Zobacz przepis na pierś z indyka w malinowym sosie na kokosowym szpinaku.
Makroskładniki
- Kalorie: 863 kcal
- Węglowodany: 62g
- Białko: 47g
- Tłuszcze: 48g
Składniki (na 1 porcję)
- 1 pierś z indyka
- majeranek
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Składniki marynaty
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
Składniki sosu
- 2 szklanki malin
- 100ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier, pieprz
- sok z cytryny
Składniki dodatków
- szpinak 300g
- wiórki kokosowe 50g
- olej kokosowy
Sposób przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć majerankiem, solą i pieprzem.
- Oliwę połączyć z sosem sojowym i rozgniecionym czosnkiem. Marynatą zalać mięso w torebce foliowej.
- Szczelnie zamkniętą torebkę odstawić do lodówki na około 12 godzin.
- Mięso wyjąć z marynaty (marynatę zachować), podsmażyć z obu stron, zmniejszyć ogień, dusić około 30 minut od czasu do czasu podlewając resztą marynaty.
- Sos: maliny zmiksować, zalać wodą, zagotować, zagęścić mąką i gotować jeszcze 1 minutę, przyprawić szczyptą cukru, pieprzu, kilkoma kroplami soku z cytryny. Szpinak dusimy z olejem kokosowym i wiórkami kokosowymi.
Plany dietetyczne Budujmase zawierają znacznie więcej fit przepisów opracowanych przez dietetyków.
Podobne artykuły:
- Kurczak po indyjsku z kolorowym ryżem
- Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczoną dynią z imbirem
- Polędwica wieprzowa podana z ryżem i szpinakiem
- Pieczony udziec z indyka z jabłkami i gruszkami na ryżu jaśminowym
- Kurczak w miodzie z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem