Vitargo jest coraz częściej stosowanym suplementem przez ćwiczących na siłowni. Zazwyczaj występuje w postaci napoju węglowodanowego, choć zdarza się, że wchodzi w skład m.in. przedtreningówek. Badania wykazują, że jest potężnym źródłem energii. Sprawdź więcej informacji na temat vitargo – naprawdę warto.
Czym jest vitargo i jak działa?
Vitargo to suplement, który jest źródłem węglowodanów.
- Pomaga w uzupełnianiu glikogenu w organizmie człowieka, który jest wytrącany podczas treningu.
- Glikogen jest wielocukrem zbudowanym z resztek glukozy.
- Około 75% całkowitej zawartości glikogenu w organizmie człowieka znajduje się w mięśniach.
Vitargo jest uznawane za rewolucyjne źródło energii. Z tego powodu stosowane jest przez wielu sportowców na całym świecie.
- Vitargo powoduje o 70% szybsze uzupełnianie glikogenu w mięśniach (w porównaniu do maltodekstryny i cukrów).
- Należy zwrócić uwagę na to, że na rynku istnieje bardzo wiele suplementów przypominających oryginalne vitargo. Noszą taką samą nazwę, ale nie posiadają certyfikatów jakości.
Trec Vitargo Electro Energy
- ZNAKOMITE ŹRÓDŁO WĘGLOWODANÓW ZŁOŻONYCH
- BAZUJE NA OPATENTOWANEJ FORMULE VITARGO
- IDEALNE ŹRÓDŁO ENERGII PODCZAS TRENINGÓW
Jak stosować vitargo?
Stosowanie vitargo zależy od rodzaju wykonywanego treningu, a także od jego ilości.
- Jeśli trenujemy rzadko – nie ma potrzeby uzupełniania poziomu glikogenu w organizmie, ponieważ uzupełnia się on sam w czasie około 48 godzin.
- Jeśli trenujemy z większą intensywnością, np. dwa treningi dziennie – vitargo jest dobrym sposobem na zwiększenie możliwości energetycznych.
Vitargo powinno się stosować najlepiej po treningu. Dobrze jest też go stosować w dzień zawodów, aby naładować glikogen mięśniowy.
Trec ENDURANCE Vitargo Electro Energy 1050g + Shaker 055 Black 700ml
- ZNAKOMITE ŹRÓDŁO WĘGLOWODANÓW ZŁOŻONYCH
- BAZUJE NA OPATENTOWANEJ FORMULE VITARGO
- IDEALNE ŹRÓDŁO ENERGII PODCZAS TRENINGÓW
Vitargo – rodzaje suplementów i ich stosowanie
Vitargo najczęściej można kupić w postaci proszku, który dodaje się do napojów (jedna porcja produktu na 500-700ml wody). Można go też przyjmować w postaci batonów i żeli.
- Jeśli chodzi o stosowanie, to można to robić zarówno przed i w trakcie treningu, a także po jego zakończeniu.
- Przed treningiem: porcja rozpuszczona w 200 ml wody, na 20 min przed zajęciami.
- W trakcie treningu: porcja rozpuszczona w 150- 200 ml wody.
- Po treningu: porcja rozpuszczona w 500-700 ml wody, pół godziny po zakończeniu ćwiczeń.
Należy pamiętać o tym, aby nigdy nie dodawać cukru do vitargo.
Scitec Vitargo
- WYSOKIEJ JAKOŚCI ODŻYWKA WĘGLOWODANOWA NA BAZIE VITARGO
- BRAK W SKŁADZIE INNYCH FRAKCJI WĘGLOWODANOWYCH ORAZ ZBĘDNYCH DODATKÓW
- BARDZO DOBRZE SIĘ PRZYSWAJA, ZASPOKAJAJĄC POTRZEBY ENERGETYCZNE PRACUJĄCYCH MIĘŚNI
Vitargo a bieganie i trening siłowy
Nie ma potrzeby stosowania vitargo przy krótkich treningach biegowych. Najlepiej jest go stosować, jeśli biega się ponad godzinę dziennie. Biegacze twierdzą też, że dobrze jest go stosować podczas długiego rozbiegania, aby uzupełnić brakujące węglowodany.
Jeśli chodzi o trening siłowy, vitargo znacząco zwiększa wytrzymałość organizmu podczas ciężkiego wysiłku fizycznego. Pomaga też w przetrenowaniu, dzięki udziale w przyspieszeniu procesów regeneracyjnych w mięśniach. Regularne spożywanie vitargo podczas treningów siłowych zapobiega przetrenowaniu i zwiększa wydolność organizmu.
Podobne artykuły:
- Jakie suplementy na cyklu testosteronu i dieta? Poznaj podstawy
- Vitargo vs carbo — które węglowodany są lepsze?
- Carbo na masę — co wybrać?
- 5 suplementów, które wspomogą Cię podczas redukcji
- 6 sposobów jak wspomóc posiłek potreningowy
“Należy pamiętać o tym, aby nigdy nie dodawać cukru do vitargo.”
Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie dlaczego nie należy dodawać cukrów?
Nie raz widziałem gainery czy stacki węglowodanowe gdzie były mieszkanki Vitargo i różnych cukrów. Osobiście trenując kilka godzin w ciągu dnia podczas treningu popijam mieszankę aminokwasów, Vitargo i miodu w celu uzupełnienia glikogenu i węglowodanów w diecie. Czy taki dodatek 3 łyżek miodu skutkuje jakoś negatywnie? Czy może chodzi o zwykły cukier rafinowany?