Skoro tak wiele się mówi o jedzeniu drobiu podczas budowania masy to dziś potrawa na bazie filetu z indyka. Dla odmiany z kaszą gryczaną i zieleniną jaką jest szpinak.
Makroskładniki
- białko: 63g
- węglowodany: 64g
- tłuszcze: 27g
- kalorie: 745kcal
Składniki
- porcja filetu z indyka – 250g
- 1 woreczek kaszy gryczanej – 100g
- szpinak mrożony – 150g
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek (lub zastępczo oleju słonecznikowego) – 20g
Przyprawy
- curry
- papryka słodka
- sól
Czas przygotowania – 30 min
Orientacyjna cena jednej porcji: 7,80zł
- filet z indyka (porcja 250g)): 5zł
- woreczek kaszy gryczanej: 1zł
- porcja szpinaku: 1,80zł
Sposób przygotowania
- Ugotować woreczek kaszy gryczanej.
- Filet z indyka opłukać, ususzyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do głębokiego naczynia, dodać 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek oraz przyprawy: curry oraz paprykę słodką – w ilości według uznania. Dokładnie wymieszać.
- Na lekko rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek i wrzucić przygotowanego indyka. Smażyć 5-10minut – do momentu aż cały indyk się przyrumieni.
- Z rozgrzanej patelni wybrać indyka – nie usuwając z patelni tłuszczu i soków z przyprawami. Po usunięciu indyka na patelnię wrzucić ugotowaną i odsączoną kaszę – nabierze wtedy smaku z przypraw i nie będzie taka “jałowa”.
- Na osobnej patelni równolegle podgrzać szpinak mrożony, dodając odrobinę soli.
- Na talerzu ułożyć kaszę, przykryć ją szpinakiem, dodać indyka i skonsumować.
Pamiętaj! Budujmase.pl to nie strona, na której znajdziesz wyrafinowane przepisy kulinarne – jeśli liczy się dla Ciebie nieprzeciętny smak i kunszt kulinarny to odsyłamy na stronę Master Chef’a! Dla nas – kulturystów liczą się jedynie wartości odżywcze danego posiłku – walory smakowe to sprawa drugorzędna.
Podobne artykuły:
- Kurczak z groszkiem w sosie koperkowym + ryż / B68g W90g T30g
- Gulasz z udźca indyka z czerwoną papryką
- Pierś z kurczaka po myśliwsku + ryż / B61 W87 T19
- Smażony filet z miruny + ryż, pomidory oraz sałata / B59g W82g T27g
- Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą