziennej diecie. Przyprawa pobudza wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych. Łagodzi dolegliwości trawienne, schorzenia trzustki i wątroby. Ponadto ma właściwości rozkurczające i antybakteryjne. W jej skład wchodzi nie tylko kurkumina, ale także inne elementy bioaktywne o silnym działaniu. Kurkuma składa się też z olejków eterycznych, fruktozy, glukozy i arabinozy.
Właściwości kurkumy
Można bez końca wymieniać pozytywne właściwości kurkumy. Mówi się, że działa jak leki, ale jej zaletą jest fakt, iż jest naturalna, pozbawiona chemii. Dziś skupimy się na czterech popularnych właściwościach.
- Właściwości antyoksydacyjne – jako silny przeciwutleniacz wspiera walkę z wolnymi rodnikami i powodowanymi przez nie uszkodzeniami komórkowymi. Przyprawa przynosi korzyści nie tylko zdrowotne, ale także dla naszej urody. Ogranicza aktywność wolnych rodników – związków, które są odpowiedzialne za przyspieszenie procesów starzenia.
- Działanie przeciwzapalne – wpływa korzystnie na ograniczenie procesów zapalnych toczących się w organizmie.
- Wsparcie odporności – kurkumina wspiera pracę układu immunologicznego, przyczyniając się do wzmocnienia działania przeciwwirusowego oraz antybakteryjnego
- Wspomaga trawienie – wpływa pozytywnie na usprawnienie metabolizmu składników odżywczych, wykazuje ponadto działanie hepatoprotekcyjne dbając tym samym o pracę wątroby
Kurkuma przyprawa – do czego się sprawdzi?
Kurkuma ma specyficzny smak, dlatego już mała jej ilość może odmienić potrawę. Jakie dania przygotować z użyciem tej przyprawy?
- Dodaj odrobiny kurkumy do ryżu, aby nabrał on pięknego, żółtego koloru.
- Szczypta przyprawy dodanej do rosołu sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej apetyczne.
- Możesz przygotować pastę na bazie kurkumy, która dobrze sprawdzi się do dań mięsnych i warzywnych. Wystarczy zalać 3 łyżki kurkumy 1 szklanką wody i doprawić solą oraz pieprzem. Podgrzewaj sos na ogniu, a następnie wystudź i przechowuj w słoiku.
- Kurkuma dobrze komponuje się z makaronami, zupami, deserami i koktajlami.
Kurkuma – jak wzmocnić odporność?
Kurkuma jest stosowana na odporność. Wykazuje aktywność przeciwwirusową, przeciwgrzybiczą i antybakteryjną. Jak wzmocnić odporność używając tej przyprawy? Przygotuj napój, łącząc ze sobą wodę, imbir i kurkumę. Całość możesz osłodzić miodem. Pij taką miksturę codziennie. W podobny sposób możesz przyrządzić także syrop miodowy z kurkumą.
Kurkuma przeciwwskazania – kto powinien jej unikać?
Jednorazowo możemy przyjąć niewielką dawkę kurkumy.
- Zbyt duże ilości mogą powodować biegunkę, nudności i inne zaburzenia układu pokarmowego. Ponadto długotrwałe stosowanie kurkumy w nadmiarze może podrażniać przewód pokarmowy.
- Kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożywanie kurkumy, ponieważ może przyśpieszyć skurcze i zadziałać niekorzystnie na płód. Podobnie jest w przypadku karmiących piersią. Mleko kobiety będzie mieć wtedy ostry, nieprzyjemny dla dziecka smak.
- Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe także muszą uważać ze spożywaniem tej przyprawy. Warto wtedy skontaktować się z lekarzem.
Kurkuma sprawdzi się nie tylko w klimacie tropikalnym. Warto włączyć ją do codziennej diety ze względu na liczne właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne. Przyprawa nie tylko poprawi smak dań, ale dzięki niej będą one zdrowsze i atrakcyjne wizualnie. Postaraj się, już zawsze mieć kurkumę w swojej szafce kuchennej.
Kurkuma zaliczana jest do kategorii Protect Food – produktów stymulujących układ immunologiczny do ochrony przed infekcjami. Zadbaj o dobrze zbilansowany plan dietetyczny na odporność, który już teraz znajdziesz u nas! Nasz dietetyk przygotuje dla Ciebie indywidualną dietę opartą na Protect Foods. Zadbaj o swoje zdrowie – zacznij od pro-odpornościowej diety.
Podobne artykuły:
- Kurkuma – działanie i zastosowanie
- Imbir – właściwości i zastosowanie w diecie na odporność
- Cynamon na odporność? Oczywiście!
- Protect Food: 7 produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta na odporność
- Czosnek, cebula, chrzan – czy naturalny antybiotyk chroni przed infekcją?