Przepis na stek z wołowiny robiony na grillu podany na frytkach z batatów.
Makroskładniki
- Kalorie: 616kcal
- Węglowodany: 21g
- Białko: 52g
- Tłuszcze: 36g
Składniki (na 4 porcje)
- 1kg polędwicy wołowej
- marynata: ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, kilka ząbków czosnku, sól, 1/2 szklanki oliwy.
- dodatki: frytki z 400g batatów
- kryształki soli
Sposób przygotowania
- Polędwicę opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem lub lnianą ściereczką.
- Ostrym nożem oczyść mięso ze skrawków tłuszczu i błon. Za pomocą noża z szerokim ostrzem lub tłuczka zmiażdż ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego.
- Posiekaj drobno ząbki czosnku, świeży rozmaryn, tymianek i suszone liście laurowe. Wymieszaj wszystko ze sobą. Mieszankę przypraw zalej oliwą. Zamarynuj. Marynata powinna nadać mięsu szczególny smak, dlatego musi być zawsze mocno przyprawiona.
- Wołowina wymaga marynowania przynajmniej przez 24 godziny pod przykryciem w lodówce. Przez ten cały czas należy kilkakrotnie obrócić mięso, by całe wchłonęło aromat przypraw.
- Z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. Ich wielkość zależy od naszych preferencji i apetytu, ale mistrzowie sztuki kulinarnej są zgodni, że najlepsze są te ważące około 250g. Bezpośrednio przed grillowaniem mięso należy delikatnie oprószyć solą.
- Grill powinien być dobrze rozgrzany. Stopień wysmażenia steków zależy wyłącznie od naszych upodobań, lecz większość smakoszy preferuje te średnio wysmażone, czyli medium. Warto pamiętać, że steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę.
- Stek podawaj z frytkami z batatów pieczonych w piekarniku, lekko posmarowane oliwą. Posól kryształkami soli.
Przepisy na aromatyczne steki i inne mięsa, a także dania wege i słodkości znajdziesz na Budujmase plany.
Podobne artykuły:
- Grillowany stek z polędwicy wołowej z warzywami i sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Wołowina z porami, cebulą i marchewką
- Kurczak po hawajsku z frytkami z batatów i kokosowym brokułem
- Kurczak w miodzie z szafranowym ryżem
- Pierś z indyka w sosie malinowym z kokosowym szpinakiem