Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem to świetna propozycja dla tych, którzy lubią ryby nie tylko na ciepło.
Makroskładniki
- Kalorie: 710kcal
- Węglowodany: 54g
- Białko: 75g
- Tłuszcze: 20g
Składniki (na jedną porcję)
- 300g ziemniaków
- 300g wędzonego pstrąga
- oliwki czarne
- czerwona cebula
- marchew
- oliwa
- sok z 1/2 cytryny
- musztarda
- 1/4 pęczka pietruszki
- 1 doniczka rukwi wodnej (jeśli jej nie masz, dobra będzie roszponka)
- sól
- pieprz
- garść kaparów
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotować (nie rozgotować!), pokroić w grubą kostkę. Posiekać pietruszkę, kapary, dodać sok z cytryny, oliwę i musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
- Cebulę pokroić w piórka, ogórka w krążki, a marchew zetrzeć na grubych oczkach. wymieszać z ziemniakami.
- Rozdzielić mięso pstrąga na mniejsze kawałki (sprawdzić, czy nie ma ości), chociaż w naszej wersji kładziemy jeden duży kawałek na sałatkę.
- Na wierzchu rozsypać pędy rukwi wodnej i kapary.
- Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem może być przystawką, ale też pełnym posiłkiem.
Plany dietetyczne Budujmase oparte są na posiłkach dostosowanych stopniem trudności do Twoich preferencji. Znajdziesz proste dania, ale również zaawansowane, dla amatorów nietypowych składników.
Podobne artykuły:
- Przepis na drobiowe roladki z ryżem i pieczonym burakiem
- Kąski z kurczaka w biało-czarnym sezamie, z zielonym ryżem
- Pierś z kaczki z sosem z wiśni z plackami z kaszy gryczanej i warzywami
- Dieta ziemniaczana i trening
- Ryby w Twojej diecie