Podczas treningu nadwyrężasz mięśnie, dzięki czemu stają się silniejsze. Uczucie sztywności i ból mogą utrzymywać się nawet przez kilka dni, co może znacznie ograniczyć możliwość ponownego rozpoczęcia ćwiczeń i uzyskania jeszcze lepszych wyników. Aktywne techniki regeneracji są ważne, ale sposób odżywiania po treningu może sprawić dużą różnicę w wydajności.
Posiłek po treningu
Jakość spożywanej żywności po treningu ma kluczowe znaczenie. W celu optymalizacji wyników, należy uzupełnić aminokwasy i glikogen utracone podczas ćwiczeń. Rozpoczęcie procesu budowy mięśni poprzez zwiększenie syntezy białek oraz retencji azotu wymaga szybkiej dawki białka i węglowodanów.
Przedstawiamy 6 idealnych posiłków potreningowych, które smakują świetnie i są niezwykle skuteczne.
Sprawdź: Węglowodany po treningu – co wybrać dla maksymalnych wzrostów i regeneracji
1. Co jeść po treningu? Naleśniki białkowe – posiłek potreningowy
Naleśniki białkowe, to świetna propozycja dla wszystkich osób, które szukają zdrowej wersji tego tradycyjnego deseru.
Naleśniki białkowe po treningu – korzyści
Te naleśniki dostarczą średnią ilość białka bez tony węglowodanów. Posiłek idealny dla tych, którzy chcą zachować tkankę mięśniową podczas redukcji. Średnie i powolne trawienie białka pomaga utrzymać stały przypływ aminokwasów do organizmu.
Naleśniki białkowe – składniki
- 4 białka jaj,
- ½ szklanki płatków owsianych,
- ½ opakowania sera cottage,
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- świeże jagody lub plasterki banana.
Jak przygotować naleśniki białkowe?
- Wymieszaj 4 białka, ½ szklanki płatków owsianych, ½ opakowania sera cottage, 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia i ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii.
- Smaż na rozgrzanej na patelni na średnim lub małym ogniu, aż znikną pęcherzyki, a następnie odwrócić i smaż kolejne 30-60 sekund.
- Na górę posyp świeże jagody lub plasterki banana.
Wartość odżywcza posiłku potreningowego
- Kalorie: 421kcal
- Białko: 51g
- Tłuszcz: 6g
- Węglowodany: 39g
Czytaj także: 8 rzeczy, które powinieneś jeść przed i po treningu
2. Jedzenie po treningu – wołowina z dynią i sosem marinara
Wołowina w diecie sportowca to bardzo ważny element, szczególnie w dyscyplinach sylwetkowych takich jak np. kultrystyka.
Wołowina po treningu – korzyści
Jeśli ciężko trenujesz, by zwiększyć swoją masę mięśniową, na pewno odczuwasz dużo większy apetyt. Kreatyna zawarta w wołowinie uzupełni zapasy energii oraz ilość niezbędnego tłuszczu.
Dzięki temu dostarczysz także odpowiednią ilość kalorii. Kleistość dyni sprawia, że danie będzie trawione powoli, co dłużej utrzyma uczucie sytości.
Wołowina z dynią i sosem marinara – składniki
- 250g chudej wołowiny,
- dynia,
- 250g sosu marinara
- sos andaluzyjski
- Sól, pieprz.
Jak przygotować wołowinę z dynią i sosem marinara?
- Podsmaż 250g chudej wołowiny przyprawionej solą i pieprzem.
- Dynię obierz i pokrój w kostkę.
- Dodaj do wołowiny i smaż razem.
- Następnie podlej wodą i duś przez 30-45min, aż będą miękkie.
- Jeśli woda wyparuje dodaj odrobinę, żeby nic się nie przypaliło.
- Wymieszaj je na patelni z 250g sosu marinara oraz dodanym do smaku sosem andaluzyjskim.
Wartość odżywcza posiłku potreningowego
- Kalorie: 628kcal
- Białko: 70g
- Tłuszcz: 18g
- Węglowodany: 38g
Plany dietetyczne Budujmase.pl zawierają jeszcze więcej posiłków potreningowych oraz zbilansowanych diet, które wykwalifikowani dietetycy przygotują indywidualnie dopasowując je do Twojego celu oraz możliwości.
3. Potreningowy posiłek – tuńczyk z pieczywem pełnoziarnistym
Tuńczyk to jeden ze stałych elementów w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie. Jego obecność uwarunkowana jest przede wszystkim ze względu na jego trzy podstawowe walory: jest łatwo dostępny, prosty w przygotowaniu oraz zawiera dużo białka.
