Zobacz jak przygotować aromatyczne kąski z kurczaka w biało-czarnym sezamie z zielonym ryżem.
Makroskładniki
- Kalorie: 721kcal
- Węglowodany: 80g
- Białko: 60g
- Tłuszcze: 15g
Składniki (na 2 porcje)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- gotowa przyprawa do kurczaka albo ulubione przyprawy, np. z chili
- olej
- 2 łyżki mąki
- jajko
- 3 łyżki białego i czarnego sezamu
- sól
- pieprz
- 200g ryżu Basmati
- 300g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 400g kalafiora
Sposób przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na średniej wielkości kawałki, lekko rozbić.
- Oprószyć przyprawą do kurczaka, ew. solą i pieprzem. Każdy kawałek lekko obtoczyć w mące, a następnie panierować w rozmąconym jajku i sezamie.
- Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso, smażyć z obu stron ok. 10 minut.
- Podawać zaraz po przyrządzeniu z ugotowanym na sypko ryżem.
- Do ryżu dodać podsmażony wcześniej szpinak z czosnkiem.
- Kalafior ugotować w wodzie z szafranem lub kurkumą. Będzie miał apetyczny żółty kolor.
Plany dietetyczne Budujmase zawierają jeszcze więcej ciekawych przepisów.
Podobne artykuły:
- Kurczak po indyjsku z kolorowym ryżem
- Ziołowy kurczak z cukinią i papryką na makaronie ryżowym
- Wołowina w sosie musztardowym
- Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami
- Pieczony udziec z indyka z żółtym ryżem