Dowiedz się jak przygotować rozpływający się stek z polędwicy wołowej na warzywach z sosem przygotowanym na bazie pieczonej papryki i pomidorów.
Makroskładniki
- Kalorie: 535kcal
- Węglowodany: 13g
- Białko: 54g
- Tłuszcze: 30g
Składniki (na 4 porcje)
- 4 steki z polędwicy wołowej (po 200-250 g)
- 1 cebula
- bakłażan 150g
- cukinia 150g
- pieczarki 200g
- marchew 120g
- pomidorki koktajlowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 pęczek pietruszki
- 1/2 oregano z doniczki
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka białego octu balsamicznego
- sól
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- folia aluminiowa
Składniki na sos
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 1 mała cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałązki bazylii
- 3 gałązki oregano
- pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- oliwa
Sposób przygotowania
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub przygotuj naczynie żaroodporne. Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.
- Pomidory natnij krzyżykiem, paprykę przepołów, wyjmij gniazdo nasienne, cebulę obierz i przekrój na ćwiartki.
- Na blaszkę połóż pomidory nacięciem do góry, paprykę skórką do góry, cebulę i czosnek w łupinkach.
- Skrop wszystko olejem i piecz przez 25-30 minut.
- Wyjmij warzywa i ostudź. Zdejmij skórkę z pomidorów i papryki. Czosnek wyjmij z łupinki.
- Przełóż warzywa do miski, dodaj zioła i zblenduj wszystko.
- Przełóż do garnka i podgrzej.
- Jeśli chcesz zaostrzyć smak łagodnego sosu, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku.
- Wszystkie warzywa pokrój poza pomidorkami koktajlowymi.
- Ułóż na patelni do grillowania, polej oliwą i obsyp ziołami – grilluj.
Znajdź więcej przepisów na Budujmase plany dietetyczne.
Podobne artykuły:
- Burgery teksańskie z sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Chili con carne
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym na korzennym pure z ciecierzycy
- Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą
- Kurczak w potrawce curry z dynią i marchewką
W przepisie jest podane co zrobić z warzywami, ale brakuje opisu przygotowania mięsa 🥺
A co z mięsem??