Wiele osób szuka produktów, które wspomogą spalanie tkanki tłuszczowej. Zanim sięgniemy po chemiczne substancje, dobrze jest poznać działanie tych naturalnych i ogólnie dostępnych. Należą do nich między innymi zioła i przyprawy, które możemy stosować na co dzień w naszej kuchni. Warto wiedzieć, jak działają i które z nich mają najmocniejsze właściwości spalające tłuszcz. W dzisiejszych czasach życia w ciągłym biegu i złego odżywiania dobrze jest wspomagać swój metabolizm, aby cieszyć się nie tylko zgrabną sylwetką, lecz także zdrowiem układu pokarmowego.
Czym są naturalne spalacze tłuszczu?
Naturalne spalacze tłuszczu to produkty, które pomagają zwiększyć metabolizm, dzięki czemu jesteśmy w stanie spalić więcej kalorii. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że wpływają na oczyszczenie organizmu i mają szereg właściwości prozdrowotnych. Część z nich wpływa na termogenikę ciała, o której więcej piszemy w znajdującym się niżej akapicie.
Do listy naturalnych spalaczy tłuszczu można zaliczyć przyprawy, takie jak: chili, pieprz kajeński, gorzką pomarańczę, imbir czy zieloną herbatę. Wszystkie wymienione składniki mogą być łatwo włączone do codziennej diety. Wystarczy wzbogacić posiłki o przyprawy, a zamiast zwykłej herbaty przerzucić się na zieloną, bądź czerwoną.
Naturalne spalacze tłuszczu – działanie
Spalacze tłuszczu mogą działać w dwojaki sposób. Jedne są w stanie zahamować apetyt, dzięki czemu zjemy mniej. Dostarczając mniej kalorii będziemy mogli łatwiej pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Inne z kolei charakteryzuje wyżej wymienione działanie termogeniczne. Powoduje zwiększenie temperatury ciała, co prowadzi do większej potliwości, wydajniejszego zużywania energii, a w końcu do spalania tkanki tłuszczowej.
Naturalne spalacze tłuszczu – najlepsze produkty
Pieprz kajeński – jest rodzajem przyprawy należącej do rodziny Capsicum, czyli bardzo ostrych papryk. Ma wiele pozytywnych właściwości prozdrowotnych. Pomaga leczyć nadciśnienie oraz chorobę wrzodową. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyspiesza proces przemiany materii. Przyprawa ta powinna znaleźć zastosowanie w kuchni osób pragnących zrzucić kilka kilogramów. Dodatkową korzyścią, jaką niesie pieprz kajeński, jest łagodzenie stanów zapalnych stawów oraz bólów głowy. Zwiększa również odporność organizmu i wykazuje działanie antyrakowe. Stosowany okazjonalnie hamuje apetyt. Organizm niestety może się na niego uodpornić jeśli będzie używany zbyt często.
Garcinia cambogia – jest rośliną pochodzącą z Indonezji, aktualnie jest jednak uprawiana w całej Azji południowo-wschodniej. Jej owoce przypominające dynie bogate są w składniki mineralne, takie jak: wapń, fosfor, żelazo, tiaminę, ryboflawinę i niacynę. Substancją, która ma być odpowiedzialna za właściwości odchudzające jest kwas hydroksycytrynowy (HCA). Ma on jakoby hamować apetyt i zapobiegać odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Wokół tej rośliny jest jednak wiele kontrowersji. Do tej pory nie przeprowadzono żadnych niezależnych badań wykazujących skuteczność tego związku w walce z nadwagą. Inne badania natomiast wykazały, że ekstrakt z Garcinia cambogia powoduje zanik jąder oraz zatrucia u myszy.
Gorzka pomarańcza – jest ona źródłem substancji o nazwie synefryna. Związek ten ma właściwości zbliżone do efedryny i amfetaminy. Mocno podnosi termogenezę ciała i skutecznie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Przez lata szukano skutecznego środka, który mógłby zastąpić efedrynę w suplementach przeznaczonych do odchudzania. Synefryna wywołuje lipolizę oddziałując na receptor beta-3. Jednocześnie podnosi ciepłotę ciała. Możemy zatem powiedzieć, że gorzka pomarańcza będzie skutecznym rozwiązaniem, lecz należy zachować umiar i rozsądek przy jej stosowaniu. Osoby mające problemy sercowo-krążeniowe powinny zrezygnować z tego środka.
