Wołowina jest smaczna i zdrowa. To doskonałe źródło energii, wigoru i aminokwasów. Pozwala budować masę mięśniową, jak i redukować nadmiar kilogramów. Nic dziwnego, że jest bardzo ceniona w diecie kulturystów. Co znajdziemy w wołowinie? Jakie mięso najlepiej wybrać? Sprawdźcie w artykule.
Wołowina
Często mówi się, aby ograniczać spożycie czerwonego mięsa. Jednak wołowina dobrej jakości, spożywana w odpowiednich ilościach, może stać się wartościowym składnikiem zbilansowanej diety.
100 g wołowiny ( około 116kcal) zawiera średnio:
Co jeszcze znajduje się w mięsie wołowym?
- Wołowina zawiera dużo witamin i aminokwasów.
- Profil tłuszczy jest o wiele lepszy w porównaniu do innych gatunków mięs. Średnio wynosi jedynie 5%.
Zaleca się spożywanie wołowiny 2-3 razy w tygodniu, przy jednej porcji 150g mięsa. Niewskazane jest jej dwukrotnie większe spożycie. Zła opinia dotycząca choroby wściekłych krów znacząco wpłynęła na mniejsze jej spożywanie. Eliminując wołowinę z naszej diety nie dostarczamy organizmowi cennych substancji odżywczych, które wzmacniają ciało.
- Dieta zawierająca duże ilości mięsa sprzyja rozwojowi raka jelita grubego.
- Należy podkreślić, że nie powinno to oznaczać całkowitego wyeliminowania mięsa z diety.
- Spożywanie zalecanej porcji mięsa nie będzie wpływało szkodliwie na organizm.
Zalety spożywania wołowiny
Jakie są zalety spożywania wołowiny? Co znajduje się w jej składzie?
Kreatyna
Najwięcej kreatyny, spośród produktów spożywczych, jest w wołowinie. Kreatyna zwiększa masę i objętość mięśni, jednocześnie poprawiając wydolność i sprawność fizyczną. Jest odpowiedzialna za przyspieszenie spalania tłuszczów w organizmie.
Sprzężony kwas linolowy
Sprzężony kwas linolowy czyli CLA jest odpowiedzialny za redukcję nagromadzonej tkanki tłuszczowej. W naszym organizmie spełnia również rolę silnego przeciwutleniacza oraz oczyszcza krew z toksyn.
Białko
Wołowina zawiera bardzo duże ilości różnego rodzaju połączeń białkowych, które odżywiają organizm.
L-karnityna
L-karnityna ma właściwości lecznicze (przy chorobie wieńcowej, miażdżycy). Wykorzystywana jest również do leczenia otyłości. Szczególnie zaleca się ją sportowcom, ćwiczącym na siłowni, osobom pracującym fizycznie.
Witaminy z grupy B, potas, magnez i cynk
Obecność witamin grupy B w wołowinie wpływa na:
- metabolizm,
- odporność,
- funkcjonowanie układu nerwowego,
- kurczenie się mięśni,
- niedokrwistość,
- pozytywny nastrój,
- dobrą pamięć,
- koncentrację,
- bystrość umysłu.
Witaminy odżywiają też kości, mięśnie oraz stawy.
Jak wybrać wołowinę?
Wołowinę można przygotować na wiele sposobów: smażoną, gotowaną, pieczoną, duszoną, grillowaną. Może być głównym składnikiem zupy, galarety, nadzienia.
Jaką wołowinę zaleca się do diety ćwiczącego na siłownie?
- Do gotowania: mostek, krzyżowa, szponder, łata, pręga, ogon, goleń, kości ze szpinakiem.
- Do pieczenia: polędwica, rostbef, łopatka, antrykot, udziec, zrazowa.
- Do duszenia: mostek, szponder, łata, zrazowa, krzyżowa, łopatka, skrzydło, pręga.
- Do smażenia: łopatka, rostbef, antrykot, polędwica, zrazowa, krzyżowa, skrzydło.
- Na surowo: polędwica, zrazowa.
Przykładowy posiłek z wołowiną
Wołowina na ostro
Składniki:
- wołowina 200 g,
- 2 łyżki kukurydzy,
- pomidory z puszki 100g,
- kukurydza 30g,
- cukinia 300g,
- czerwona papryka 100g,
- makaron pełnoziarnisty – 30 g,
- cukier brzozowy 5g,
- sól,
- czosnek,
- przyprawa meksykańska.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokroić w paski.
- Podsmażyć na patelni beztłuszczowej. Doprawić przyprawą. Dodać trochę wody, dusić przez 20 minut.
- Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę oraz pomidory. Dusić wszystko razem przez 10 minut.
- Dodać kukurydzę.
- Gotować na wolnym ogniu. Doprawić.
- Podać z makaronem.
Wołowina w diecie sportowca
Wołowina to najbardziej wartościowe mięso i powinna stać się stałym elementem diety sportowca. Nowe metody uzyskiwania mięsa pozwalają na zakup o wiele chudszej wołowiny, niż np. 30 lat temu.
- Spożywana w odpowiedniej ilości 3 razy w tygodniu, przyczynia się do utrzymania najlepszej kondycji, zdrowia i zwiększonego poziomu energii.
- Dostarcza tłuszczy nienasyconych i witaminy z grupy B. Te niezbędne są do regeneracji mięśni po intensywnym treningu i odpowiadają za dotlenienie organizmu.
- Wołowina w diecie gwarantuje przyrost mięśni i redukcję tkanki tłuszczowej.
Podobne artykuły:
- Wołowina w sosie musztardowym
- Mięso czerwone w diecie
- Ile białka ma kurczak, indyk, wieprzowina? Zawartość białka w mięsie
- Najlepsze źródła węglowodanów w diecie kulturysty
- Masło orzechowe w diecie
Wołowina jest najlepsza podczas budowania masy mięśniowej. Od zawsze króluje w mojej diecie. Ponadto regularny trening i LargoMass, który zawiera argininę i naturalny booster testosteronu. Mięśnie dzięki temu rozrastają się, więc cel treningowy jest realizowany.
Wołowinka to jest to. Szkoda tylko, że jest stosunkowo droga. Ale nie ma co, warto!