Kwasy omega 3 to budulec naszych komórek, są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Dostarczane są z pożywieniem, gdyż nie są wytwarzane w organizmie człowieka. Zapewniając odpowiedni poziomu kwasów Omega 3 naszemu organizmowi zapewnimy sobie sprawność myślenia, rozumienia, koncentracji, zapamiętywania a nawet kreatywność myślenia. Udowodnione zostało, że osoby, które jedzą produkty bogate w kwasy omega 3, w starszym wieku rzadziej zapadają na choroby Alzheimera oraz demencję.
Czym są kwasy omega 3
Kwasy tłuszczowe nasycone dzielą się n-3 i n-6. W skład kwasów tłuszczowych n-3 wchodzą: kwas a-linolenowy (ALA), kwas ikozapentaenowy (EPA) i kwas dekozaheksaenowy (DHA). Wpływają one na płynność błon, transport jonów i wiązanie wapnia oraz syntezę prostaglandyn. Odpowiednia ilość kwasów omega 3 może zmniejszyć stężenie czynników prozapalnych w komórce.
Dlaczego każdy powinien spożywać kwasy omega 3
Nieodpowiednia dieta i dobór składników pokarmowych jest jedną z przyczyn występowania chorób niezakaźnych. Uzupełniając naszą dietę w produkty zawracające kwasy omega 3, możemy zapobiec wielu chorobom lub pomóc w ich leczeniu.
Kwasy tłuszczowe omega 3 hamują nadmierną odpowiedź immunologiczną organizmu, zmniejszają ostrość procesów zapalnych, działają przeciwarytmetycznie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo, redukują choroby sercowo-naczyniowe, objawy alergii, łuszczycy, depresji jak również cukrzycy typu 2.
Rola kwasów omega 3 w diecie sportowca
Badania pokazują, że kwasy omega 3 w diecie sportowca mogą zwiększyć siłę i wytrzymałość, poprzez poprawę metabolizmu tlenowego.
Odpowiedni poziom kawasów omega 3 zapewni stopowcom:
• poprawę dostawy tlenu i substancji odżywczych do komórek, poprzez zmniejszenie lepkości krwi
• poprawę elastyczności błon czerwonych i ulepszona dostawa tlenu
• poprawę metabolizmu tlenowego
• zwiększony poziom energii i wytrzymałości
• wydłużenie treningu i zwiększenia jego intensywności
• poprawę uwalniania hormonu wzrostu
• przyspieszenie regeneracji
• działanie przeciwzapalne, zapobieganie nadwerężeniom stawów, ścięgien i wiązadeł
• wspomaganie gojenia ran
Najlepsze źródła kwasów omega 3
Do podstawowych źródeł kwasów tłuszczowych omega 3 zalicza się:
• rośliny i produkty pochodzenia roślinnego m.in. oleje roślinne – olej rzepakowy, lniany, sojowy, orzechy włoskie, migdały, nasiona szałwii hiszpańskiej, soja, kiełki, ziarna rzepaku, lnu
• tłuste ryby morskie: łosoś, śledź, makrela, sola, dorsz owoce morza
Najwięcej kwasów tłuszczowych omega 3 w 100g zawierają:
• olek lniany – 57 g
• tran – 24 g
• siemię lniane – 16 g
• olej z orzechów włoskich – 11,5 g
• olej rzepakowy – 9,6 g
• orzechy włoskie – 7,5 g
• nasiona dyni – 8.5 g
• makrela – 2,8 g
• łosoś – 2,5 g
• sardynki – 2,0 g
• tuńczyk z puszki – 1,1 g
Naukowcy ustalili, że dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy tłuszczowe omega 3 to 0,9 g. Dostarczymy je, spożywając codziennie jeden z poniższych produktów:
• 32 g makreli
• 45 g tuńczyka w oleju
• 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
• 4 łyżko stołowe pestek dyni
• 12 g orzechów włoskich
• 1 płaską łyżkę stołową oleju lnianego
Sprawdź także: Omega 3-6-9 – opinie, działanie, skutki uboczne
Podobne artykuły:
- Omega 3, 6, 9 – czym są i czym się od siebie różnią
- Kwasy omega 3-6-9 – właściwości, źródła, korzyści, zastosowanie
- Omega 3 – na co pomagają kwasy tłuszczowe EPA i DHA?
- Olej z ryb – używasz go źle
- Tłuszcze nasycone i nienasycone — przykłady