Czy warto jeść ryby? Oczywiście, że tak. Ze względu na ich niską kaloryczność, dużą zawartość białka i lekkostrawność, powinni zainteresować się nimi trenujący na siłowni. Które jednak są najbardziej wartościowe? Sprawdź listę najzdrowszych ryb w diecie.
Ryby w diecie
Ryby w diecie to bogate źródła kwasów Omega – 3 (EPA i DHA). Charakteryzują się wysoką zawartością lekkostrawnego, dobrze przyswajalnego białka o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych (niemożliwych do syntetyzowania przez organizm). Każda ryba dostarcza:
- jodu,
- żelaza,
- magnezu,
- fosforu,
- potasu.
Tłuste ryby to również źródło witamin: A, D, E. Z kolei ryby chude pomagają uzupełnić niedobory niacyny i szeregu witamin z grupy B. Warto zaznaczyć, że najzdrowsze ryby do jedzenia to te pochodzące z niezanieczyszczonych źródeł.
- Po wybraniu gatunku charakteryzującego się wybranymi wartościami odżywczymi warto zwrócić uwagę na sposób przygotowania ryby.
- Najlepiej przyrządzić je na parze, bądź w piekarniku – te metody ograniczają kaloryczność posiłku.
Jakie ryby są najzdrowsze? Dowiedz się więcej i zacznij urozmaicać swoją dietę.
Najzdrowsze ryby w diecie
Makrela
Makrela niezwykle często pojawia się w kuchni, np. w formie dodatku do kanapek. Jest źródłem:
- dużej ilości kwasów Omega 3 i Omega 6;
- witamin A, D, E oraz z grupy B;
- selenu, którego wysoka zawartość jest charakterystyczna dla makreli. Korzystnie wpływa to na ochronę błon komórkowych oraz stan czerwonych krwinek;
- cynku, chroniącego przed wolnymi rodnikami. Uczestniczy też w przemianach metabolicznych;
- miedzi, która niweluje stany zapalne, poprawia stan układu krwionośnego.
Makrela m.in. wzmacnia kości i zęby, wspomaga regenerację potreningową i zapobiega chorobom oczu. Najlepiej kupić świeżą rybę i samodzielnie przygotować ją w kuchni.
Łosoś
Łosoś to obowiązkowa pozycja w temacie ryb w diecie. Jego nieocenione właściwości prozdrowotne zostaną wykorzystane jedynie wtedy, gdy pozyskamy go z pewnego źródła.
- Poprawia gospodarkę elektrolitową (zawartość potasu).
- Wzmacnia tarczycę (dostarczając selenu i jodu).
- Uzupełnia niedobory witaminy B12, B6, B2m B1, a także A, D, E.
- Ogranicza ilość złego cholesterolu.
Cechą charakterystyczną łososia jest bogactwo białka i zdrowych tłuszczy. Przyczynia się także do:
- szybszej i sprawniejszej regeneracji,
- poprawnego funkcjonowania układu hormonalnego.
Tuńczyk
Tuńczyk pojawia się w diecie najczęściej w formie puszki. Choć jest to ryba o wysokiej zawartości dobrze przyswajalnego białka, nie należy jej nadużywać. Dlaczego? Z uwagi na możliwość obecności wysokiego poziomu rtęci w. Tuńczyka wyróżnia:
- zawartość witaminy D, która wspomaga wzmacnianie kości, odporność i samopoczucie;
- obecność potasu – ten obniża ciśnienie krwi;
- bardzo wysoka zawartość witamin z grupy B.
Najzdrowszą formą tuńczyka będzie świeży stek, choć ten jest ciężko dostępny w naszym kraju.
Śledź
Śledź jest popularną, tłustą rybą, która do naszego menu wnosi przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. Śledź w diecie:
- wzmacnia kości (dzięki fosforowi i witaminie D);
- uzupełnia niedobory żelaza;
- wspomaga transport tlenu do mięśni;
- zwalcza wolne rodniki.
Sardynki
Sardynki są niedocenianymi rybami, które działają wręcz prozdrowotnie. Z uwagi na fakt, że zazwyczaj wybieramy ryby puszkowane, musimy liczyć się ze zmniejszoną zawartością kwasów Omega. Sardynki w diecie:
- dostarczają dużych ilości wapnia;
- stanowią źródło witaminy D;
- zawierają koenzym Q10 o silnym działaniu przeciwutleniającym;
- świetnie wspomagają regenerację mięśni.
Pstrąg
Pstrąg jest popularną rybą obiadową. Wśród ryb słodkowodnych odznacza się:
- najwyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych;
- wysoką zawartością białka.
Od tłustych ryb morskich odróżnia go zdecydowanie wyższa zawartość witamin z grupy B.
Dorsz
Dorsz znany jest z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, dlatego z jego wątroby pozyskuje się drogocenny tran. Oprócz bogactwa Omega – 3 i Omega 6, dorsza wyróżnia:
- obecność witaminy B5, czyli kwasu pantotenowego (m.in. niezbędny do regulacji gospodarki energetycznej). Odpowiada także za utlenianie tłuszczu, co jest kluczowe dla osób na redukcji;
- wysoka zawartość selenu, która stanowi połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.
Halibut
Halibut w diecie ma zarówno swoich przeciwników, jak i zwolenników. Choć kwestia smaku jest sprawą indywidualną, to jednak pod względem wartości odżywczych halibut jest świetnym wyborem. Dostarcza zrównoważoną ilość:
- białka,
- witamin i minerałów,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mintaj
Mintaj to popularna ryba, której filety są niedrogie i ogólnodostępne. Choć nie odznacza się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi, to jednak warto jest na nią zwrócić uwagę. Dlaczego? To ze względu na niską kaloryczność i obecność wielu witamin.
Karp
Karp pojawia się w wigilijnym jadłospisie. Ta niedoceniana ryba dostarcza:
- witamin z grupy B,
- potasu i fosforu,
- bardzo dobrze przyswajalnego białka.
Co ważne, karp jest rybą hodowlaną w Polsce – to gwarantuje świeżość produktu. Jak każda ryba słodkowodna, nie posiada bogatych zasobów nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale dobrze wpływa na formę i stan zdrowie.
Najzdrowsze ryby w diecie
Z całą pewnością ryby powinny częściej pojawiać się w diecie trenujących. Jednak sam gatunek nie jest wystarczającą odpowiedzią na pytanie: jakie ryby kupować? Należy zwrócić uwagę na ich pochodzenie i rodzaj hodowli, Szczególnie wartościowe będą okazy z chowu ekologicznego i oznaczone znakiem BIO.
- Zbyt tanie ryby często pochodzą z ogromnych ławic, które żyją na małym terenie. Duże zagęszczenie osobników często wiąże się z koniecznością podawania im m.in. leków (w celach profilaktycznych) i hormonów (skłaniających do rozrodu).
- Najzdrowsze są tłuste ryby morskie. Jednak ich spożywanie może wiązać się z dostarczeniem do organizmu metali ciężkich tj. ołowiu, kadmu i rtęci.
Podobne artykuły:
- 4 najzdrowsze ryby, jakie powinna uwzględniać dobrze zbilansowana dieta
- Czy halibut jest zdrowy? Wartości odżywcze i właściwości halibuta
- Mięso czerwone w diecie
- Ryby w Twojej diecie
- Orzechy – kalorie, rodzaje, wartość odżywcza, właściwości
https://m.youtube.com/watch?v=wD4KDNdcitc prosze sobie zobacz jakie zdrowe sa ryby na prawde