Wbrew pozorom dieta na przytycie wcale nie jest taka łatwa i nie pozwala na jedzenie wszystkiego, co wpadnie nam w ręce. Dowiedz się czy można szybko przytyć i czy jest to korzystne. Postaw na budowanie mięśni, a nie nabieranie grubej warstwy tkanki tłuszczowej.
Jak szybko przytyć – od czego zacząć?
Musisz mieć świadomość, że szybkie tycie będzie raczej związane z przybieraniem tkanki tłuszczowej, a nie mięśni. Na początku warto byłoby zoptymalizować swoją dietę, tak, by w naszym ciele pojawiło się jak najmniej tłuszczu i jak najwięcej mięśni. Swoją przygodę z dietą na masę powinniśmy rozpocząć od wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego, a następnie dodać do uzyskanego wyniku od 300 do 500 kcal. Osoby, które ciężko trenują mogą zdecydować się na jeszcze większe podniesienie kaloryczności swoich posiłków. Powinno być to jednak połączone z wykonywaniem treningu siłowego, bo to on będzie stymulował mięśnie do wzrostu.
Pamiętaj, że zbudowane mięśnie nie tylko wyglądają estetycznie, ale nadają ciału bardziej masywny wygląd.
Po ustaleniu kaloryczności i swojego jadłospisu, możesz pokusić się o stosowanie różnego rodzaju odżywek, które wspomogą przybieranie na wadze. Dieta na przytycie u niektórych osób jest zbyt obszerna i nie są w stanie spożyć tak dużej ilości produktów. Wtedy z pomocą przychodzi np. gainer (w przypadku ektomorfików sprawdza się doskonale) oraz odżywka białkowa, która pomoże nam dostarczyć wystarczającą ilość białka. U osób z większym stażem treningowym dobrze sprawdzi się także kreatyna, wspomagająca rozbudowę mięśni.
Regularne spożywanie posiłków w równych odstępach czasu pozwala na usystematyzowanie swojego planu odżywiania. Nie oznacza to jednak, że musisz zjeść o wyznaczonej porze nawet wtedy, gdy nie masz ochoty na posiłek. Warto słuchać swojego ciała.
Co jeść żeby przytyć?
Dieta na przytycie nie może być oparta o śmieciowe jedzenie i przekąski. Jeśli chcesz zbudować masę mięśniową, a nie nabrać nieestetycznego tłuszczu, który i tak przyjdzie Ci spalić podczas redukcji, powinieneś wybierać produkty jak najmniej przetworzone, wartościowe, o wysokiej zawartości witamin, minerałów i bogatym aminogramie (w przypadku białek). Jeśli zastanawiasz się, co jeść żeby przytyć, powinieneś skierować swoją uwagę na zdrowe źródła węglowodanów (ryż, kasza, ziemniaki, chleb pełnoziarnisty) oraz produkty bogate w białko. Szczególnie cenne będą źródła białka zapewniające nam pełen aminogram. Warto jeść chude mięso wieprzowe i wołowe, kurczaka, indyka, owoce morza czy tuńczyka. W jadłospis na masie dobrze wpiszą się również twarogi, jaja, a także kefiry wspomagające florę bakteryjną jelit. W trakcie przybierania na masie warto zwiększyć także podaż zdrowych tłuszczów, które pozyskamy z tłustych ryb morskich, orzechów, awokado, oliwy z oliwek i masła orzechowego. Nie zapominajmy, że warzywa i owoce dostarczą nam cennych witamin, toteż w przypadku gdy nie spożywamy ich zbyt wiele – warto zdecydować się na suplementację witaminami.
Jak szybko przytyć? – przykładowa dieta
Kaloryczność poszczególnych posiłków powinna zostać dobrana do indywidualnego zapotrzebowania. W tabeli znajduje się przykładowy jadłospis, który należy modyfikować, by nie zjadać każdego dnia tego samego.
Posiłek | Przykładowe danie |
1 | Omlet z bananami i odżywką białkową + masło orzechowe |
2 | Koktajl owocowy (truskawki, banany, mango, maliny, borówki itd.) na bazie kefiru z dodatkiem zmiksowanych otrębów |
3 | Ziemniaki / ryż / kasza + kurczak i zestaw surówek ze świeżych warzyw |
4 | Sałatka z ryżu, tuńczyka i marynowanych cebulek |
Część posiłków możemy potraktować jako posiłek przetreningowy lub potreningowy. Jeśli jednak Twoje zapotrzebowanie jest wyższe – możesz odżywianie około treningowe potraktować osobno i dorzucić do jadłospisu szejka białkowego przed / po treningu.
Czy warto szybko przybierać na masie?
Wiele osób postępuje w myśl starej i dobrze znanej zasady – “najpierw masa, potem rzeźba”. Ta koncepcja odżywiania nie jest nowa, jednak jest nieskuteczna. Wywodzi się od amerykańskiego “bulkingu”, czyli folgowaniu zasadzie, że możesz jeść co tylko chcesz i ile chcesz, byle tylko dodawać kolejne kilogramy na wadze. Istnieje kilka podstawowych powodów, dlaczego takie podejście jest nie tylko nieskuteczne, ale i niezdrowe:
Ciągłe skoki insuliny
Insulina jest hormonem życia. Jeśli nie dbasz o to co jesz i zjadasz wszystko, co tylko wpadnie w ręce, cokolwiek co tylko zwiększy podaż przyjmowanych kalorii, to skracasz sobie życie.
Zarządzanie insuliną
Podwyższanie poziomu insuliny po treningu jest dobre, ponieważ korzystamy wtedy z tzw. okna anabolicznego i mamy pewność, że zjedzone węglowodany trafią do mięśni i wątroby, a nie odłożą się w postaci tkanki tłuszczowej. Jednak o każdej innej porze dnia musisz kontrolować poziom insuliny w organizmie. Dlaczego? Ponieważ jeśli tego nie robisz, to nie kontrolujesz również kortyzolu, możesz więc doprowadzać do jego podwyższenia.
Insulina, a testosteron
Im więcej insuliny wydzielisz, tym mniej masz testosteronu, dlatego można powiedzieć, że w pewien sposób sam się kastrujesz.
Wzrost tkanki tłuszczowej
Nadmierne stymulowanie insuliny w ciągu dnia powoduje odkładanie się węglowodanów w postaci tkanki tłuszczowej. Im więcej jej posiadasz, tym więcej wydzielasz enzymu aromatazy, który jest odpowiedzialny za przekształcanie testosteronu w damski estrogen.
Insulinooporność
Jeśli przez długi czas nadmiernie stymulujesz wydzialanie insuliny, to w końcu możesz doprowadzić do insulinoodporności. Kiedy tak się stanie, o wiele trudniej jest zgubić tkankę tłuszczową.
Budowanie masy mięśniowej, a insulina
Kiedy poziom insuliny “wystrzela” w górę, to w rezultacie trudniej jest budować mięśnie, ponieważ składniki odżywcze odkładane są w postaci tłuszczu, a nie docierają tam gdzie powinny, czyli do mięśni.
Więcej tkanki tłuszczowej = większe ryzyko śmierci
Wszystkie przyczyny umieralności zwiększają się nawet o 50%, kiedy posiadasz nadmiar tkanki tłuszczowej.
Najlepszym sposobem na przybieranie czystej masy mięśniowej jest więc zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej, co sprawi, że wrażliwość insulinowa będzie lepsza. To z kolei wpłynie na to, że mięśnie lepiej będą magazynować dostarczane węglowodany i stopniowo będzie można obserwować pozytywne zmiany w sylwetce.
Jak szybko przytyć – podsumowanie
Musimy mieć świadomość, że nie da się nabrać solidnej masy mięśniowej w krótkim czasie, ale możemy zmaksymalizować nasze rezultaty treningowe przez odpowiednią dietę i plan treningowy nastawiony na budowanie mięśni. Dzięki temu nie nabędziemy zbyt dużych ilości tłuszczu i dość szybko będziemy mogli cieszyć się przyrostami. Nierozsądne odżywianie i brak treningu sprawi, że przytyjesz, ale będzie to sam tłuszcz, który nie dołoży żadnej korzyści do estetyki sylwetki.
Podobne artykuły:
- Redukcja czy masa? Od czego zacząć trening na siłowni?
- Jak szybko schudnąć?
- 10 wskazówek jak szybko spalić tłuszcz i pokazać rzeźbę
- Największe mity żywieniowe dotyczące budowania masy mięśniowej
- Szybkie odchudzanie – czy to możliwe?
Ten artykuł to g*wno. Dla tych co chcą szybko przytyć, bo mają mocną niedowagę – polecam zmielić orzeszki ziemne i zmieszać je z najkaloryczniejszymi lodami jakie znajdziecie w sklepie. Dodatkowo polać bitą śmietaną i taki posiłek przyrządzać co najmniej 2 razy dziennie. A żeby nie było za słodko to do innych posiłków polecam dodawać majonez gdzie popadnie (oczywiście nie do każdej potrawy będzie pasować ;)) W ten sposób przybierzecie szybko na masie. Sam ważyłem 60 kg, a dzięki temu po miesiącu ważę 67, a to nie koniec 😀
Jak szybko przytyć? Nie interesuje mnie czy zdrowo cz niezdrowo. Chcę po prostu szybko przytyć. Jestem kobietą i mam anoreksję. jedzenie Kasz makaronów i mięsa nie pomaga. Co jeść aby jeść mało i szybko przytyć?
Blagam o pomoc jak szybko przytyc z nerw schudlam 6 kg w 3 miesięce
Wpisałam jak szybko przytyć i chodziło mi o tkankę tłuszczową bo mam wygłodzenie ale nie potrafię przytyć bo rosnę a ważę tyle samo i ten artykuł miał nazwę pasującą do moich wymagań. Zaczynam czytać a ci gadają żeby nie tyć tak normalnie tylko mięśnie rozbudować. Wtedy to ja już wogule nie będę tego tłuszczu miała. Precyzujcie nazwę artukułu.
Od kiedy mięso wołowe i wieprzowe jest miesem chudym?
No i nie insulinoODPORNOŚĆ ale insulinoOPORNOŚĆ…
Lepiej pójść do dietetyka i sie doradzić zamiast czytać tutaj takie pierdoły
ciekawy art 🙂