Tuńczyk po treningu – korzyści
Posiłek ten jest idealny do wykorzystania „na wynos” dla osób pracujących, na przerwę na lunch w pracy lub tych, którzy muszą znosić długą drogę dojeżdżając do domu z siłowni. Jest to także prosty i tani posiłek.
Pieczywo dostarczy niezbędnych węglowodanów i pomoże ukierunkować skok poziomu insuliny tak, by substancje odżywcze trafiły prosto do mięśni.
Sprawdź także: Znaczenie posiłku potreningowego
Tuńczyk z pieczywem pełnoziarnistym – składniki
- 1 puszka tuńczyka sałatkowego,
- Kromka pieczywa pełnoziarnistego,
- Do smaku: pieprz, oliwa z oliwek, musztarda, pokrojone pikle.
Jak przygotować potreningowego tuńczyka?
- Do puszki tuńczyka sałatkowego dodaj 1 kromkę pieczywa z pełnego ziarna.
- Do smaku dodaj pieprz, odrobinę oliwy z oliwek extra virgin, musztardę i pokrojone pikle.
Wartość odżywcza posiłku potreningowego
- Kalorie: 379kcal
- Białko: 41g
- Tłuszcz: 13g
- Węglowodany: 24g
4. Posiłek po treningu – wysokobiałkowe płatki owsiane
Wysokobiałkowe płatki owsiane to bardzo popularny posiłek potreningowy. Nie ma chyba osoby, która jej nie próbowała, a wiele osób z nich jedzą ją codziennie.
Wysokobiałkowe płatki owsiane po treningu – korzyści
Kolejny bardzo wygodny posiłek idealny na poranne treningi. Owies i serwatka towarzyszą treningom na siłowni od zawsze, ale często są mdłe i niedobre. Dodając trochę owoców, naturalny słodzik i migdały, można zyskać zupełnie nowy smak.
Saldo węglowodanów i białka sprawiają, że to danie doskonale nadaje się dla tych, którzy chcą zbudować masę mięśniową, jak i tych będących na redukcji.
Wysokobiałkowe płatki owsiane – składniki
- ½ szklanki płatków owsianych,
- 30-60g ulubionej odżywki białkowej,
- ½ szklanki mrożonych lub suszonych owoców,
- odrobina migdałów,
- ½ szklanki wody lub chudego mleka,
- dla smaku: cynamon lub ksylitol.
Jak przygotować wysokobiałkowe płatki owsiane po treningu?
- ½ szklanki płatków owsianych połącz z 1-2 miarkami ulubionej odżywki białkowej, ½ szklanki mrożonych lub suszonych owoców i migdałami.
- Dodaj ½ szklanki wody lub chudego mleka i pozostaw na noc w lodówce.
- W celu uzyskania lepszego smaku dodaj cynamon lub ksylitol.
Wartość odżywcza posiłku potreningowego
- Kalorie: 422kcal
- Białko: 31g
- Tłuszcz: 12,5g
- Węglowodany: 48g
Sprawdź także: Owsianka na kolację – pożywny i lekki posiłek przed snem
5. Co zjeść po treningu? Jajecznica – jajka po treningu
Jajka po treningu są bogatym źródłem protein, jajka bardzo skutecznie pomagają także w regeneracji mięśni i są bardzo proste w przygotowaniu.
Jajka po treningu – korzyści
Zwykłe białka są zbyt nudne żeby cały czas zmuszać się do posiłku o wysokiej ich zawartości. Szczególnie kiedy masz już dość tego typu jedzenia. Żółtka dostarczają organizmowi dodatkowych tłuszczów omega-3, witamin i minerałów. Do tego świetnie smakują z boczkiem oraz zwiększają wartość odżywczą i teksturę w połączeniu z warzywami.
Nie ma lepszego dania po treningu niż jajka. Ponadto są one idealne dla osób na diecie o niskiej kaloryczności i małej ilości węglowodanów, którzy potrzebują białka do utrzymania masy mięśniowej oraz by zmniejszyć głód.
Jajecznica – składniki
- 4 całe jaja,
- warzywa np. szpinak, cebula, pieczarki lub czerwona papryka,
- szynka lub boczek.
Jak przygotować jajka po treningu?
- Roztrzep cztery całe jaja z dwoma białkami.
- Dodaj posiekane warzywa.
