Czy ocet jabłkowy może być sposobem na odchudzanie? Coraz częściej słyszy się o jego pozytywnych właściwościach w planie redukcyjnym. Wykorzystanie tej substancji w treningu brzmi dosyć zaskakująco. Czy jest kolejną niezbyt skuteczną metodą? Czy może faktycznie sprawdzi się w budowaniu formy na lato? W jaki sposób ocet jabłkowy może przyczynić się do odchudzania? Zapraszamy do artykułu.
Ocet jabłkowy – czym właściwie jest?
Ocet jabłkowy to jedna z odmian octu, która wytwarzana jest z jabłek. Bakterie octowe wywołują fermentację owoców, dzięki czemu zostaje zachowany ich aromat. Smak jest o wiele łagodniejszy niż w przypadku, np. octu spirytusowego.
- Ocet jabłkowy stosowany jest od tysięcy lat. Ma wiele właściwości m.in. zdrowotnych i upiększających.
- W medycynie ludowej stosowany był m.in. do przywracania przytomności.
- Dziś nadal wykorzystuje się ocet jabłkowy. Służy w diecie m.in. jako dodatek do potraw i składnik sosów do sałatek.
Jak więc ocet jabłkowy ma pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej?
Ocet z jabłek i jego właściwości
Okazuje się, że ocet charakteryzuje się wieloma zaskakującymi właściwościami.
- Zawiera wiele witamin, np. A, B, E, C i P.
- Jest źródłem wielu pierwiastków, tj. magnez, potas, chlor, żelazo, miedź, fosfor i siarka.
- Zawiera także beta-karoten, który niweluje skutki szkodliwego oddziaływania wolnych rodników.
- Jednym z najważniejszych składników octu jabłkowego są pektyny, które stanowią składową włókien błonnikowych.
- Przyspiesza metabolizm komórkowy. Sprawia, że tłuszcz jest odkładany w organizmie w mniejszych stopniu, wspomaga perystaltykę jelit oraz wspomaga procesy detoksykacyjne.
- Oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Dodatkowo może zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Witamina E, występująca w occie jabłkowym nazywana jest witaminą młodości.
- Określenie to zawdzięcza silnemu działaniu antyoksydacyjnemu, dzięki któremu niweluje przedwczesne oznaki starzenia.
- Działa również przeciwnowotworowo, zapobiegając oddziaływaniu wolnych rodników.
Czy ocet jabłkowy odchudza?
Swoją obecną popularność ocet jabłkowy zawdzięcza powszechnemu przekonaniu, że może skutecznie wspomóc proces odchudzania. Do niedawna wiele osób, które chciały zmierzyć się ze zbędną tkanką tłuszczową, zaopatrywało się w ocet jabłkowy i stosowało na różne sposoby. Czy rzeczywiście ocet jabłkowy odchudza?
- Z pewnością dobrze oddziałuje na układ trawienny, a jego działanie może gwarantować efekt szczupłej sylwetki.
- Ocet jabłkowy wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu ilość spożywanych kalorii zmniejsza się.
- Jak wskazują badania, codziennie spożywanie octu jabłkowego może przyczyniać się do utraty tkanki tłuszczowej z okolic brzucha, a także do obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL).
- Reguluje poziom insuliny, dzięki czemu łatwiej jest zoptymalizować swoją dietę – ogranicza to ataki wilczego apetytu.
Wszystkie te czynniki powodują, że ocet jabłkowy może ułatwić odchudzanie. Warto jednak wiedzieć, że wprowadzenie jednego składnika do menu nie przyniesie efektu spektakularnego spadku wagi. Dlaczego? Jedyna droga do efektów to zbilansowana dieta i odpowiedni trening. Ocet, podobnie jak suplementy, może być elementem przyspieszającym i potęgującym efekt – trzeba o tym pamiętać.
Jak pić ocet jabłkowy?
Istnieje wiele metod na spożywanie octu jabłkowego w diecie odchudzającej. Oczywiście najlepiej wprowadzić w postaci dodatków do żywności.
- Sprawdza się jako składnik sosów m.in. do zdrowych, świeżych i kolorowych sałatek.
- Wiele osób jednak decyduje się na to, by pić ocet jabłkowy samodzielnie.
Jak pić ocet jabłkowy?
- Najlepiej rozpuścić 2-3 łyżki octu jabłkowego w szklance ciepłej wody. Można dodać do niej odrobinę miodu – to znacząco poprawi smak i podniesie zdrowotną wartość napoju.
- Nie należy jednak pić napoju częściej niż trzy razy dziennie.
Domowy ocet jabłkowy
Jeśli chcesz mieć pewność, że ocet jabłkowy, który spożywasz, jest najlepszej jakości, a nie jesteś przekonany do produktów, dostępnych w sklepach, możesz samodzielnie przygotować taki ocet w domu. Wystarczy:
- 1 kilogram jabłek,
- 5 łyżek cukru,
- 1 litr letniej wody.
Co trzeba zrobić? Pokroić jabłka, wrzucić do słoika i zalać wodą. Im kwaśniejsze jabłka, tym więcej cukru potrzebujesz, jednak 4-5 łyżek spokojnie wystarczy.
- Całość szczelnie przykryj gazą.
- Tak przygotowany słoik odstaw w ciemne, ciepłe miejsce.
- Co jakiś czas sprawdzaj, czy jabłka znajdują się pod powierzchnią wody.
- Raz na jakiś czas zamieszaj całość łyżką.
- Ocet jabłkowy będzie gotowy, gdy woda w słoiku przestanie się pienić.
- Trwa to kilka tygodni. Po tym czasie przelej całość do butelki i ciesz się domowym octem jabłkowym.
Podobne artykuły:
- Ocet jabłkowy-jakie korzyści?
- ocet jabłkowy
- Jak zmniejszyć apetyt? Skuteczne sposoby na zmniejszenie apetytu
- Cynamon na odchudzanie – czy faktycznie działa?
- Podstawy suplementacji – przydatne informacje
Kiedyś znalazłam przepis, zamiast cukru miód, zrobiłam 2 tygodnie temu, i teraz nie wiem jak długo będzie fermentować, bo smak jest już bardzo kwaśny. Czy ktoś może też użył miodu zamiast cukru?
Gaza wystarczy 🙂 W tej fermentacji jest niezbędny dostęp powietrza, jak zamkniesz szczelnie słój, to Ci wyjdzie cydr, a nie ocet 😉
I nie smakuje wcale tak strasznie, żeby od razu słodzić 😛 Smakuje jak woda z cytryną ^^
To działa i tyle w tym temacie.
Ta gaza wystarczy? Nie zakrecamy słoika?
nie zakręcaj słoika bo w procesie kiszenia musi wydobywać się taki jakby gaz (tak jak kapusta czy ogórki kiszone kipią)
Ale ogórki kiszone kiszą się w zamknięciu…