Ostrokrzew paragwajski – liście tej rośliny, jak również przygotowane z nich napary, zawierają w sobie ksantyny, takie jak teobromina, kofeina oraz teofilina, a także związki fenolowe. Substancje te wykazują znaczną zdolność do zwiększenia tempa przemiany materii oraz zwiększenia termogenezy organizmu. Ostrokrzew paragwajski może wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej, a także poprawić metabolizowanie węglowodanów, będących podstawowym źródłem energii. Dodatkowym pozytywnym efektem spożywania ekstraktów bądź naparów z liści tej rośliny jest lepsze samopoczucie oraz większa energia, sprzyjająca większej aktywności fizycznej. Czynniki te sprawiają, że ostrokrzew paragwajski jest naturalnym spalaczem tłuszczu, na który warto zwrócić uwagę.
Zielona herbata – alternatywa dla czarnej herbaty. Ta odmiana zawiera wiele przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia. Warto wybierać wyłącznie produkty z pełnych liści. Wedle niektórych, powtórnie zaparzony napar ma większe walory smakowe. W celach zdrowotnych można wypijać dziennie 4-5 filiżanek. Zielona herbata, oprócz dużej ilości przeciwutleniaczy, ma także właściwości oczyszczające organizm. Wykazano również jej korzystne działanie na metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Z tego powodu stosuje się jej ekstrakty w produktach do kontroli wagi.
Imbir – spożywając zaledwie łyżkę imbiru dziennie można przyspieszyć metabolizm nawet o 20 procent. Spowodowane jest to faktem, iż imbir podwyższa poziom pH w żołądku ułatwiając trawienie. Wpływa także na termogenezę ciała i ma wiele innych korzystnych właściwości. Jego działanie sprzyjające odchudzaniu zostało potwierdzone badaniami.
Kurkuma – jest to kolejna przyprawa, jaką można spotkać w naszej kuchni. Stosujemy jej jednak stanowczo za mało. Kurkuma nazywana jest także szafranem indyjskim i jest składnikiem popularnego w tamtym regionie curry. Można ją dodawać zarówno do potraw na ostro jak i na słodko, ze względu na jej mało wyraźny smak. Za odchudzające właściwości kurkumy odpowiada związek zwany kurkuminą. To właśnie jej przyprawa zawdzięcza swój kolor. Kurkumina posiada właściwości leptynooporne. Najważniejszą kwestią sprzyjającą utracie wagi jest fakt, iż kurkumina sprawia, że organizm przyswaja mniej kalorii pochodzących z tłuszczów. Dodatkowo sprzyja autodestrukcji komórek tłuszczowych, czyli apoptozie.
Cynamon – potrafi regulować poziom cukru we krwi oraz zapobiegać jego przekształcaniu w tkankę tłuszczową. Świetnie sprawdzi się w walce z tłuszczem wisceralnym, czyli brzusznym. Jest również świetnym dodatkiem do jogurtów, owsianek i deserów.
Chili – jest to rodzaj ostrej papryki, którą większość osób dobrze zna. Związek odpowiedzialny za jej ostrość zwany kapsaicyną może wspomagać proces odchudzania. Jak działa? Sprzyja metabolizmowi tłuszczów oraz ogranicza ich wchłanianie. Przyczynia się do zmniejszenia odkładania tkanki tłuszczowej oraz podnosi termogenezę ciała. Według badań, osoby które jadły tłusto, lecz dostawały ekstrakt z kapsaicyny, tyły o 8 procent mniej, niż osoby jedzące w ten sam sposób bez podawania tego związku. Oznacza to, że chilli sprzyja kontroli wagi.
Naturalne spalacze tłuszczu – podsumowanie
Naturalne spalacze tłuszczu są dla ludzi pragnących zrzucić niechciane kilogramy bezpieczniejszą opcją od swoich syntetycznych krewniaków. Substancje takie jak kapsaicyna, piperyna, kofeina, kurkumina czy teobromina są w stanie wpłynąć na stan naszego samopoczucia oraz przyśpieszyć przemianę materii. Warto jednak pamiętać, że wszystko w nadmiarze może mieć także negatywne skutki. Dla optymalnego efektu spalającego warto połączyć ze sobą kilka przypraw. Coraz częściej do kawy dodaje się cynamon i imbir, a także chili. Do potraw warto dodawać kurkumę oraz pieprz kajeński. Dodatkowo połączenie kilku filiżanek zielonej herbaty z odpowiednią dietą i treningiem sprawi, że redukcja na pewno przebiegnie pomyślnie. Oczywiście można również korzystać z reduktorów tłuszczu, które dostępne są na rynku suplementów. W takim wypadku zalecamy przemyślane dawkowanie syntetycznych i naturalnych spalaczy w swojej diecie.
Podobne artykuły:
- Spalacze tłuszczu – czy warto je stosować?
- Spalacze tłuszczu – cudowna kapsułka, czy ściema?
- Najlepsze termogeniki – ranking spalaczy 2024
- Spalacze tłuszczu – porównujemy najpopularniejsze produkty
- Trec Clenburexin – działanie, dawkowanie, opinie
A czerwona herbata?