- Świetnie pasują: szpinak, cebula, pieczarki i czerwona papryka.
- Aby dostarczyć organizmowi więcej białka, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę lub boczek.
- Jeśli potrzebujesz (lub chcesz) większej ilości węglowodanów, dodaj trochę świeżych owoców na talerzu.
Wartość odżywcza posiłku potreningowego
- Kalorie: 520kcal
- Białko: 37g
- Tłuszcz: 23g
- Węglowodany: 29g
Czytaj więcej: Przepis na dobrą jajecznicę – białko w diecie każdego sportowca
6. Potreningowy posiłek – kurczak z batatami
Mięso drobiowe, zwłaszcza filety z piersi kurczaka, jest źródłem budującego tkankę mięśniową pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kurczak po treningu – korzyści
Kurczak i słodkie ziemniaki to świetne produkty regeneracyjne. Słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem węglowodanów, które powoli są trawione w organizmie. Dzięki temu utrzymują wysoki poziom energii i kontrolę nad insuliną, która karmi mięśnie, nie tworząc zapasów tłuszczu.
Kurczak z batatami – składniki
- Pierś z kurczaka (około 250g),
- 120g pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka,
- 1/2 jabłka,
- do smaku: cynamon, sól, pieprz.
Jak przygotować potreningowego kurczaka z batatami?
- Dużą pierś kurczaka (około 250 g) pokrój i wrzuć na patelnię.
- Dodaj ok. 120 g pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka, 1/2 pokrojonego jabłka, cynamon, sól i pieprz do smaku.
- Można zrobić większą ilość i przechowywać w lodówce, by mieć coś na szybko przez cały tydzień.
Wartość odżywcza posiłku potreningowego
- Kalorie: 300kcal
- Białko: 51g
- Tłuszcz: 5g
- Węglowodany: 30g
Czytaj więcej: 6 sposobów jak wspomóc posiłek potreningowy
Co jeść po treningu siłowym? Zbilansowany posiłek potreningowy
Co zjeść po treningu siłowym? Posiłek po treningu to bardzo ważny punkt w diecie sportowca, który może znacząco poprawić regenerację oraz zmaksymalizować efekty po wykonanym treningu. Często słyszy się, że to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. W przypadku osób systematycznie trenujących, najważniejszy posiłek, to zdecydowanie ten zjedzony zaraz po zakończonych ćwiczeniach.
Głównymi składnikami odżywczymi w posiłku potreningowym powinny być białko oraz węglowodany. Ich ilość jest zależna od:
- rodzaju i intensywności wysiłku,
- czasu jego trwania,
- od ilości angażowanych grup mięśniowych.
Zobacz również: 6 pomysłów na posiłek po treningu w domu
Najlepsze jedzenie po treningu
Niestety nie ma jednego unikalnego przepisu na posiłek po treningu, który byłby odpowiedni dla wszystkich. W przygotowywaniu posiłku musimy wziąć pod uwagę m.in. jakość wybranych produktów oraz ich połączenia, aby całość była odpowiednio zbilansowana i zawierała dodatkowo witaminy i składniki mineralne.
Swoje zapotrzebowanie na makroskładniki łatwo obliczysz z pomocą kalkulatora: Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne – krok po kroku
Artykuł został oryginalnie opublikowany 30.12.2016r. i zaktualizowany 28.06.2021r. zgodnie z aktualną wiedzą.
Podobne artykuły:
- 6 idealnych posiłków potreningowych
- 12 najlepszych szejków potrenigowych
- Znaczenie posiłku potreningowego
- 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym
- Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji
Artykuł wydaje się niedokładny pod względem ilości białka w posiłku. Sprawdziłem jedną puszkę tuńczyka i ma około 18g białka. To skąd w artykule 41g skoro pozostałe składniki to chleb, pikle, musztarda, pieprz i oliwa? Może to przepis z dwóch puszek tuńczyka?
Tuńczyk to 26 g białka ze 100 g a klasyczna puszka ma średni 150 g więc sam tuńczyk ma prawie 40 g białka.
Tuńczyk 18 g białka to jakiś oszukany.
Fajny, praktyczny artykuł. Od siebie mogę jeszcze dorzucić dodatkowe zestawienie 20 pomysłów na danie po treningu: ***
Jajecznica z ograniczoną ilością żółtek i boczek do tego żeby zwiększyć ilość białka? Boczek ma 4 razy więcej tłuszczu niż białka. Po tym fragmencie przestałem czytać artykuł…
jak w nicku 😉